Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
|
LEGOLAS Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum May 28, 2004 6:55 am Mesaj konusu: Süper Benzin Yasaklanıyor... |
|
|
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) standartlarında hazırlanan yeni yönetmeliğe göre haziran ayından itibaren süper (kurşunlu) benzinin satışı durduruluyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı, çevre kirliliğinin azaltılması için yeni kararlar aldı. Avrupa Birliği (AB) standartlarında hazırlanan yeni yönetmeliğe göre haziran ayından itibaren süper (kurşunlu) benzinin satışı durduruluyor.
Katı atıkların ayrı toplanması zorunluluğu getiriliyor. Araçların egzozları için de yeni ölçüm değerleri devreye sokuluyor. Normal ve süper benzin kurşun içeriyor. Çevre Bakanlığı havayı kirlettiği için daha önce de normal benzin kullanımını yasaklamıştı. Uygulamaya riayet etmeyenler için 6 milyardan 80 milyar liraya kadar para cezası öngörülüyor.
Çevre yönetmeliği, çöp toplama işini de yeniden düzenliyor. AB ülkelerinde olduğu gibi katı atıklar organik maddelerden ayrı toplanacak. İthal kömürler torbada satılacak. Kurallara uymayanların kömür satış izni iptal edilecek. Sobalar yeni sisteme göre yapılacak. Kalorifer kazanları lisanslı olacak ve her yıl kontrol edilecek. Bu şekilde, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin 4 kat azaltılması planlanıyor.
KAYNAK: http://www.internethaber.com/mays/article_view.php?aid=241958 _________________ <<LeGoLaS>>
Sedat TELÇEKEN
Anadolu Üniversitesi Eskişehir
--------------------------------------------
Honda TransAlp'99
0 505 576 37 74
26 RL 867 |
|
Başa dön |
|
 |
nebilcinitas Tecrubeli Uye

Kayıt: Feb 21, 2004 Mesajlar: 152 Nerden: İST.ŞİŞHANE-SAMANDIRA
|
Tarih: Cum May 28, 2004 10:58 am Mesaj konusu: |
|
|
Başka bir topicte tartışılan benzin konusunda şu aşağıdakileri yazmıştım,
2004 Şubat ayı sonunda süper benzin tamamen kalkacaktı ve sadece kurşunsuz kalacaktı , bir kaç kişiye sorduğum sorular neticesinde şöyle bir rivayet var stok fazla o yüzden zaman alır.
Not: süper i ben diğer topicte yanlışlıkla normal diye yazmışım burada düzeltiyorum _________________ Nebil ÇİNİTAŞ
34 NJF 80
GSX-R 600
|
|
Başa dön |
|
 |
motoist Tecrubeli Uye

Kayıt: Feb 02, 2004 Mesajlar: 688 Nerden: Tuzla / İstanbuL
|
Tarih: Cum May 28, 2004 7:15 pm Mesaj konusu: |
|
|
Kurşun maddesi sadece çevreye değil motora da zararlı. Daha çapuk çürümesine yol atığını duymuştum. Kalkmasına kalksın da her motosiklet kurşunsuz benzin kullanabilecekmi ki ? Ben zaten epeydir kurşunsuz almak istiyorum ama bir türlü bir bilene danışıpda benim motosikletimin kurşunsuz yakıp yakamayacağını öğrenemedim. Bu konu teknik-bakım bölümünde konuşulmuştu bir zamanlar ama doyurucu bir cevap bulamamıştım o zaman için. Bu yüzden burda sorayım bari. Servise sordum ama net cevap alamadım. Bilgisi olan arkadaşlar cevaplayıversinler bi zahmet. Motosikletim 1998 model bir Yamaha DragStar 650.
Ben eski 2 zamanlı scooterımda bile kurşunsuz kullanıyordum ama bu motor 4 zamanlı ve katalitik konvertör denen parça yok. Eğer kullanamıyorsam ne yapmam lazım süper benzin kalkınca ? Gidip katalitik konvertörmü taktırmamız lazım ? Bu durumda ne olacak ?
Ayrıca bir sorum daha olcak bilen arkadaşlara. Katalitik konvertörün işlevi tam olarak nedir ? _________________ Ahmet NesiL "78
1998 DragStar 650 (Satıldı)
2004 V-Strom 650 (Satıldı) |
|
Başa dön |
|
 |
Ilker Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum May 28, 2004 9:20 pm Mesaj konusu: |
|
|
motoist demiş ki: |
Kurşun maddesi sadece çevreye değil motora da zararlı. Daha çapuk çürümesine yol atığını duymuştum. |
Kursun motoru curutmez, inanin. Kursunun motor ustundeki etkileri uzerine pek cok sey duydum ama curuttugu iddiasini ilk senden duyuyorum motoist Iyiymis...
Kursunun vuruntu onleyici ve ekstra yaglayici ozelligi vardir. Kursunsuz yakit supere gore biraz daha kurudur. Motor kursunsuza yonelik tasarlanmadiysa, zamanla subaplar zarar gorecektir.
Bilgisi olan arkadaşlar cevaplayıversinler bi zahmet. Motosikletim 1998 model bir Yamaha DragStar 650. |
90 senesinden sonra uretilip de kursunsuz benzin yakamayacak motor duymadim bugune kadar. Belki bizim eski Sahinler/Broadway'ler veya Lada Samara'lar filan. 98 uretimi motorun kursunsuz yakamama ihtimali yok. Mutlaka kursunsuz toleranslarinda tasarlanmistir. Avrupa'da uzun suredir yasak kursunlu benzin. Dragstar Avrupa'da da satildigina gore...
Ayrıca bir sorum daha olcak bilen arkadaşlara. Katalitik konvertörün işlevi tam olarak nedir ? |
Patlama sonucu olusan kompleks hidrokarbonlarla yuksek isida reaksiyona girip, cevreye zararsiz daha kucuk karbon zincirlerine cevirmek. Katalizor tarafindan parcalanmayan kompleks hidrokarbonlarin kansorejen etkisi var. Cogu motorda katalizor motorun hemen cikisina konulur ki minimum surede calisma sicakligina ulasip gorevini yapmaya baslasin. Yani arabanizi isitana kadar cevreyi kirletmeye devam ediyorsunuz. _________________ Entia non sunt multiplicanda praetar necessitatem¹...
Ilker Eryilmaz
2004 Suzuki SV650 S
Belcika/Bruksel |
|
Başa dön |
|
 |
rookie Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cum May 28, 2004 9:39 pm Mesaj konusu: |
|
|
yahu beim 73 land rover'da ne yakacağım ben şimdi
zaten normalden süpere geçişte zorlandı eleman
selamlar,
rookie |
|
Başa dön |
|
 |
motoist Tecrubeli Uye

Kayıt: Feb 02, 2004 Mesajlar: 688 Nerden: Tuzla / İstanbuL
|
Tarih: Cmt May 29, 2004 12:31 pm Mesaj konusu: |
|
|
İlker abi teşekkür ederim. Artık gönül rahatlığı ile kurşunsuz benzin kullanabilirm. Ama bu geçiş aşamasında nelere dikkat etmeliyim ?
Yine aklımda kaldığına göre mevcut benzinimi sonuna kadar kullanıp, depo tam olarak boşaldıktan sonra kurşunsuz benzin koymamız gerekiyor galiba ? Benzin yedeğe düşene kadar kullansam da yedeğe düştüğü zaman, yedeğe alıp benzinliğe gitsem ve kurşunsuz doldurtsam olmazmı ? _________________ Ahmet NesiL "78
1998 DragStar 650 (Satıldı)
2004 V-Strom 650 (Satıldı) |
|
Başa dön |
|
 |
Ilker Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cmt May 29, 2004 5:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
İlker abi teşekkür ederim. Artık gönül rahatlığı ile kurşunsuz benzin kullanabilirm. Ama bu geçiş aşamasında nelere dikkat etmeliyim ? |
Gecis donemi diye birsey yok sevgili motoist. Normalde ne zaman benzin almaya gidiyorsun? Rezerv isigi yaninca mi? Bir daha yandiginda gidip kursunsuzla doldur. Gonlunu rahat tutarak dolasmaya, motorunun keyfine varmaya devam et. Katalitik konverter olmayan motorda oktanlari ayni oldukca kursunlu-kursunsuz karistirabilirsin, zarari olmaz.
Bir sonraki sorunu tahmin ederek ona da cevap vereyim; hayir 98 oktan benzin koymanin da zarari yok. Hatta 98 oktan Avrupa'dan ithal edildiginden kalitesi daha iyidir. TR'de satilan 95 oktanlarin gercekte daha dusuk oktanli cikabildiklerini okumustum bir yerde. Gerci senin motorun icin yakmasi sorun olmaz, cruiser'larin sIkIstirma orani dusuktur. Komili sizma ver, onu bile yakar
Eger kullandigin alet SuperSpor olsaydi, kesinlikle 98 koymani onerirdim. Arabalarinda 98'e donen arkadaslarimin cogu dusen ortalama tuketimlerinden, motorun gaza tepkisinin iyilesmesinden dolayi cok memnunlar... _________________ Entia non sunt multiplicanda praetar necessitatem¹...
Ilker Eryilmaz
2004 Suzuki SV650 S
Belcika/Bruksel |
|
Başa dön |
|
 |
ero__ Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cmt May 29, 2004 5:39 pm Mesaj konusu: |
|
|
rookie demiş ki: |
yahu beim 73 land rover'da ne yakacağım ben şimdi
zaten normalden süpere geçişte zorlandı eleman
|
LPG  |
|
Başa dön |
|
 |
Orkun Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cmt May 29, 2004 7:54 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ilker demiş ki: |
Hatta 98 oktan Avrupa'dan ithal edildiginden kalitesi daha iyidir. TR'de satilan 95 oktanlarin gercekte daha dusuk oktanli cikabildiklerini okumustum bir yerde. |
Tupras 98 oktan benzin uretmeye baslamis. www.tupras.com.tr _________________ Orkun, CRF250X |
|
Başa dön |
|
 |
Ilker Tecrubeli Uye

|
Tarih: Cmt May 29, 2004 11:32 pm Mesaj konusu: |
|
|
Vatana millete hayirli olsun...
Olsun da...
Daha once akillari neredeymis? Baktilar benzin ithali cikinca insanlar adam gibi kaliteli yakita hucum etti, o zaman mecburen urettiler sanirim.
Bakalim aynisini dizele ne zaman yapacaklar. Bilmeyenler icin Tupras'in urettigi dizeldeki kukurt orani Avrupa'da kullanilanin 100 kati civarinda. Yakin zamana kadar da israrla bunun zarari olmadigini soyleyip duruyorlardi. Zaten ne kadar gereksiz is varsa bu Avrupa'lilarda. Halbuki ne gerek var cevre korumasina, motorun performansli calismasina filan? Isguzarlik iste _________________ Entia non sunt multiplicanda praetar necessitatem¹...
Ilker Eryilmaz
2004 Suzuki SV650 S
Belcika/Bruksel |
|
Başa dön |
|
 |
|