Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
Giris
Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.
Tarih: Cum Ekm 17, 2003 12:50 am Mesaj konusu: NOS
Rahatsizin yeni avatarindan aklima geldi bu konuda birseyler yazmak. Cogu kimse bu supercharging, turbo, NOS sistemlerinin nasil oluyorda oluyor ayni motordan normalin ustunde cilgin gibi guc alinmasini sagliyor kismini bilmiyor.
Biraz anlatayim, bildigim kadariyla...
Efendim, bu ictenyanmali motor denen meret aslinda bir tencere gibidir...icine belli bir miktar benzin, bir miktar hava koyar kibriti cakarsaniz patlar ve kapak havaya ucar. Hava koymazsaniz hicbirsey olmaz. Yeteri kadar hava koymazsaniz benzinin tamami yanmaz ve az guc elde edilir. Yeteri kadar benzin koymazsaniz havanin fazlasi ziyan olur ve istediginiz gucu elde edemezsiniz, yanmamis benzin tencerenin dibinde kalir.
Daha fazla guc elde etmek icin daha buyuk bir tencerede daha fazla benzin ve hava karisimi patlatmaniz gerekir, burasi acik. 1200cc motor, 50 cc den daha fazla guc uretir malum...
Peki tencereyi degistirmeden daha fazla guc elde etmenin yolu yokmudur? Tabii ki var...mesela turbo sistemi. Tencereye bir delik acip yandan bir sac kurutma makinesi baglayip tencereye alabileceginden daha fazla hava sIkistirabilirsiniz, ve tabii daha fazla benzin de koyabilirsiniz icine...al sana turbo tencere
Bir diger yontem ise cok daha basit ve ucuz olup tencerenin icine hava yerine N2O, azot oksit, koymaktir.
Soludugumuz, yada tencereye koydugumuz havanin 1/5 i oksijen, gerisi azot...yani yakici olan aslinda tencerenin hacminin 1/5i (%20). Oysa ki NOS denilen gazin 2/3 u oksijen (%66). Yani birim hacimda (yaklasik) %46 daha fazla oksijen koymus oluyoruz tencereye. Dolayisiyla bir de benzin miktarini buna gore artirdikmiydi gelsin guc...
Tarih: Cum Ekm 17, 2003 11:36 am Mesaj konusu: ...
selam D.D,
bu yaratıcı örnek için tşk. ediyorum.. çok güldüm okuduğumda..
en kolay şekilde nasıl anlatılır diye düşünsem böyle birşey asla aklıma gelmezdi.. SUPERRRR....
_________________ Don't be afraid of dark. Be afraid of what it hides.......
Soludugumuz, yada tencereye koydugumuz havanin 1/5 i oksijen, gerisi azot...yani yakici olan aslinda tencerenin hacminin 1/5i (%20). Oysa ki NOS denilen gazin 2/3 u oksijen (%66). Yani birim hacimda (yaklasik) %46 daha fazla oksijen koymus oluyoruz tencereye. Dolayisiyla bir de benzin miktarini buna gore artirdikmiydi gelsin guc...
Buna bir de Nos tüpünden gelen basınçlı gazın emme manifoldunda genleşmesi sonucu oluşan soğuma ve buna bağlı yoğunlaşan havanın silindire giren dolgu miktarını kütlece artırmasını eklemek gerekir sanırım...
Nitro hakkında bildiğim birkaç şeyi ben de anlatmak isterim. Donald Amca nın anlattıklarına ek olarak nitro soğuk havanın emme manifoldunda genleşmesinin nitronun esas mantığı olduğunu biliyorum ama yanlış olabilir tabiki. Soğuk hava demek + beygir demek.
Nitro uygulaması ilk olarak ikinci dünya savaşı sırasında almanlar tarafından kullanılmış. Dogfight lar sırasında küçük bir parmak darbesi ile alınan ekstra güç onlara büyük bir avantaj sağlamış. Savaş sonrası bu teknolojiyi geliştiren abiler Amerika ya ışınlanıp drag yarışlarında kullanmaya başlamışlar
Birçok nitro uygulaması yapılmış amerikan arabasına bindim ve nitro efektinin ne demek olduğunu biliyorum fakat motorsiklette olayın tamamiyle farklı olduğunu tahmin ediyorum.
Motorsikletlere genelde uygulanan nitro sistemleri küçük hacimli 4 silindirli otomobilllere kullanılan nitro sistemleri ile aynı. Tek fark emme manifoldunun üzerine itina ile monte edilen nozzle ların biraz daha küçük olması.
Genelde 4 farklı stage i bulundan nitro sistemlerinde motorsiklerler stage 1 ve 2 ile idare edebiliyorlar. Stage 3 ve 4 e çıkıldığı zaman aktarma ve handling ile ilgili problemlerle karşılaşılabiliyor.
nitro sistemini iki şekilde çalıştırmak mümkün
1) Ayrı bir düğme (Genelde ağızlarının içine alıp ısırarak devreye giren bir düğme çeşidi)
2) Gazın 3/4 ü kullanılmaya başlandığı zaman devreye giren ( Vites aralarında nitroyu devreden çıkarmak gerekliğini otomatikman ortadan kaldırıyor )
1/4 mil sürelerini yaklaşık 1-1.5 saniye (aracın kilosu, beygiri ve nitronun stage'i ile alakalı değişiklik gösterir düşüren ) ucuz yollu bir beygir alma yöntemi olarak bence kullanılması caizdir. 1/4 milde 1 saniye yaklaşık 30 metre fark anlamına geldiğinde göre "Işınlanmak" kelimesi nitro ile özdeşleşebilir.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız