Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 454 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Loctite mı kontra somun mu?
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Loctite mı kontra somun mu?

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Bakim,Onarim,Servis
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
deadline
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 20, 2008
Mesajlar: 232

MesajTarih: Çrş Ağu 25, 2010 8:52 pm    Mesaj konusu: Loctite mı kontra somun mu? Alıntıyla Cevap Ver

Selam,

Çin işi scooterın sert süspansiyon ve çukurdan kaçmama huyum yüzünden zırt pırt düşen egzoz somunlarını saplamaya iki somun takarak çözeyim dedim.

Bu defa saplamayla beraber düştüler icon_smile.gif

Kontra somun (içi plastik midir?) mu kullanayım, Loctite (243? 272?) mı? Sıcak olacağı için karar veremedim.

Fikriniz nedir arkadaşlar?
_________________
En büyük düşmanınız kendi fikirleriniz, kendi cehaletiniz, kendi egonuzdur
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
bluedo
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Nov 25, 2005
Mesajlar: 878
Nerden: Izmir/KarSiyaKa

MesajTarih: Çrş Ağu 25, 2010 10:02 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Kontra somun uygula derim ben. Hem sokerken de sorun yasamazsin. Somunun ici plastikli olmasina gerek yok. Cunku isinip sogumayla o plastik (lastik) zamanla eriyip gidecektir. Bas kontrayi gec..
_________________
Ediz Uslubas ®

0 532 711 2447
edizuslubas@hotmail.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
bertan
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Apr 20, 2006
Mesajlar: 781

MesajTarih: Çrş Ağu 25, 2010 10:24 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bluedo ile aynı fikirdeyim(kontra görevi görecek ikinci bir somun uygulaması). Ancak, iç alnında plastik bir bileziği olan fiberli somunun da iyi iş göreceğini tahmin ediyorum. Somunun bulunduğu bölge ısınacak olsa da, somun içindeki fiberi deforme edecek bir sıcaklığa ulaşmayacaktır, veya gevrekleşme süresi uzun olacak, bu süre boyunca işini iyi görecektir.

Loctite, ileride sıkıntı oluyor, sökülmek istendiğinde.
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
mebatur
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 03, 2007
Mesajlar: 269
Nerden: İznik

MesajTarih: Prş Ağu 26, 2010 6:51 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Merhaba,

egzos civata-saplama-somunları ısınacağı için en iyisi (yer varsa) kontra-somun kullanmaktır. Yer yoksa, saplamanın boyu kısaysa, çok damarlı elektrik telinden çıkaracağınız bir iki ince bakır damarı saplamanın dişlerine somun sıkılırken daha da sıkıştıracağı yönde sarar ve üstüne somununu biraz zorlayarak takabilirsiniz.

Egzos somun-cıvata-saplama dişleri zamanla, sıcaktan dolayı, daha hızlı paslanacağından dişlerine bakır talaşlı gres sürülmesi, ilerde kolay söküm açısından faydalı olur. Ancak, bu bakır talaşlı gres bizde bulunmuyor. Bu sebepten grese grafit tozu karıştırıp sürüyorum. Gres sıcaktan yanıp gidiyor ama grafit dişler arasında kalıyor. Bu yöntem arabaların bicon somunları için de kullanılır.

Selamlar,
_________________
Ender Batur
mebatur@gmail.com
http://ebatur.fateback.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
mbinli
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 24, 2003
Mesajlar: 320
Nerden: ankara

MesajTarih: Prş Ağu 26, 2010 11:42 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ender abi....Döktürüyorsun yine. Görüşelim.
_________________
Mehmet Binli
Ankara
0 Rh(+)

KTM 990 Adventure
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
aitho
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 03, 2006
Mesajlar: 354
Nerden: Şehremini/İSTANBUL

MesajTarih: Prş Ağu 26, 2010 3:47 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Fiberli somunla beraber rondela kullanabilirsin.
Somunu sıkarken yüksek sıcaklığa dayanan kırmızı silikonlar var onlardan sürebilirsin.
Kontra somun da iyi bir çözümdür ama sıkarken yalama etmemek gerek.
Tabi bir de tek silindirli motorların kaçınılmazı, belirli periyodlarda vida-somun sıkılıklarını kontrol etmek.
Yazılanların neredeyse tamamı işe yarar, farklı bir çözüm bulursan haberimiz olsun isterim.
_________________
'03 BMW R1150R
'02 Suzuki GSX 750 F
'04 Kawasaki KLE 500
'06 Zealsun ZS200GS
0 Rh (+)
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
ilyada
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 05, 2004
Mesajlar: 1614
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Ağu 26, 2010 10:28 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Genel olarak "loctite" dediğimiz bu ürünlerle ilgili, ürünlerin üzerine yazmayan birkaç detay bilgi ekleyeyim ve aynı zamanda konuyu sıcak noktalarda kullanılan cıvata ve somunlara bağlayayım ve en çok sinirimi bozan konuya, cıvata katliamına getireyim mevzuyu.

Anaerobik ürünler diye geçiyor bunlar. Genel yapıştırıcıların tersine , ince bir film halinde iken havayla, oksijenle teması tümden kesilirse katılaşıyorlar ve emin değilim ama galiba metallerle bir nevi reaksiyona da giriyorlar, oksitlenmeye benzer bir sonuç oluşuyor. Genelde her markanın 3 ayrı güçte ürettiği ürün oluyor. Gevşeme önleyeni, orta kuvvet, ve sökülemez olanı.

BAZEN , BAZI DURUMLARDA , ÖRNEĞİN SADECE GEVŞEMEYİ ENGELLEMEK İÇİN ORTA VEYA EN ÜST KUVVET OLAN ÜRÜNÜ KULLANMAK GEREKEBİLİR, VEYA TAM TERSİ , BAZI DURUMLARDA SADECE GEVŞEME ÖNLEYİCİ OLAN ÜRÜN SÖKÜLEMEZ ETKİSİ YARATABİLİR.

Loctite markasının numaralarını bilmiyorum çünkü çok pahalılar, bu markayı özellikle almayın derim, herhangi bir üstünlüğü yok, artık birçok firma yapıyor bu ürünleri. Örneğin şu,

http://www.alcon.com.tr/tr_detay.aspx?canegem=111

---

Kısa kısa ..

Birbirinden farklı iki metalde, örneğin biri demir diğeri alüminyum veya pirinç, veya döküm malzeme olsun, bu durumda daha güçlü kaynıyor.

Kromlu çeliklerde, paslanmaz dediğimiz malzemelerde pek iş yapmıyor.

Boşluk, yani aralık belli toleransların üzerine çıkınca iş yapmıyor.

---

Konuyla ilgili değil ama aklıma geldi , motosikletlerdeki cıvataları paslanmaz cıvatalarla değiştirmekle ilgili olarak, paslanmaz cıvatalar en vasat çelik cıvatadan bile zayıftır, daha fazla uzar, daha kolay sıyırır. Velhasıl paslanmamaktan başka tek bir üstün yanı bile yoktur. Bu olayı tüm cıvatalara uygulamayın, cıvatanın altında bulunduğu şartlara göre, zor gören, çok sık sökülüp açılan, veya uzamanın hayati olduğu noktalarda çelik cıvatadan şaşmamak daha mantıklı. Tüm cıvataları söküp paslanmazla değiştirmek pek doğru değil. Aslında en sağlamı üzeri kaplamalı olan çelik cıvatalar, motosikletlerin orjinal cıvataları da genelde böyle zaten, üzerlerinde galvanize benzer ince bir kaplama olan çelik cıvatalar.

Manifold ve egzos gibi sıcak noktalarda Mebatur abinin dediği bakırlı gres müthiş birşey, ve zaten bunu kullanmayınca o cıvatayı sökmek zor ama ne yazık ki küçük ambalajda satıldığını hiç görmedim. Yarım kiloluk ambalaj 500-600 lira falandı, ve elbette almak mümkün değil. Ben büyük ambalajda satın alan birinden bir miktar aldım ve kullanıyorum bu zımbırtıyı , şunu anladım , müthiş birşey ve bir kaşık bakırlı gres sıradan bir hobiciye iki ömür boyu yeter. Fakat dediğim gibi, ne yazık ki ufak ambalajda yok.

Sıcak noktalarda paslanmaz cıvata mükemmel iş yapıyor, paslanmaz genel olarak böyle, örneğin kromlu bir çelikten soba borusu yapılsa herhalde bin yıl falan dayanır çünkü demirde olan o her ısınıp soğumada tıfal atma denen olay olmuyor, veya çok çok daha az miktarlarda oluyor, ama tabi çok pahalı olurdu. Bir örnek de bmw lerin egzosları. Sıradan bir paslanmaz değil. Motor allahın günü yolda bırakabilir, veya yıllar yılı kullanılıp artık hurdaya çıkabilir ama egzosları asla delinmez, çürümez.

Cıvata sabitleyici ilaçları çok yüksek sıcaklıklara ulaşan noktalarda kullanmayın, zaten birşey sürmeyince sökülmüyor, bir de ilaç sürülürse başınıza bela olacak kadar büyük güçlerle kaynayabilir.

Sudan çamurdan oksitlenip açılmayan somunlar için, somunu sıktıktan sonra üzerine azcık sıkılacak zincir yağlama spreyi veya sıvı gres spreyler iyi iş yapıyor, aradan yıl geçse de paslanma olmuyor.

Gevşeme sorununa karşı, yer varsa elbette öncelikle kontra somunu, yer yoksa ben ilaç kullanmayı da tavsiye ederim, ama en düşük güçte olanı.

Bu ilaçlar yağlı yüzeyde kesinlikle iş yapmıyor, alkolle yıkamak gerekiyor, daha pratik birşey isteyen balata temizleme spreyi de sıkabilir, ilaç donduktan sonra yağın içinde de olsa sorun değil.

---

Herşey ama herşey cıvatalarla bağlı ve lanet olsun ki doğası gereği bunlar hafif olması gereken, toplam ağırlığın hayati öneme sahip olduğu makinalar olduğu için de çoğu cıvata bağlantısı aslında "zayıf" sayılabilecek bağlantılar. Uzun vadede motosikletleri, otomobilleri, makinaları normalden çok erken hurdaya çıkartan, çöp yapan en önemli etkenlerden biri de bu alayı yalama ve follofoş cıvata delikleri oluyor. Bu cıvata sökmeyi sıkmayı bilmeyen kazma tipleri tüm sektörlerden toplayıp sibiryaya patates ekmeye göndersek ve onların yerine işi bilen birileri gelse, yani fazladan birşey üretmek değil sadece üretilenlerin, elimizekilerin içine zıçmasak milli gelirimiz gözle görülür biçimde artar diye düşünüyorum.

Motosikletlerin ve çeşitli makinaların üzerinde yalama olmuş veya sökülmeye çalışılırken kırılmış cıvatalarla çok sık uğraşıyorum. Birinci düşman öküz gibi sıkan ustalar idi ama şimdi yeni bir düşman daha çıktı ve artık iyice ucuzladığı için en büyük servisinden en küçük tamircisine kadar herkesin elinde, ayağa düşmüş bi alet, HAVALI TABANCA icon_exclaim.gif Yahu resmen hayvan gibi kullanıyorlar, bugünlerde gördüğüm ne kadar ağzına zçılmış cıvata ve yuvası varsa çoğu bu havalı tabancalarla beceriliyor. Ne sökmek, ne de takmak için, özellikle de takmak veya sıkmak için, asla kullandırtmayın arkadaşlar. "Bişey olmaz aaabii" diyecekler, inanmayın. Azcık zahmet edip eliyle sıksın, başında durun yoksa ilkinde değilse bile ikincide üçüncüde veya daha sonra illaki ırzına geçiliyor bütün cıvata ve yuvalarının, yani motosikletin..

Bir konu da , müşterinin algısında havalı tabanca gibi seksi bi alet sanki bir nevi profesyonellik olarak algılanıyor. Aslında olay tam tersi, profesyonellik değil o. Acemilik veya umursamazlık, yaptığı işi sallamamak, şeyinde bile olmamak. Çektirme kullanmak yerine keskiyle rulman çıkartmaktan farkı yok. Sırf ortada bi alet-cihaz vs. var diye etkileniyoruz bizim de hoşumuza gidiyor böyle şeyler. Havalı tabancaları da artık bin tane üretici yapıyor ve toptancıda 60-70 liraya almayanı dövüyorlar. O alet heryerde kullanılabilecek bir alet değil, herkesin kullanabileceği bir alet değil, tek güçte bir adet aletin her tür cıvatayı zarar vermeden söküp takabileceği bir alet hiç değil. Elinde tabancayla motosiklet gibi bir makinaya paldır küldür dalan adamdan kesinlikle uzak durun.

Sevgiler...CeM...
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
Costa
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Apr 20, 2004
Mesajlar: 202

MesajTarih: Cum Ağu 27, 2010 10:01 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Isvec li bir firma icin pazar arastirmasi yapmistim

www.nordlock.se

patentli bi sistemleri var... cok basit ve tasarim olarak muhendislik harikasi. Bilinen her turlu vida tutma sistemleri ile karsilastirma yaptiklari bir demoda bulundum, inanilmaz idi. Locktite vs gibi bazi sistemler vidalari cok saglam tutuyorlar, fakat yuksek basincli titresimlerde, vida acilmiyor fakat yapisi bozulup kirilabiliyor vs. Bu arkadaslarin sisteminde vidalara esneme payi saglandigindan, cok daha saglikli sonuc veriyor idi.

Buyuk makina ureticileri, is makinasi ureticileri vs. servislerde bu marka somun kullanilmasini ozellikle isim vererek belirtiyorlar imis...

Pazarda hangi firmaya gostersek bayildi, ve dogal sonucu olarak yurdumda cnc de kopya uretimleri de basladi.

Su an bi distributoru yok saniyorum, ama Karakoy civarinda bu urunleri ithal edip satanlar mevcut idi (2 sene once).... bilginize
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
Costa
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Apr 20, 2004
Mesajlar: 202

MesajTarih: Cum Ağu 27, 2010 10:04 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Youtube da bi demolari mevcut imis...

http://www.youtube.com/watch?v=mgwmuZuJ02I
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
deadline
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 20, 2008
Mesajlar: 232

MesajTarih: Cum Ağu 27, 2010 10:26 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Güzel bir fikir ve ürünmüş, Karaköyde bakınayım hemen icon_smile.gif

Herkese teşekkür ederim katkıları için.
_________________
En büyük düşmanınız kendi fikirleriniz, kendi cehaletiniz, kendi egonuzdur
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
bertan
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Apr 20, 2006
Mesajlar: 781

MesajTarih: Cum Ağu 27, 2010 12:51 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ilyada demiş ki:
Anaerobik ürünler diye geçiyor bunlar. Genel yapıştırıcıların tersine , ince bir film halinde iken havayla, oksijenle teması tümden kesilirse katılaşıyorlar ve emin değilim ama galiba metallerle bir nevi reaksiyona da giriyorlar, oksitlenmeye benzer bir sonuç oluşuyor. Genelde her markanın 3 ayrı güçte ürettiği ürün oluyor. Gevşeme önleyeni, orta kuvvet, ve sökülemez olanı.
...

Cem selam,

404 firmasının da anaerobik civata sabitleyici ürettiğini öğrenip, test edip, aynı performansı gösterdiğini görmüştük.. Şu an şirkette 404 ürünlerini kullandırıyorum, son derece başarılı..

Türkiye'de üretiliyor, fiyatı da 1/4 düzeyinde.
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
deadline
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 20, 2008
Mesajlar: 232

MesajTarih: Çrş Eyl 15, 2010 8:48 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Gözünü çıkardım icon_smile.gif

Bi kapıcı, bi domates, bi defne yaprağı :p

Bi rondela, bi kontralı somun, bi de sac fiberli somun taktım.

Sonuç?

Bu defa egsoz borusu kırıldı flanşla birleştiği yerden icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
_________________
En büyük düşmanınız kendi fikirleriniz, kendi cehaletiniz, kendi egonuzdur
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
ilyada
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 05, 2004
Mesajlar: 1614
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Eyl 16, 2010 12:08 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

deadline demiş ki:


Bu defa egsoz borusu kırıldı flanşla birleştiği yerden icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif


Aklıma geldi..

Bağlantının esnemesini engelleyince, güzelce sıkınca (evet sıkmak gerekiyor da) sıkınca bu defa yorulup kırılmış olabilir mi ?

Scoterlar geliyor bizim sanayiye sık sık , manifold saplamaları hep kırık, onlarla uğraşıyorlar.. Kırığı matkapla delip çıkartıp yeni saplama takıyorlar vs. Bunların bazılarında egzos borusu yamulmuş ve kastıra kastıra sıkıyorlar somunları. Bazılarında ise motorda epey vibrsayon var ama egzos baştan sona hertarafından beton gibi bağlı ve bu sebeple ya sürekli kesiyor o manifold saplamalarını, şayet orayı kesemezse zamanla bağlantı flanşının dibinden egzos borusunu yorup kopartıyor.

Senin olay böyle kronik birşey değildir di mi ?

Sevgiler...CeM...
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
deadline
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 20, 2008
Mesajlar: 232

MesajTarih: Prş Eyl 16, 2010 7:29 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Kıpraşım nedenini ben de düşünüyorum ama motorda sürüş esnasında bana yansıyan bir kıpraşım hissi yok. Acaba takozlar mı yamuk falan diye bakacağım bir ihtimal hafta sonu. Kronik olarak kırılıyor diyemem, ilk kez kırıldı. Reçeteyi azalttım bu defa bir rondela+bir saclı fiberli somun. Bakalım ne kadar dayanacak icon_smile.gif

Sağol ilgin için icon_smile.gif
_________________
En büyük düşmanınız kendi fikirleriniz, kendi cehaletiniz, kendi egonuzdur
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Bakim,Onarim,Servis Tüm saatler GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt