Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
Giris
Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.
Tarih: Sal Hzr 22, 2010 6:18 pm Mesaj konusu: Yutkunmak
çevremdekilere sordum onlar da tam net hatırlamıyorlar, arkadaşlar biz zannedersem bilhassa kapalı kask kullananlar sürüş esnasında yutkunmuyoruz??? farkında olanınız var mı?
belki adrenalinden dolayı dedim, belki kaskın verdiği bişi ama salgılamam gereken milaz mıdır amilaz mıdır nedir işte sanki dilimden geçmeyip kendinden akıyor? çoook daha sonraları dilim kurumadan fark ediyorum.
Ilk firsatta deneyeyim, bunca senedir aklimin ucundan gecmemis olan bir soruydu bu... Bilmekte yarar olabilir. _________________ Sevgiler.
V.Ahmet PINAR - IST. & Geyikli
Turkiye durmaksizin doguya giden bir gemidir, bazilari bu geminin guvertesinde batiya dogru kosarak batiya gittiklerini sanarlar (Filozof Sakallı Celal).
yemek borumuzun girişiyle soluk borumuzun girişi yanyanadır. normal olarak, tükrük, mukus vb salgıların soluk borusuna gitmemesi gerekmektedir.
yutkunma refleksi de tam olarak bu işi yapar. mukozada biriken sıvılar aşağı doğru gitmeye yeltendiğinde devreye girip o bölgenin anatomisini, sıvıları yemek borusuna göndermek üzere değiştirir.
motordayken salgılanan adrenalin genel olarak tüm salgıları azaltır. hem salgı azakması yüzünden, hem de sürüşe konsantre olduğumuz için yutkunma sayısı ya da bizim algımız azalıyor olabilir.
bir sağlıkçı olarak aklıma gelen bunlar, ama bir dahakine ben de dikkat edeyim bakalım
Valla ben dikkat ettim, motorun üzerinde ne zaman aklıma bu başlık geldiyse yutkunmada otomatikman arkasından geldi. Pavlovvari bir şartlanma yarattım kendi kendime..
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız