Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 574 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Cargill diye bir şirket
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Cargill diye bir şirket
Sayfa 1, 2  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Konu Disi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
phoneix
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 182

MesajTarih: Sal Nis 11, 2006 12:50 pm    Mesaj konusu: Cargill diye bir şirket Alıntıyla Cevap Ver

Çevreye ve ülke çıkarlarına duyarlı bir motorcu olarak aşağıdaki haberi sizinle paylaşmak istedim.

Yasalara aykırı olmasına rağmen ülkemin 1. sınıf tarim arazisi üzerine Orhangazi' de fabrika kurup, Bush'u araya sokarak söz konusu araziyi Bakanlar Kurulu Kararı ile sanayi bölgesi kapsamına aldıran dev ABD şirketi Cargill' e danıştay dur dedi.

Rastlantıya bakın ki bu şirket Unakıtan'ın oğlunun özel vergi indiriminden faydalanıp ithal ettiği mısırı sattığı fabrika. Fabrika bu şekilde düşük maliyetle ürettiği şekeri Cola-Turka'ya satıyor. Cola-Turka'nın dağıtımını da Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu yapıyor. Bu çıkar çakışmaları hep rastlantı olsa gerek.



TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasından haberi aynen aktarıyorum.
-------------------------------------------------

Yargı kararlarıyla ruhsatı iptal edilmesine rağmen Bakanlar Kurulu tarafından bulunduğu arazinin Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle faaliyetlerini sürdüren Cargill yine yasadışı konuma düştü.

Danıştay 10. Dairesi, firmaya ait, üzerinde mısır işleme tesislerinin bulunduğu alanın ‘’özel endüstri bölgesi’’ ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Cargill hakkında daha önceden verilmiş aleyhteki bütün kararları ortadan kaldırılması ve Cargill’e meşruluk kazandırması anlamına gelecek olan bu yasanın iptal edilmesi davacı taraflar açısından sevindirici bulundu. Ancak yargı kararlarını yok sayan yeni bir Bergama süreci yaşama endişesi taşıyan davacı taraflar kararın uygulanmasını ve Cargill’in faaliyetinin durdurulması istiyor.

Bursa Barosu Çevre Komisyonu, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası ve Bursa’daki bazı sivil toplum kuruluşları tarafından açılmıştı.

Yedek yasa hazır

Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Ali Arabacı, amaçlarının hukuk devletini korumak olduğunu belirterek, “ne yazık ki siyasi iktidarlar bunun gereğini yerine getirmiyor. Geçen yılki Erdoğan, Bush zirvesinin gündem maddelerinden biriydi Cargill. Amerikan yönetimi hükümet üzerinde baskı oluşturuyor ve hükümetin Amerika’ya verdiği sözler var. Cargill bu nedenle ayrıcalıklı bir işletme halinde duruyor. Hükümet burada açıkça yasaları çiğneyerek verdikleri sözleri yerine getirmeye çalışıyor” şeklinde konuştu. Ancak özel endüstri bölgesi kararının iptaline rağmen yedek bir yasanın daha olduğunu hatırlatan Arabacı, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası’nın geçici 1’inci maddesinin Cargill’in faaliyetini sürdürebilmesi kolaylığı getirdiğini belirtti. Tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metre karesi için 5 YTL ödeyerek istediği tesisi kurulabilmesini içeren yasa ile birlikte Cargill gibi fabrikalara af getirildiğini dile getirdi. Arabacı, CHP’nin başvurusuyla bu yasanın Anayasa Mahkemesi’nde görüşüldüğünü ifade etti.

Ayrıca Danıştay 10’uncu Dairesi’nin bu kararına karşı Başbakanlık’ın itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Yenilerinin oluşmaması için

Kararı sevindirici bir haber olarak bulduklarını belirten Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İlhan Demiröz ise, bu kararla Cargill’e karşı yıllardır verilen mücadelede haklı olduklarının bir kez daha kanıtlandığını dile getirdi. Artık günümüz dünyasında stratejik ürünün gıda olduğunu hatırlatan Demiröz, yeraltı ve yerüstü sularının yok edilmesinin gelecek açısından tehlikeli bir gelişme olduğunu ve buna göz yumulmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu kararlara uymayanlar hakkında davalar açıldığını dile getiren Demiröz, “Bu mücadele Cargill’e ve yeni Cargill’lerin oluşmaması için verilen bir mücadeledir. Bu konuda kamuoyu desteğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kararın mutlaka uygulanmasını isteyen DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Caner Gökbayrak da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, doğaya ve çevereye yapılan saldırılara karşı olan tavırlarını sürüdüreceklerini söyledi.

--------------------------------------------------------------------------------

Başbakanlar sürekli siper oluyor

Cargill, Bursa Orhangazi’de 1. sınıf tarım arazisine ve İznik Gölü’nün kıyısına kurulu. Gölü kimyasal bataklığa çevirmesi tehlikesine karşı ilk dava Bursa mühendis odaları tarafından açılmıştı. Açılan dava sonucu mahkeme, inşaatın durdurulmasına karar verdi. Ancak dönemin Başbakanı Turgut Özal ve kabine üyesi Mesut Yılmaz’ın girişimleri sonucu alınan özel kararla, Cargill’in faaliyetlerinin sürmesi sağlandı. 19 Ocak 2001 tarihinde Bülent Ecevit, ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinde, görüşmede bulunan ABD Ticaret Bakanı Donald Evans şunları söyledi. “Şeker Kanunu, 4-Nisan-2001’de çıkartılan, glikoz üretiminin önüne engel koyuyor. Cargill, glikozda Türkiye pazarında önemli bir pay alıyor. Yeni kanun Cargill’i sıkıntıya sokuyor.”

Sonrasında, Cargill’in 1. sınıf tarım arazisindeki faaliyetlerini sürdürmesine olanak veren Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu kararı, plan değişiklikleri ve ruhsatları Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin kararıyla iptal edilmesi, ABD’yi rahatsız etti. Cargill’in sorunu devletler zirvesine taşındı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD’yi ziyaretinde, Cargill’in faaliyetlerini özgürce sürdürmesi için yasal düzenlemelerin yapılması konusunda söz verildi. Ardından Cargill’in fabrikasının kurulu olduğu alan “Özel Endüstri Bölgesi” ilan edildi.

--------------------------------------------------------------------------------

Valiye soruşturma

Eski Bursa, halen İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal hakkında, “Cargill nişasta fabrikasını kurmasına olanak tanıyan işlemler hakkında verilen yargı kararlarını uygulamamak’’ suçu nedeniyle soruşturma açılması kararlaştırdı. Danıştay 1. Dairesi, Aksu’nun, Vali Köksal hakkında ‘’soruşturma izni verilmemesine’’ ilişkin kararını oybirliği ile kaldırdı.

Köksal hakkında, ‘’Bursa’nın Gemlik ilçesi Gemiç ve Gürle köyleri mevkiinde bulunan alanda Cargill Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin nişasta fabrikası kurmasına olanak tanıyan işlemler hakkında verilen yargı kararlarını uygulamamak’’ eylemi nedeniyle soruşturma izni istendi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 7 Kasım 2005’te soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara itiraz ederek, kaldırılmasını istedi. İstemi görüşen Danıştay 1. Dairesi, Aksu’nun, Vali Köksal hakkında ‘’soruşturma izni verilmemesine’’ ilişkin kararını oybirliği ile kaldırdı.

Dairenin kararında, Cargill şirketinin söz konusu bölgede nişasta fabrikası kurmasına ilişkin çeşitli işlemlere karşı açılan davalarda, Danıştay 6. Dairesi’nin ve Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararları sıralandı. Nişasta fabrikasının kurulmasına olanak sağlayan işlemler hakkında yargılama süreci devam ederken, Bakanlar Kurulu’nun 24 Temmuz 2002’de aldığı ‘’Prensip Kararı’’ ile söz konusu şirketin faaliyete devamı sağlanmıştı. Anayasa’nın yasama ve yürütme organı ile idarenin mahkeme kararına uymak zorunda olduğunu öngördüğü anımsatılan kararda, Anayasa’da ‘’konusu suç teşkil eden emirin hiçbir şekilde yerine getirilmeyeceği, yerine getiren kimsenin sorumluluktan kurtulamayacağı’’ hükmü bulunduğu vurgulandı. Devlet Memurları Kanunu’nda da aynı hükme paralel düzenleme bulunduğu ifade edildi.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
maximus
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 20, 2004
Mesajlar: 1743
Nerden: jamaica

MesajTarih: Sal Nis 11, 2006 1:26 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

cargill 1. sınıf tarım arazisinde üretim yapan Amerikan şirketi olarak gölü kirletmekle tarım arazisini işgal etmekle suçlanıyor peki bu nişasta üreten fabrika dışında gölü kirleten tarım arazsisine kurulu başka hangi fabrikalar var?????



1- Asilçelik : kalite karbon çelikler, az alaşımlı ve yüksek alaşımlı çelikler üretilmektedir.
2- Ce-Sa Çember Sanayi : ambalaj ve sanayi çemberi ile çeşitli şeritler üretiliyor
3- Koç Holding kuruluşu olan Döktaş Dökümcülük' te motor gövdeleri ve yedek parçalar üretilmektedir.
4- Yine bir Koç iştiraki olarak kurulan ve kibrit üretimi yapan Kav Orman Sanayi fabrikası daha sonra satılmış ve Swidish Match adını almıştır.
5- Mensucat
6- Ormo Yün İplik
7- Oran Tekstil,
8- Okiteks,
9- Elsan Elyaf,
10- Angora Tekstil
11- Kimya dalında faaliyet gösteren Yenisan sanayi için sıvı oksijen üretmektedir.
12- Cargill kurduğu mısır işleme tesisi ile nişasta üretmektedir.
13- Ayrıca son yıllarda hızla gelişen dondurulmuş gıda sanayi, ilçemizdeki verimli topraklarda üretilen lezzetli ürünleri dünya pazarlarına sunmaktadır.
Otomotiv endüstrisinde seçkin bir yeri olan
14- Polifleks
15- Aka Otomotiv
16- saç işleme tesisi Bamesa


merak ediyorum acaba bu kadar ağır sanayi metal üretimi olan bir yerde bu sanayi fabrikalarımı daha tehlikeli yoksa nişast fabrikasımı yoksa cargill'e karşı olmanın başka nedenlerimi var??????
_________________
Bora Çalık
Bursa
640 Adv.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
phoneix
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 182

MesajTarih: Sal Nis 11, 2006 2:22 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bu fabrikalar da tarım arazisi üzerine mi kurulu? Ayrıca bu fabrikaya karşı çıkmanın ülke ekonomisine zararları gibi başka nedenleri de söyleniyor. Şeker sektörünü çökerttiği iddiaları var. Ben pek çok kaynaktan bu iddiaları inceledikten sonra buraya aktardım olayı. Cargill şirketinden ve hükümetten başka bu kuruluşun ülkeye zarardan ziyade faydası olduğunu iddia eden yok. Herkes yapılan usulsuzlükten bahsediyor. Senin bildiğin aksi gerçekler var ise paylaşırsan sevinirim.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
DonQuijote
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 28, 2005
Mesajlar: 544
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Sal Nis 11, 2006 10:03 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sene 1996 'dı sanırım ... Cargill firması iznik gölünün florasını değiştiriyor diye eylem yapmak için Bursa'ya gittik 16 kişi ..Ploisten dayak yedik ve de gözaltına alındık ... O dönem epeyce ses getirdi bu eylem ve hukuki çalışmalar başladı ... Eylem yapanlar hakkında dava açıldı bizler mahkemeye çıktık ve para cezası aldık .. O yıldan beridir Cargill firması ha kapandı ha kapanacak derken hala orada faaliyette ... Kamyonları vızır vızır bursa çevre yollarında ... bizim cezamız 3 gün içerisinde çıkarken sene 2006 ve Cargill gayet güzel iş yapmaya devam ediyor ...
_________________
Barış URUNLU

YAMAHA V Max 1200 (Satılık )
Gilera Runner VXR200
Acıbadem - İSTANBUL
A Rh (+)

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
maximus
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 20, 2004
Mesajlar: 1743
Nerden: jamaica

MesajTarih: Sal Nis 11, 2006 10:36 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Barış benim o zamanda anlatmaya çalıştığım şuydu : bünyesinde orhangazi ilçesinden fazla insan çalıştırmayan Fabrika olarak cargill suçlanıyor ve bunun için protesto ediliyor olabilirmi? çok zararlı olduğu anlatılan ürünlermi üretiyor bu amerkan sermayesi??

bir yanda da örnek olarak Asil Çelik firması Yalovanın süpürgelik tepelerinden göz ile görülebilen bir ağır çelik fabrikası ve onun bacasından çıkan renkli duman.....fabrika bünyesinde 3000 kişi çalıştıran orhangazi ilçesinde hava kirliliğinden hiç şikayetçi değil.

yani çevreciler ve dernekler birilerinin parasal oyunlarına mı alet oluyorlar? bunlardan gelir getiremiyoruz vergi de vermiyorlar adam da çalıştırmıyolar, protesto edelim bu fabrikayı bizim Hikmet Abi lerde nişasta işi yapıyolar onların ne eksiği var?
_________________
Bora Çalık
Bursa
640 Adv.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
bberksan
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 19, 2003
Mesajlar: 816
Nerden: Istanbul

MesajTarih: Çrş Nis 12, 2006 5:51 am    Mesaj konusu: re Alıntıyla Cevap Ver

Arkadaslar
Asil Celik'in tam karsisinda yerimiz var. Cargill'de asil celik sirasinda 1 km iceride. Bolgeyi ve sorunlari cok iyi biliyorum. Topraklarin verimli oldugu dogru bolgede %70 zeytinlikler var. Geri kalan arazide de cok guzel tarim yapiliyor. Ancak o bolgede cok buyuk sanayi kurulusari var. Avrupa'nin en buyuk 4 Dokumhanesinden biri olan Doktas'dan tutun da her tur agir sanayi kagit kimya celik yatirimlari var.
Tarimdan kimse memnun degil bolgedekiler asgari ucreti tercih ediyorlar ki o fabrikalar cok yuksek ucret ve sosyal imkanlar veriyorlar calisanlarina.
Esas benim uzuldugum Ege Akdeniz sahillerinde portakal bahcelerinin seralarin sokulup yazlik yapilmasi. Bu olay Cargill'den daha sakincali son derece kontrolsuz ve ekonomiye hicbir katkisi yok. Cargill'den daha fazla elestirilmesi gereken seyler de var.
Ben bu tip elestirileri dogru bulmuyorum. E-maillerle yok danone almayin yok sunda bu var yok nestle soyle gibi elestiri zincirlerinin bu firmalarin rakipleri tarafindan yayilan bir nevi HOAX'lar oldugunu dusunuyorum. Genelde bakin hepsi asilsizdir. Bu firmalar ekonominin hakiki ve faydali oyunculari onlari elestirmek yerine denetimsiz vergi vermeyen sigortasiz isci calistiran yerlerin uzerine gitmek lazim
_________________
I need your boots , your clothes and your motorcycle.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
frogy_dreams
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 13, 2003
Mesajlar: 1101
Nerden: Bandırma

MesajTarih: Çrş Nis 12, 2006 6:58 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

maximus demiş ki:
Barış benim o zamanda anlatmaya çalıştığım şuydu : bünyesinde orhangazi ilçesinden fazla insan çalıştırmayan Fabrika olarak cargill suçlanıyor ve bunun için protesto ediliyor olabilirmi? çok zararlı olduğu anlatılan ürünlermi üretiyor bu amerkan sermayesi??

bir yanda da örnek olarak Asil Çelik firması Yalovanın süpürgelik tepelerinden göz ile görülebilen bir ağır çelik fabrikası ve onun bacasından çıkan renkli duman.....fabrika bünyesinde 3000 kişi çalıştıran orhangazi ilçesinde hava kirliliğinden hiç şikayetçi değil.

yani çevreciler ve dernekler birilerinin parasal oyunlarına mı alet oluyorlar? bunlardan gelir getiremiyoruz vergi de vermiyorlar adam da çalıştırmıyolar, protesto edelim bu fabrikayı bizim Hikmet Abi lerde nişasta işi yapıyolar onların ne eksiği var?



İstemezüüüüük icon_twisted.gif
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
maximus
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 20, 2004
Mesajlar: 1743
Nerden: jamaica

MesajTarih: Çrş Nis 12, 2006 8:16 am    Mesaj konusu: Re: re Alıntıyla Cevap Ver

bberksan demiş ki:
Arkadaslar
Asil Celik'in tam karsisinda yerimiz var. Cargill'de asil celik sirasinda 1 km iceride. Bolgeyi ve sorunlari cok iyi biliyorum. Topraklarin verimli oldugu dogru bolgede %70 zeytinlikler var. Geri kalan arazide de cok guzel tarim yapiliyor.



evet bölgede zeytinlikler çok ve ilaç pahalı diye zeytinlere mazot sıkıyolar maalesef
_________________
Bora Çalık
Bursa
640 Adv.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
phoneix
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Sep 13, 2005
Mesajlar: 182

MesajTarih: Çrş Nis 12, 2006 1:13 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bu ÇUŞ'ler ( Çok Uluslu Şirketler ), Globalleşme adı altında gizlenen yeni Sömürgecilik araçları kanımca. Bu şirketin ve benzerlerinin kendi çıkarları için IMF' nin kucağına oturmuş hükümete nasıl yasalar çıkarttırdığını, bu yüzden tarım sektörümüzde nasıl yaralar açıldığını internette kısa bir araştırmayla öğrenebilirsiniz. Örneğin mısır ithalatında vergilerin düşürülmesi sebebiyle Türkiye'nin mısır açığı varken, çiftçimizin elinde ürününün nasıl patladığını, bundan kimlerin karlı çıktığını incelemek çok ilginç. Cargill dışarıdan düşük fiyatla mısır ithal ederek, şeker üretiyor ve bunu yüksek fiyattan satıyor. Bu ithalatın bir kısmı bildiğimiz gibi Abdullah Unakıtan vasıtasıyla yapılıyor.Türkiye'nin ( yani bizlerin ) nasıl bir sömürü düzeninde kucağa oturdulduğumuzu bilmek ve vatandaş olarak üzerimize düşen tepkiyi koymak durumundayız. Hükümet mısır ithalatında vergiyi düşürürken, buradaki açığı örneğin motosiklet ÖTV' sini artırarak gideriyor. Yani devlet parayı bizden alıp Cargill ve Abdullah Unakatın'a aktarıyor. Sonunda herşeyin ucu direk olarak bize dokunuyor.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
frogy_dreams
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 13, 2003
Mesajlar: 1101
Nerden: Bandırma

MesajTarih: Çrş Nis 12, 2006 2:33 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

phoneix demiş ki:
Bu ÇUŞ'ler ( Çok Uluslu Şirketler ), Globalleşme adı altında gizlenen yeni Sömürgecilik araçları kanımca. Bu şirketin ve benzerlerinin kendi çıkarları için IMF' nin kucağına oturmuş hükümete nasıl yasalar çıkarttırdığını, bu yüzden tarım sektörümüzde nasıl yaralar açıldığını internette kısa bir araştırmayla öğrenebilirsiniz. Örneğin mısır ithalatında vergilerin düşürülmesi sebebiyle Türkiye'nin mısır açığı varken, çiftçimizin elinde ürününün nasıl patladığını, bundan kimlerin karlı çıktığını incelemek çok ilginç. Cargill dışarıdan düşük fiyatla mısır ithal ederek, şeker üretiyor ve bunu yüksek fiyattan satıyor. Bu ithalatın bir kısmı bildiğimiz gibi Abdullah Unakıtan vasıtasıyla yapılıyor.Türkiye'nin ( yani bizlerin ) nasıl bir sömürü düzeninde kucağa oturdulduğumuzu bilmek ve vatandaş olarak üzerimize düşen tepkiyi koymak durumundayız. Hükümet mısır ithalatında vergiyi düşürürken, buradaki açığı örneğin motosiklet ÖTV' sini artırarak gideriyor. Yani devlet parayı bizden alıp Cargill ve Abdullah Unakatın'a aktarıyor. Sonunda herşeyin ucu direk olarak bize dokunuyor.



Bandırma liman kenti, mesleğim icabı mısırın ve diğer tarım ürünlerinin içindeyim ( loaderler ile tahıl ürünleri depolaması yapıyoruz ) yaklaşık 1 senedir hatta daha fazla Türkiyeye mısır girmiyor. Sebebi türkiyede bu sene mısırda üretim fazlası var, ve devlette bunu mısıra kota (vergi) koyarak yapıyor. Cargill dahil hiç bir firma şuan Türkiye'ye mısır getiremez... getiremiyorda...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
evrimduyar
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 19, 2004
Mesajlar: 680

MesajTarih: Çrş Nis 12, 2006 5:05 pm    Mesaj konusu: Re: re Alıntıyla Cevap Ver

maximus demiş ki:
evet bölgede zeytinlikler çok ve ilaç pahalı diye zeytinlere mazot sıkıyolar maalesef

o elleri kırılsın onların!
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
maximus
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 20, 2004
Mesajlar: 1743
Nerden: jamaica

MesajTarih: Çrş Nis 12, 2006 11:51 pm    Mesaj konusu: Re: re Alıntıyla Cevap Ver

evrimduyar demiş ki:
maximus demiş ki:
evet bölgede zeytinlikler çok ve ilaç pahalı diye zeytinlere mazot sıkıyolar maalesef

o elleri kırılsın onların!


daha da acısı bu insanlar kendi çocuklarına bile yediriyorlar bunları ...eyyyy

çekin soframdan iğrenç ellerinizi insanlık dışı yaratıklar
_________________
Bora Çalık
Bursa
640 Adv.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
frogy_dreams
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 13, 2003
Mesajlar: 1101
Nerden: Bandırma

MesajTarih: Prş Nis 13, 2006 7:33 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

size daha komiğini söyleyeyim, kapıdağa Rumlardan sonra ilk türk yerleşimlerinde bölgedeki zeytin ağaçları ACI ERİK diye kesilmiştir.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
maximus
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 20, 2004
Mesajlar: 1743
Nerden: jamaica

MesajTarih: Çrş May 10, 2006 6:36 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bugünki (10.05.2006) tarihli Milliyet gazetesindeki Güngör URAS'ın yazısı:

ORSİAD (Orhangazi Sanayicileri ve İşadamları Derneği) üyeleri bana Orhangazi'deki sanayi tesislerini gezdirdi. Orhangazi'de büyük sanayi tesisleri var. Döktaş, Asil Çelik, Ormo, Bamesa, Aka Otomotiv, Evsan, Karga-Gaz, Kırpat ve Cargill.
Bunların hepsi dev fabrikalar. Hepsi üretimi sulh ve sükun içinde sürdürüyor. Cargill hariç. Bu fabrikaların tamamı eski tarım arazileri üzerinde kurulmuş. Hepsi yan yana. Ama çevreciler Cargill'e duman attırıyor.
Orhangazi Kaymakamı Hikmet Çakmak (Mülkiye-1978) diyor ki: "Orhangazi 460 km2'lik bir alana sahip. Bu alanın üçte biri göl, üçte biri tarım arazisi. Kalan üçte bir arazideyse sanayi tesisleri ve yerleşim var. Çeltik, kesme çiçek, pancar, mor lahana üretiliyor. Bölgedeki 25 büyük sanayi kuruluşunda 5 bin işçi çalışıyor."
ORSİAD'dan Yüksel Canıtez "Hocam, Orhangazi'nin zeytininden söz etmeyi unutmayınız" diye uyarıyor. Gölün iki yakasında 1.6 milyon zeytin ağacından yılda 15-25 bin ton sofralık zeytin elde ediliyor. Zeytinleri etli ve pek lezzetli.

Cargill'in başı dertte
Yıllardır sürüp giden bir Cargill davası var. "Nedir bu dava, öğreneyim" diyerek Cargill tesislerini görmeye gittim.
Cargill Amerikalı bir ailenin şirketi. Dünyanın başka ülkelerinde yatırım yaparken 1960 yılında Türkiye'ye adım atmış. Önce tohum, sonra mısır işleme tesisi satın almış. Hendek'te bir fındık işleme tesisi kurmuş. Tahıl depolaması için silo, ihracatı için liman yapmış.
Büyük bir mısır işleme tesisi kurmak için yer aramış. Bütün izinleri aldıktan sonra 2000 yılında Orhangazi'de Asil Çelik fabrikasının yanındaki arsada mısır işleme tesisini kurmuş.
Amerika'daki firma dünyada rakibi olan Cerestar firmasını satın alınca da bu firmanın Pendik Nişasta Sanayi tesislerindeki yüzde 50 hissesi Cargill'e geçmiş. Cargill bu işlem sonucu Cerester'in eski ortağı Ülker Grubu ile ortak olmuş.

Kim haklı belli değil
Cargill'in en önemli tesisi Hendek'teki fındık işleme tesisi. Bu tesis iç fındığı işleyerek çikolatacılara ihraç ediyor.
Orhangazi'deki Cargill tesisleri için 120 milyon dolar yatırım yapılmış. Yılda 265 bin ton yerli mısır işleniyor, bu mısırların bedeli olarak yerli üreticiye 50 milyon dolar yatırım yapılıyor. Tesiste 130 kişi çalışıyor. Mısır fiziki işlemlerden geçirilerek nişastaya, tatlandırıcıya (mısır şurubuna) dönüştürülüyor. Kepeği yem oluyor.
Üretimde kullanılan su için özel arıtma düzeni yapılmış. Arıtılan suyun arıtılma çizgisini göstermek için, suyu akvaryuma doldurmuşlar. İçinde süs balığı yetiştiriyorlar.
Ben fabrikayı bir defa dolaşarak neyin ne olduğunu, tesisin çevreye ne zarar verdiğini anlayamam ama, anlayamadığım başka şeyler de var. Diğer 24 sanayi tesisi de tarım arazisinde, Cargill tesislerinin yanı başında kurulmuş. Onların bazılarının su ve duman arıtma tesisleri bile yok. Neden onlar sorunsuz çalışıyor da, Cargill'in başı dertten kurtulamıyor? Birileri anlatırsa, ben de sayın okuyucularıma duyururum.
_________________
Bora Çalık
Bursa
640 Adv.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
gaucho
Katilimci Uye
Katilimci Uye


Kayıt: Apr 04, 2006
Mesajlar: 87

MesajTarih: Cmt May 20, 2006 8:20 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bu firma ile ilgili sorun çevre kirliliğinden daha büyük. Resmin görünmeyen parçası; söz konusu grubun gelişmekte olan ülkelerdeki tarım ekonomisini çökertmek ve dış bağımlılığı perçinlemek. Bunun yolu da terminatör tohumdan geçiyor.
Bilmeyenler için; terminatör tohum: Yurt dışından ( USD ) satın aldığımız bir kez kullanabildiğiniz yani ektikten sonra çıkan mısırların tohumlarının mahsul vermediği; kısırlaştırılmış tarım ürünleridir. Türkiye de en yaygın kullanım mısır ve soya fasulyesi.
Ucu USD 'ye dokunan hiçbir firma yalnızca görünen işi yapmaz. Yalnızca ticaret yapmak isteyen ve dürüst olan kuzey amerikalı tüccarlar da vardır belki ama "yeni dünya düzeninin" yöneticileri onların bu kadar aktif olmalarına izin vermezler.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Konu Disi Tüm saatler GMT
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt