Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 802 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Ani frende debriyaj kullanımı
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Ani frende debriyaj kullanımı
Sayfa 1, 2, 3, 4, 5  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Surus
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
CesteniBey
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 15, 2005
Mesajlar: 191
Nerden: Erenköy

MesajTarih: Sal Tem 12, 2005 3:16 pm    Mesaj konusu: Ani frende debriyaj kullanımı Alıntıyla Cevap Ver

Sevgili arkadaşlar otomobil sporuyla çok yakından ilgileniyorum. Türkiyedeki bütün ileri sürücülük eğitimlerini aldım. Kardeşim co-pilotluk yaptı. Bir çok pilotla bire bir görüşme ve onların fikirlerini alma şansına sahip oldum. (Emre Yerlici, Volkan Işık, Celal Gülerhan...)

Otomobilde asfaltta giderken en hızlı duruş debriya + köküne kadar frene basmaktır. Burada duruş yapacağımızı üstüne basarak belirtmek istiyorum. Yani viraj öncesi yapılan yavaşlama değil. Önümüze bir engel çıktı ve bizim en kısa zamanda durmamız gerekiyor (kıvırmaca neyin yapamıyoruz).

Motorda durum nedir? Honda eğitiminde duruş frenleri çalışırken tam duracağınıza yakın debriyaja basın diyorlar? Bana mantık olarak motorun çevirme kuvvetini debriyajla kesip fren yapmak (otomobilde olduğu gibi) daha mantıklı geliyor. (Durmak için fren yapıyoruz ya da çarpmamak için kıvırmaca neyin yapamıyoruz farzedin yola ağaç devrildi).

En kısa duruş debriyajla mıdır yoksa debriyaj durunca motor stop etmesin diye mi kullanılır?
_________________
Kayıhan ZEYBEK
34738
R1200 GS
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
Donald_Duck
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Non 0, 0000
Mesajlar: 3352
Nerden: New York

MesajTarih: Sal Tem 12, 2005 4:32 pm    Mesaj konusu: Re: Ani frende debriyaj kullanımı Alıntıyla Cevap Ver

CesteniBey demiş ki:
........En kısa duruş debriyajla mıdır yoksa debriyaj durunca motor stop etmesin diye mi kullanılır?


Senin dedigin / dusundugun dogrusudur. Once motorun ileri "ceken" gucunu ortadan kaldirmak gerekir, yani debriyaj. Sonra da (aslinda ayni anda) her iki frene birden *progresif olarak* tam gucle asilmak gerekir.

Burada adrenalinin kontrolu ele gecirmemesine calismak gerekir. Bunun yontemi de bos alanlarda ani durus calismalari yapmaktir.

"panik" fren / manevra calismasi yapamazsiniz. Insan durup duruken panige kapilamayacagi gibi, boyle bir durumda ne yapacaginizi da Allah bilir. O yuzden amac "panige kapilmamak" olmali, bunun da caresi bilgili-tecrubeli olmalidir.

Ani - "emergency" durus icin Ingilizce "all pull, all down" derler. Yani herseyi cek (fren ve debriyaj), herseyi asagiya bastir (ayaklar-arka fren ve vites). Vites in bir fonksiyonu yok, ama durustan sonra kalkis icin kucultulmus olmasinda fayda var tabii. Hem maksat aliskanlik olsun, hem de her iki ayak esit gucle one dogru bassin, motorun dengesi bozulmasin, one agirlik aktarilsin diye... Ayrica her iki ayak ta vucut yukunu ayak TOP lari vasitasiyla motora verir, bizim dengemiz de iyilestirilmis olur.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
mujdat
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 19, 2004
Mesajlar: 253
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Sal Tem 12, 2005 6:13 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ani duruş ile ilgili anlatım-tecrübe ile sabittir-mükemmel,göz önüne resmediliyor sanki,teşekkürler DD.Bolca okunması dileğiyle icon_rolleyes.gif
_________________
Müjdat Kantarcı
VFR 800-Gelincik
İst-0533 236 75 45
Geçme namert köprüsünden ko aparsın su seni
Yatma tilki gölgesinde ko yesin aslan seni
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
Ilker
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 13, 2003
Mesajlar: 2531
Nerden: Bruksel

MesajTarih: Sal Tem 12, 2005 6:43 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ek olarak, ani/panik frende debriyaj cekilmezse, arka tekerlek kilitlenmese bile motorun stop etme ihtimali vardir. Diyelim arka tekeri cok iyi kontrol edebiliyorsunuz ve kilitlenme sInIrInda tutacak kadar pedala basinc uygulayabiliyorsunuz. Tekerlegin donus sayisi, motorun rolantide bekledigi donus sayisindan az ise, motor stop edecektir. Sonrasinda yapacaginiz kacis manevrasi icin gucu nereden bulursunuz, orasini bilemiyorum.


Not: Yukarida ornegini verdigim olay tarafimdan yasanmistir. 40km suratle isiklara yaklasirken onumdeki arabanin nedensiz yere dip fren yapmasi sonucunda ben de frenlere asildim. Nasil olduysa, sag ayagim fren pedalina, sol elimin levyeyi cekmesinden daha once basti. Arka teker yurumeye devam etmesine karsin motor "IhIngh!" sesi esliginde stop etti. Cok sukur o anda ortamda kacmami gerektirecek durum yoktu...
_________________
Entia non sunt multiplicanda praetar necessitatem¹...


Ilker Eryilmaz
2004 Suzuki SV650 S
Belcika/Bruksel
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
CesteniBey
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 15, 2005
Mesajlar: 191
Nerden: Erenköy

MesajTarih: Sal Tem 12, 2005 6:54 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ben oradaki surus egitmeniyle de bu konuyu tartismistim. Hatta iki turlu de dene kendin gor dedi. Ben kollara ayni anda asildim arkayi da kilitledim ve kaydirdim. Sonucta motor titreye titreye yerde uzun bir fren iziyle durdu. Egitmen arkaya fazla basip kitledigimi soyledi ama sonucta teker dondukce yol katediyor elbette kitlenecek diye dusundum icimden. Ama fazla sivri olmamak adina egitmene bir sey demedim. onemli olan o anda motora hakim olabilmek. 20-21 temmuzda seviye 3 egitimini alacagim. egitimde 900 luk hornetleri kullanacagiz. Bu egitimde elimden geldigince ani fren calisacagim. Bu arada kivirmacayi da gostereceklermis. Su ana kadar hic uygulama firsati bulamadigim bu teknigi de (Allah kullanmak zorunda birakmasin ama gerektiginde kullanabilmek icin egitim iyi bir firsat) uygulamak icin sabirsizlaniyorum.
_________________
Kayıhan ZEYBEK
34738
R1200 GS
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
Ilker
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 13, 2003
Mesajlar: 2531
Nerden: Bruksel

MesajTarih: Sal Tem 12, 2005 7:12 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Aldigin egitimleri kendi motorun uzerinde deniyor musun cestenibey? Honda egitim merkezinde kullandigin CB500'lerin Z750 ile surus dinamikleri acisindan alakasi olmayabilir. Kendimden ornek vereyim, Pazartesi CB500 ile pratik ders aldim. Arka frenin benim SV ile uzaktan/yakindan alakasi yoktu. Ayagini biraz indirsen kilitleniyordu. Ayrica on frenler benimkinden daha etkiliydi (Brembo olmasinin farki herhalde). Onerim, derste gorduklerini kendi motorun ile de uygulaman.

Ben her ay evimin yakinlarindaki bos bir yolda panik fren, dar alan manevrasi ve fren/kivirmaca antremani yapiyorum. Topu topu 10 dakikami aliyor ama el aliskanliginin gitmemesi icin cok yararli. Bence kivirmaca calismak icin seviye 3 egitimi beklemene gerek yok. Gidip bos bir arazide kendin de deneyebilirsin...
_________________
Entia non sunt multiplicanda praetar necessitatem¹...


Ilker Eryilmaz
2004 Suzuki SV650 S
Belcika/Bruksel
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
Remzi_
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 11, 2005
Mesajlar: 921
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Sal Tem 12, 2005 9:22 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

CesteniBey demiş ki:
... Ben kollara ayni anda asildim arkayi da kilitledim ve kaydirdim. Sonucta motor titreye titreye yerde uzun bir fren iziyle durdu. Egitmen arkaya fazla basip kitledigimi soyledi ama sonucta teker dondukce yol katediyor elbette kitlenecek diye dusundum icimden...

Motosiklette en kısa mesafede en çabuk duruşu her iki tekerleği de kilitleme sınırına yakın noktada fren basıncı uygulayarak elde edebilirsiniz.
Burada en büyük pay misal %70 ile ön frenindir.
Arka tekeri kilitliyorsanız bu teker üzerine düşen %30luk paydan faydalanamıyorsunuz demektir. Çünkü teker kaymaya başlayınca sürtünme sıfır olur ve frenleme enerjisini yola aktarılamaz.
Bu nedenle her iki freni aynı anda, ama önü çokça, arka freni ise temkinli kullanmak gerek. Bu ada ancak alışkanlıkla, zaman içerisinde motoru tanıdkça kendiliğinden gelişir.

Eğitimlerdeki "debriyajı durmaya yakın sıkın" tavsiyesine gelince:
D.D.nin bir sözü var: "Bunlar, dedeleri de motor kullanmış ulusların koyduğu kurallardır, lütfen uyalım" der.
Şimdi Türkiyede pek çok kursta, genç eğitmenler görürsünüz. Motor sürüşlerindeki yeteneklerine şapkarılacak insanlar. Ama kullanmak başka, öğretmek başka. Kendilerinin belki basitçe kurtulabilecekleri sıradan bir tartışmalı pozisyondan, yeni ve tecrubesiz sürücü pek rahat kurtulmayabilir. Hele hele debriyajı sonra çekerim diye frenleme anında gaz takılı kalırsa durum daha bir başka olabilir.

Netice olarak; her alanda olduğu gibi motor eğitiminde de yerleşik yanlışların sayısı pek çok. Kafamıza yatmayan, tereddütlü konuları alışkanlık haline gelmeden, doğrusunu, forum gibi ortak aklın tezahür ettiği yerlerden veya bilimsel yayınlardan öğrenmeli, doğrusu ne ise ona göre meleke geliştirmeliyiz.

1-Ani frenlemede ful debriyaj, progressif full frenleme.
2-Ön Freni iki parmakla değil 4 parmakla sıkmalı.

ps:Cesteni bey, Oradaki motosikletlerin tümünde balatalar disklere sürter. Dolayısı arka freni kilitlemiş olmanız beklenen bir gelişme. Orta sehpadayken ön tekerleğe bir tur attırmayı deneyin.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
DrDakar
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Dec 14, 2003
Mesajlar: 1313
Nerden: Philadelphia

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 3:01 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

MSF, (Motorcycle Safety Foundation) kursunda, 50 yildir HD ye binen amele "rider couch" u yani egitmeni az kaldi dovecektim. Her hocanin dediklerine inanmayin. En buyuk DD hoca icon_wink.gif

Ilkerin dedigi gibi, durus mesafesi bir yana, tam durma aninda debriyaji cekmezseniz motoru stop ettirdiginiz gibi hediyesi olarak dusebilirsiniz de.

Ilkercim senin haftada bir yaptigin panik durus antremanini her sabah uygun bir boslukta mutlaka yapiyorum, hem motora guvenimi arttiriyor hemde antreman oluyor.

Alıntı:
Arka tekeri kilitliyorsanýz bu teker üzerine düþen %30luk paydan faydalanamýyorsunuz demektir. Çünkü teker kaymaya baþlayýnca sürtünme sýfýr olur ve frenleme enerjisini yola aktarýlamaz.


Bu dogru degil. Tekeri kilitlediginiz anda (motorun teker kilitlenmesinden dolayi unstable hale gelmesini hesaba katmazsak) yere durmak icin (yada tersini dusunursek yerin sizi durdurmak icin) uygulayabilecegi maksimum mumkun olan kuvvete yakin bir kuvveti kullanmis olursunuz.

Not : Maksimum mumkun olan kuvvete "yakin" bir kuvvet diyorum cunku teker kilitlendigi anda statik surtunme dinamik surtunmeye donusur ve yerle aranizdaki surtunme katsayisi azalir. Ancak aradaki fark yukarida yapilan degerlendirmeyi yanlis kilacak kadar onemli degildir.

Alıntı:
D.D.nin bir sözü var: "Bunlar, dedeleri de motor kullanmýþ uluslarýn koyduðu kurallardýr, lütfen uyalým" der.


DD, eger DeDe leri HD kullanan bir ulustan bahsediyorsak, soyledigin pek dogru degil. 10 sene HD tecrubesi 3 sene enduro, 2 sene spor motor tecrubesine esit bence.
_________________
Akif Ersahin
BMW R1200RT
IBA #25322
DrDakar.com
www.gamsizseyyah.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
Donald_Duck
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Non 0, 0000
Mesajlar: 3352
Nerden: New York

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 5:24 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

DrDakar demiş ki:
................
Alıntı:
D.D.nin bir sözü var: "Bunlar, dedeleri de motor kullanmýþ uluslarýn koyduðu kurallardýr, lütfen uyalým" der.


DD, eger DeDe leri HD kullanan bir ulustan bahsediyorsak, soyledigin pek dogru degil. 10 sene HD tecrubesi 3 sene enduro, 2 sene spor motor tecrubesine esit bence.


Aman sekiz on tane HDci serseri gordun diye butun ABD motor camiasini karalama Dr. icon_wink.gif (zaten sedece ABD yi kastetmemistim, Italyan, Alman, Ingiliz, japon... hepsi dahil buna) ABD ye donecek olursak unutma ki cok iyi yariscilar cikarmistir, ve hala cikariyor. Ve motosiklet tarihi yuz yili gecmis durumda. Birkac yil kendine zaman tanimani tavsiye ederim ABD deki motosiklet kulturu hakkinda dogru bir kaniya varabilmen icin. Gercekten cok duzgun motorcular gorecek, okuyacak, tanisacaksin. Kitabi kapagina bakip degerlendiriyorsun gibime geliyor.

Bu arada ABD de butun dunyadaki "serseri" motorcudan cok daha fazla sayida "serseri" motorcu vardir tabii ki. "Cok" motor ve motorcu var burada... Gecen gunku, adi duyulmadik bir toplantiya (Super Sunday/Danbury CT) 87,000 motosiklet geldi. Ben gitmedim, karsilasip konustugum motorcularin boyle bir toplantidan haberi bile yoktu, ve motosiklet trafiginde hic bir eksilme olmamisti. Sturgis, Daytona gibi Milyonun ustunde motosikletin biraraya galdigi toplantilari da unutmamak lazim.

HD /SS/ Enduro formulunu de pek anlamadim. Bronx a gotureyim seni bir gun, oradaki SS kullananlara bak, HD cilerin gidip elini opebilirsin... icon_biggrin.gif Neyse, demek istedigim her motorun tecrubesi kendine gore... Birbirine bir sekilde esit olmaz. Istersen 30 yil SS kullan 10 yil HD kullanan biri gibi HD kullanamazsin mesela. Hepsinin ayri bir raconu var.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
CesteniBey
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 15, 2005
Mesajlar: 191
Nerden: Erenköy

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 7:50 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Remzi_ demiş ki:
CesteniBey demiş ki:
... Ben kollara ayni anda asildim arkayi da kilitledim ve kaydirdim. Sonucta motor titreye titreye yerde uzun bir fren iziyle durdu. Egitmen arkaya fazla basip kitledigimi soyledi ama sonucta teker dondukce yol katediyor elbette kitlenecek diye dusundum icimden...

Motosiklette en kısa mesafede en çabuk duruşu her iki tekerleği de kilitleme sınırına yakın noktada fren basıncı uygulayarak elde edebilirsiniz.

ps:Cesteni bey, Oradaki motosikletlerin tümünde balatalar disklere sürter. Dolayısı arka freni kilitlemiş olmanız beklenen bir gelişme. Orta sehpadayken ön tekerleğe bir tur attırmayı deneyin.


Ben bütün otomobil eğitimlerimde ani frende en hızlı debriyajla beraber köküne kadar fren ile durulacağını öğrendim. Ayrıca uygulamalarda da bunu yaşadım. Arkada da uzun fren izleri bıraktım (araçlarda abs yoktu). Teker kiltlensin önemli değil. Önemli olan bütün fren gücünü o anda uygulayabilmek.

Otomobil üreticileri bir çok sürücünün ani duruşlarda fren pedalına gereken basıncı uygulamamaları sonucu duruş mesafesinin uzadığını tesbit ettiklerinden yeni teknoloji araçlara BAS denilen (firmalara göre ismi değişebiliyor) Fren destek sistemini kullanmaya başlamışlardır. Burada sitem gazdan ayağın ani çekilip fren pedalına değmesi anında frenlere otomatik olarak tam güç veriyor. Hatta bazı markalarda bu daha ileri götürülüp balatalar ile fren diskleri arasındaki mesafe anlık olarak ayarlanıp minumumda tutuluyor. Disk ile balata arasında belki mm bile olmuyor. Yine diskler ıslandığında sistem balataları hafif değdirerek diskleri kurutuyor.

İnsanların yanıldığı bir başka nokta da ABS nin fren mesafesini her koşulda kısalttığıdır. Aslında kuru ve düzgün asfaltta mesafe uzar bile. Çünkü tekerlekler kilitlenmediğinden yol kat etmektedirler. Belki bu cm lerle ölçülüyor ama toplamda metreyi bulabiliyor. Ama ABS nin ıslak yoldaki üstünlüğü su götürmez. Her şeyden önce kaçış için manevra şansı tanıyor. Duruş mesafesi oldukça kısalıyor. Günlük kullanım şartlarında çok önemli ve gerekli bir ekipman.
_________________
Kayıhan ZEYBEK
34738
R1200 GS


En son CesteniBey tarafından Çrş Tem 13, 2005 8:06 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
CesteniBey
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 15, 2005
Mesajlar: 191
Nerden: Erenköy

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 8:02 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ilker demiş ki:
Aldigin egitimleri kendi motorun uzerinde deniyor musun cestenibey? Honda egitim merkezinde kullandigin CB500'lerin Z750 ile surus dinamikleri acisindan alakasi olmayabilir. Kendimden ornek vereyim, Pazartesi CB500 ile pratik ders aldim. Arka frenin benim SV ile uzaktan/yakindan alakasi yoktu. Ayagini biraz indirsen kilitleniyordu. Ayrica on frenler benimkinden daha etkiliydi (Brembo olmasinin farki herhalde). Onerim, derste gorduklerini kendi motorun ile de uygulaman.



elimden geldiği kadar uyguluyorum. Ne de olsa istanbulda yasiyoruz istemesek de uygulatiyorlar. misal isten ciktim erenkoyden modaya spor salonuna gidecegim. once kazilmis yolda slalom calismasi yapiyorum. alcak ya da yuksek birakilmis mazgallarin cevresini dolasiyorum. yol kisa olmasina ragmen illaki biri onunuze atliyor. oralarda da ani fren calisiyorum. yol benim oldugu halde ustume ustume suren suruculere en pis bakisimi atip sakin kalmaya calisiyorum. aslinda bunun icin de yoga egitimi almayi dusunuyorum. hem nefes tekniklerinin dalista da faydasi olur icon_smile.gif.
bunlar isin sakasi elbette. genelde sabahaları motorla sahilde arkam bosken bir kac sert fren yapiyorum. kullandigim motoru iyi tanimam lazim ki acil bir durumda huyuna suyuna gidebileyim. O da beni ustunden atmasin.
_________________
Kayıhan ZEYBEK
34738
R1200 GS
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
Persiladam
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 08, 2003
Mesajlar: 449
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 9:24 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Adac eğitiminde :
50- 60 km/s gibi hızlarda .....
* debriyajı dibini kadar sık
* arka tekeri kilitle ve unut
* ön freni 4 parmak ile progresif olarak sık.
O gün defalarca bunu denedik . Şunu gördüm ki arka teker kilitlendiği zaman çok daha kısa mesafelerde duruyorsunuz.

Eğitimin ertesi günü malesef bu freni uygulamak zorunda kaldım . Önümde çarpışan 2 arabanın dibine 1 metre kala durbaildim .


Eğitimde söylenen başka bir bilgi daha : 50-60 km/s den daha hızlı iseniz bu tip bir frenlemeyi unutun .

Bu arada dönen bir tekerleğin kilitlenen bir tekerleğe göre nasıl daha fazla sürtünmeye sahip olacağını anlayabilmiş değilim , ozaman araçların tekeleklerinin dönmesi yerine kilitleyerek gitmemiz gerekmezmiydi icon_wink.gif .
_________________
"Hummerly, bupperly, zipperly, dupperly, hummerly, bupperly, zipperly, bop" -David Lee Roth

Can Yalım
Aprilia Pegaso T&T Raid
İstanbul - Kadıköy
Member of Toprrraaam Raydırs.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
opensea
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Dec 24, 2004
Mesajlar: 349
Nerden: Ankara

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 10:17 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bu önceden tartışılmıştı:

http://www.ikiteker.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3854&postdays=0&postorder=asc&start=45

Ani frenden sonra motorun stop etmemesi için debriyaja basıldığında, hız düşünce, mesela 100'den 50'ye düştük. Bu seferde vites büyük kalacağı için iyi bir ivmelenme söz konusu olamaz. O zaman aynı anda iki vites küçültmek gerekecek bu kadar işi o kadar sürede nasıl yapacağız?? Gayet zor gibi

Arka lastik blok olduğunda anlık olarak motorun stop etmesi ve tekrar döndüğünde çalışması çoğumuzun başına geliyordur. Genelde problem de yartmaz.

Persiladam,

Tekerlek dönüyor ve frene basınca üzerinde sürtünme kuvveti oluşuyor. Kademe kademe freni arttırdığını kabul edelim. Lastik kaymadan önce atıyorum 10 birimse kayınca 9 olur bu kuvvet..
_________________
Engin
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Yahoo Messenger
Persiladam
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 08, 2003
Mesajlar: 449
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 11:55 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sportster demiş ki:


Persiladam,

Tekerlek dönüyor ve frene basınca üzerinde sürtünme kuvveti oluşuyor. Kademe kademe freni arttırdığını kabul edelim. Lastik kaymadan önce atıyorum 10 birimse kayınca 9 olur bu kuvvet..


Arkadaşlar yapmayın arka tekerden bahsediyoruz , bir lastiği döndürerekmi çekmek zordur , yoksa sürükleyerek mi . İstediğniz basıncı uygulayın. Bahis konusu olan arka tekerlek , sanırım küçükken bisiklete pek binmemişsiniz.

Söz konusu olan konu en kısa sürede durma ( güvenli durma değil). Bazı arkadaşlar konuları karıştırmışlar sanırım .
Debriyajın kullanılmasının sebebi motorun itiş gücünü ortadan kaldırmak içindir. İstop etmesin , vs gibi şeyler fren olayının devamında gerekli olan adımlardır. Öncelikli sebeb sizi ileri iten güçü ortadan kaldırmak.
_________________
"Hummerly, bupperly, zipperly, dupperly, hummerly, bupperly, zipperly, bop" -David Lee Roth

Can Yalım
Aprilia Pegaso T&T Raid
İstanbul - Kadıköy
Member of Toprrraaam Raydırs.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
radiohead
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 11, 2004
Mesajlar: 182

MesajTarih: Çrş Tem 13, 2005 12:37 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

arka tekeri kilitlemek deyince şöyle tüylerim diken diken oluyor. Eğitimde çok şahane yanlamalar sergilediğim için (bakış falan ilerde kollar gevşek vs vs ama TA illaki yanlıyacam diyor) daha çok çalışıp arka freni biraz düzelttim.

Lafın özü şu ki arka freni bloke ederek nispeten daha kısa mesafede durmak mümkün. Ama daha önce sık sık deneyerek iyice öğrenmeyince kolaylıkla arka teker motorun yanına gelebiliyor ve kaçış planının yerine salavat okumaya başlayabiliyor insan. Fren meselesi deyince çook pratik yapmak lazım çook icon_rolleyes.gif
_________________
Mustafa Bilgic

_________________
Standing on the Edge...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Surus Tüm saatler GMT
Sayfa 1, 2, 3, 4, 5  Sonraki
1. sayfa (Toplam 5 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt