Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
|
LEGOLAS Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum Tem 09, 2004 9:37 am Mesaj konusu: Kurşunsuz ve Süper Benzinde yakıt tüketimi... |
|
|
Benim motorla geçen hafta bir test yapma imkanım oldu. Bunu sizlerle ve özellikle Honda TA kullancılılarıyla paylaşayım istedim. Öncelikle Full depo benzin ile yola çıktığımı ve benzinlikten çıkmadan kilometreyi sıfırladığımı belirteyim. TA nın ana deposu 14 litre yedek deposu ise 3 litre. (toplamda 17 litre bildiğim kadarıyla)
Süper benzin ile yaptığım 2 testin birinde ana depo(14 litrelik kısım.) 237km ve 242 km de bitti. Bunu, motorun teklemeye başlayıp reserve tankını aktif etmem ile biliyorum.
İlk defa mecburen(artık süper satmıyormuş OPET, bilginize) OPET'ten aldığım standart (Süper98 oktan değil, 95 olan) Kurşunsuz benzin ile ise 255 km lik yol katettim.
Her 3 kullanımımda da şehir içi-dışı karışık sürüşler yaptım. Aşağı yukarı aynı yollar yani.
Sonuç olarak, süper benzine göre kurşunsuz benzin kullandığınızda bir depo benzine göre gittiğiniz KM %5 artıyor.
Bilginize... _________________ <<LeGoLaS>>
Sedat TELÇEKEN
Anadolu Üniversitesi Eskişehir
--------------------------------------------
Honda TransAlp'99
0 505 576 37 74
26 RL 867 |
|
Başa dön |
|
 |
nx4_falcon Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum Tem 09, 2004 11:24 am Mesaj konusu: |
|
|
Ben servise sorduğumda Kurşunsuz benzin almamamı çok katkı madesi olduğunu söylediler Bu doğrumu? Motoruma zararı olurmu yoksa bende kurşunsuz benzine geçeceğim eğer durum böyleyse. _________________ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...
2003-05 NX4 FALCON
2006-.. CBF600S ABS |
|
Başa dön |
|
 |
hido Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum Tem 09, 2004 11:50 am Mesaj konusu: |
|
|
bizim memlekette kimsenin bi bok bildigi yok zaten hocam. hersey sehir efsanesi! benzin muhabbetinde de öyle: motorunda hangi tür benzin kullanacagin manuelde yazilmistir. eger super benzin deniliyorsa ve super benzin de artik satilmayacaksa en iyi cevabi Honda Türkiye verir bence!
hido |
|
Başa dön |
|
 |
LEGOLAS Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum Tem 09, 2004 12:28 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ben açıp baktım arkadaş, manualine aynen şöyle diyor:
>90 oktan unleaded fuel can be used. (İfade buna benzer bişiydi)
zaten sormuştum ben kütahya'da, adamlarda kullanabilirsiniz demişlerdi.
Dolayısıyla kullanmakta bir problem yok. Ayrıca bu mevzuu daha önceleri bir çok forumda tartışıldı. Bakarsanız sizde görebilirsiniz... _________________ <<LeGoLaS>>
Sedat TELÇEKEN
Honda TransAlp'99
0 505 576 37 74
26 RL 867 |
|
Başa dön |
|
 |
cadaver Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum Tem 09, 2004 12:51 pm Mesaj konusu: |
|
|
Legolas; Öncelikle ana depo bitene kadar yapılan km ye bakılarak yapılan ölçüm tam sağlıklı değil nedeni ise;
Depo içindeki benzin seviyesi ana hortum çıkış ağzının altına indiğinde motor yedek depoya geçmek ister (tekler ve stop eder). Ancak hortum ağzı deponun yatay olarak tam ortasında olmadığı için yolun eğimine göre benzin akışı erken ya da geç kesilebilir. (Bayır aşağı veya yukarı çıkarken benzin göstergenin oynamasına dikkat edebilirsin). Bu durumda ana deponun bitmeye başladığı andaki yol eğimine göre 10 km önce veya 10 km sonra yedek depoya geçmen çok muhtemel.
Ayrıca bildiğiniz gibi motorlarda aslında yedek depo diye birşey yoktur. Ana musluğa gelen benzin kesilince daha aşağıda olan yedek musluğa geçeriz. Bu da depo dibindeki pisliklerin karbüratör ya da enjeksiyonların tıkanmasına yol açan depo dibindeki katı parçacık muhtevalı benzini kullanmamız demektir (Muhtemelen yedek depoya geçince en azından 10 km benziye kadar yol aldığını tahmin ediyorum).
Bunun yerine depoyu tam doldurduktan sonra belli bir yol gitmeni ve tekrar depoyu tam doldurarak ölçüm yapmanı tavsiye ederim.
Bir de dip not olarak %5 fark motosiklette her türlü yol koşulları farkından da kaynaklanabilir (rüzgar, sollama, durup kalkma vs.. ) hatta benzincinin eksik benzin vermesi bile olabilir. _________________ İsmail HATİP
DeeLee6yüzeLLi
The old racin rule; "When in doubt, GAS IT" |
|
Başa dön |
|
 |
LEGOLAS Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum Tem 09, 2004 1:28 pm Mesaj konusu: |
|
|
Sevgili cadaver,
motorsikletimi kullandığım yer Eskişehir, ve aşağı yukarı hortumun eğimden kaynaklanan herhangi bir nedenle 10 km lik bir yalnış ölçüm yapabileceğini sanmıyorum. Yani motoru yokuş yukarı ya da aşağı pozisyondayken teklemesidiye bir durum olmadı. Hep düz diye tabir edebileceğim, asfalt yolda başıma gelen bir durum bu. (Yoksa dediğine katılıyorum, motorsikletimde bir yakıt göstergesi olsaydı, eğime göre ibrede sağa sola oynama olacaktı. Arabalarda en azından öyle.)
1 depo benzinle ne kadar gittiğini hesaplamaya çöalıştım ben o üç testte. Yoksa arabamda da ne kadar yaktığını bulmak için bahsettiğiniz gibi, depo doluyken bir müddet gidip sonra doldurup, aradaki litreyi km ye bölerek hesaplama yaparım.
Alıntı: |
Her 3 kullanımımda da şehir içi-dışı karışık sürüşler yaptım. Aşağı yukarı aynı yollar yani. |
demiştim. Hocam burada aynı hava şartları ve aynı durup kalkmalar hatta aynı yollar diyebilirim. Buna dayanarak zaten böyle konuştum. Yoksa bir ölçme değerlendirme de bu kıstasların önemli olduğunu bilmekteyim.
Genede ölçüm hakkındaki yorum ve bilgilendirmelerinizden dolayı teşekkür ederim dostum.
Kalın sağlıcakla _________________ <<LeGoLaS>>
Sedat TELÇEKEN
Honda TransAlp'99
0 505 576 37 74
26 RL 867 |
|
Başa dön |
|
 |
gagagotti Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum Tem 09, 2004 6:39 pm Mesaj konusu: |
|
|
benim manuelde tam doldurmayın depoyu yazıyor
saglıklı bir olcum yapamıcam demekki |
|
Başa dön |
|
 |
nx4_falcon Tecrubeli Uye

|
Tarih: Pts Tem 12, 2004 1:13 pm Mesaj konusu: |
|
|
Busefer Kurşunsuz aldım sanki motor daha rahat devirleniyormuş gibi geldi. Bidahaki sefer paraya kıyıp 98 oktan alacam bakalım neolacak. _________________ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...
2003-05 NX4 FALCON
2006-.. CBF600S ABS |
|
Başa dön |
|
 |
chaoticnoise Tecrubeli Uye

|
Tarih: Sal Tem 13, 2004 6:07 pm Mesaj konusu: |
|
|
selamlar,
Ben hala ne kullanacağımı tam bilemiyorum.El kitabında belli bir ifade yok.Özen Motor süper benzin , Pazarbaşı Honda kurşunsuz , specific ise Süper kullan diyor.E hangisi doğru??? _________________ 1150GS ADV |
|
Başa dön |
|
 |
metinkoca Tecrubeli Uye

|
Tarih: Pzr Ağu 01, 2004 10:21 am Mesaj konusu: |
|
|
tolga kurşunsuz kullanabilirsin... |
|
Başa dön |
|
 |
skydiver Tecrubeli Uye

|
Tarih: Pzr Ağu 01, 2004 11:44 am Mesaj konusu: |
|
|
Ben her üç benzini de kullandım motorumda,
Süper benzinde iken normal kurşunsuza göre daha fazla çekiş elde ediyorum. Ama 98 oktan koyduğumda 6. vitesde bile gaza sert dokunamıyorum, ama kurşunsuz benzinde iken 6. vitesde gazlayamıyorum.
Motorunuzun manuelinde kesinlikle kurşunsuz koyun diyorsa, süper koyarsanız zararı olur. Ama süper benzin yakan motorlar kurşunsuz benzini de yakar. _________________ Tolga ÇEÇEN
www.tolgacecen.com
1993 Kawasaki EN 500 Vulcan (2004-2007)
1998 Kawasaki Ninja ZX-7R (2007-forever) |
|
Başa dön |
|
 |
fedaykin Tecrubeli Uye

|
Tarih: Pzr Ağu 01, 2004 6:08 pm Mesaj konusu: |
|
|
Normal-süper benzinle çalışan her tip motor (araba motoru, motosiklet motoru, elektrikli testere ) kurşunsuz benzinle de çalışır. .ancak gelin ögrün ki benzindeki kurşun motorun ömrünü uzatmak için eklenen bir katkı maddesidir. Siz kurşun ile çalışmak üzere imal edilmiş motora kurşunsuz benzin koyarsanız önce sübapları sonrada bütün motoru yavaş yavaş yersiniz. Hele birde vuruntulu (düşük devirlerde) veya en üst devirlerinde kullanıyorsanız bu aşınma çok daha belirgin düzeyde olur. Kısaca motorunuzun ömrünü uzatmak istiyorsanız kılavuzunda ne yazıyorsa o tip benzin kullanın. _________________ Bülent AYTEKİN
Honda CBX 250 Twister |
|
Başa dön |
|
 |
tifosi Tecrubeli Uye

|
Tarih: Çrş Arl 13, 2006 3:42 pm Mesaj konusu: |
|
|
eski bi topic ama, bilginin yenisi eskisi olmaz deyip yazıyorum..
TA nın kullanım ve bakım kitabında yakıtla ilgili olarak şunlar yazıyor..Aynen aktarıyorum;
"Oktan sayısı 91 veya daha fazla olan kurşunsuz benzin kullanın. Kurşunlu benzin kullanılması katalıtık konvertörün erken hasar görmesine neden olur." (sayfa27)
İçinde Alkol Bulunan Yakıt
İçinde alkol (gasohol) bulunan yakıt kullanmaya karar verdiğinizde oktanın en az Honda tarafından tavsiye edilen seviyede olmasına dikkat ediniz. İki tip alkol vardır: Birisi etanol diğeri ise metanol içerir. %10 dan fazla etanol içeren yakıt kullanmayınız. İçinde ko-solventler ile metanol için paslanmayı engelleyici madde bulunmayan metanollü yakıt (metil ve ağaç alkolü) kullanmayınız. İçinde ko-solvent ile paslanmayı engelleyici madde bulunsa bile %5 ten fazla metanol bulunan yakıt kullanılmamalıdır.
İçinde alkol bulunan yakıt kullanma sonucunda çıkan yakıt sistemi arızaları ve motor sorunları garantiye tabi değildir. Honda içinde metanol bulunan yakıtların kullanılmasını tavsiye etmemektedır, çünkü bunların uygunluğu henüz kanıtlanmamıştır.
Tanımadığınız bir istasyondan alırken içinde alkol olup olmadığını araştırınız. Eğer sarsa kullanılan alkolün tipini ve yüzdesini öğreniniz. İçinde alkol bulunan yakıtı kullanırken bir anormallik görürseniz yakıtınız içinde alkol bulunmayan yakıtla değiştiriniz. (sayfa28) |
|
Başa dön |
|
 |
funkstar Tecrubeli Uye

|
Tarih: Çrş Arl 13, 2006 9:50 pm Mesaj konusu: |
|
|
vstorm kullanan bir arkadaşım 98 oktan kullandıgına pişman olmuştu anormal benzin yaktıgını söylüyordu.. ben de son seferinde shell den 97 aldım ve aynı şey başıma geldi..tahminin bir depoda (14lt) 300 km yaparken henüz bitmedi ama 97yle 250km yi zor görecekmişim gibi.. _________________ http://serhatgursoy.com
r1200GStar |
|
Başa dön |
|
 |
memedi Katilimci Uye

|
Tarih: Prş Arl 14, 2006 9:48 am Mesaj konusu: |
|
|
Bir kere hata ettim ve 98 oktan aldım.
2 gün sonra motosikletim gaz yememeğe başladı ve bakıma götürdüm.
Bakımda usta" Abi sakın 98 kullanma fazla patlıyor ve bujileri yakıyor" dedi. Hakikaten, bujileri değiştirdiğimizden beri bir daha aynı olay başıma gelmedi. _________________ mehmet
vmax
mhmtgcm@gmail.com |
|
Başa dön |
|
 |
|