Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
Giris
Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.
Kayıt: Oct 10, 2003 Mesajlar: 330 Nerden: Istanbul
Tarih: Cum Tem 16, 2004 4:51 pm Mesaj konusu: Yavaş gitmek tehlikeli midir?
Böyle bir istatistik var mı bilmiyorum ama bu konuyu tartışmak istiyorum. Alışıldık genel görüşün dışında ve hatta aksine olduğu için şahsen ben de bunu savunuyor olmakla birlikte yine de çok emin değilim. O yüzden her türlü görüşe ihtiyacım var.
17 yıldır araç kullanıyorum ve haliyle birkaç kez kaza yaptım. Bu kazaların hiçbiri ben yola tam olarak konsantre olduğumda gerçekleşmedi. Çoğunlukla yavaşça şehir içi trafikte gerçekleşti çoğu ve elbette içlerinde benim hatalı olduklarım da vardı.
Tez şudur:
Özellikle motosikletle yavaş gitmek tehlikeli midir?..
Dolayısıyla tam tersi olarak da “Hızlı gitmek daha güvenli midir?” diye bir soru daha ortaya çıkıyor tabi.
Konuyu biraz açmak gerekirse; ortalama trafik seyri içerisindeki minimum ile maksimum sürati (Otoban için 40-120 arası) sıfırdan yüze kadar bir barem olarak kabul edelim. Trafikteki araçların büyük çoğunluğu (kamyonlar, tırlar, minibüsler vs.) bu baremin optimumundan daha alt seviyelerde seyrediyor. Yani, haliyle yavaş gittiğinizde bu araçların arasına karışmak gibi bir mecburiyetiniz var.
Bence trafik akışı içerisindeki araçları da kategorilere ayırmak mümkün. Ağır ve kontrolü zor olanlar (tır, kamyon vs.), nispeten daha hafif olmasına rağmen kontrolü yine de kolay olmayanlar (minibüs, otobüs, kamyonet vs.), kontrolü kolay olan hızlı araçlar (otomobiller), kontrolü çok daha kolay olan araçlar (süratli otomobiller). Buradaki kontrolden kastım hem aracın direksiyon hakimiyetine bağlı manevra yeteneği, hem de çabuk hızlanamayıp aynı oranda çabuk duramamasıdır.
Bu kategoriler içerisinde bence en üst kategoride ve hatta onların da biraz üzerinde olmak daha güvenlidir diye düşünüyorum. Bunun tartışmaya çok açık olduğunu biliyorum. Elbette demek istediğim en hızlı araçlardan daha süratli olmak ve trafik kurallarını yok saymak değil. Yani otobanda sağ üç şeridi kullandığımda sürekli başıma daha çok sıkıntı geliyor. Ancak en sol şerit ve normal akan trafikten daha hızlı olduğumda yolu okuyabilmem ve tüm trafiğin kontrolünü biraz daha elimde tutabilmem mümkün gibi.
Bu serilik ve sürat içerisinde trafik de iyi okunabildiğinde daha az tehlikeye maruz kalındığını düşünüyorum. Tecrübe, motorun yapısı, yolların şartları gibi birçok değişken bulunmasına rağmen “Trafikte normalden hızlı gitmek daha az risklidir?” diyebilir miyiz sizce.
Kayıt: May 26, 2004 Mesajlar: 177 Nerden: İstanbul
Tarih: Cum Tem 16, 2004 5:09 pm Mesaj konusu:
benim en sevdiğim ve en güveli bulduğum ise trafikten daha hızlı akmaya çalışan bir aracın arkasına takılmaktır Sağolsun hem yolu açar size hemde belirli bir mesafeyi bırakırsanız güvenle takip edebilirsiniz. _________________ Bülent AYTEKİN
Kayıt: Non 0, 0000 Mesajlar: 1056 Nerden: Istanbul, Kirklareli vs.
Tarih: Cum Tem 16, 2004 6:55 pm Mesaj konusu:
trafikteki araclarin en hizli giden kismi ile yaklasik ayni hizda gitmek hic fena bir yontem degil. tabii, bu araclarin deli bir hizda gitmedigini varsayiyorum.
sagdaki iki (yoluna gore tek..) serit ise, kamyon ve kamyon ruhlu agir araclari barindirip cok miktarda yavas ve uzun sollama icerdiginden bence pek hos degil.... Bunlarla birlikte gitmeye calismak daha riskli.
Sevgili Rauf abi benimde aklımı kurcalayan bir konuydu bu..
aslını söylemek gerekirse bende durum şöyle gelişiyor yol hava trafik şartları elverdiğinde hız yapmaya müsayit bie pozisyondaysam hızlı giderim. Hızlı giderken ve ortam uygunsa yola daha iyi konsatntre olduğmu hiisediyorum. Aynı şekilde altımdaki ( özeelikle motorsiklet) taşıtla daha kombine hareket edebiliyorum.
Birde son zamanalrda dikkatimi çeken bir husus daha var.
Özellikle Tır Kamyon gibi araçları seyir halindeyken yakından izlemeyi severim. Yürüyen aksamın görünebilir parçalrını izlemek bana tad veren bir duygu ama son zamanlrda yanımdan geçen veya benim geçitiğim herhangi bir taşıta baktığım zaman çok şiddetli şekilde başım dönüyor. Şeritte gezinmeye başlıyorum. Neden olduğnu henüz anlıyabilmiş değilm. Başına gelen yaşayan varsa paylaşırsa sevinirim.
İşte bu yüzden çoğunlukla bu tür araçlarla aynı hızlarda seyir halinde olamyı sevmiyorum direkt uzamaca yapmak zorundaymışım gibi hissediyorum.
umarım derdimi analatabilmişimdir...
Saygılar.. _________________ Alper ( bi mesajı 10 kere editleyen insan )
F650GS
Şehiriçi trafiğinde gidiş ile ilgili bir şey söylemeye gerek yok sanırım (İstanbul için), İstanbul'da zaten araba trafiği genelde hızlı seyretmediğinden motorsiklet hepsinden hızlı oluyor.
Şehirdışı trafiği-otobanda ise; günümüz teknolojisindeki büyük araçlar neredeyse küçük araçlar kadar hız yapıyorlar. Böyle olunca da siz hızınızı
100-120 km arası yaptığınızda arkanızdan gelen bir tır ve büyük araç sizi sıkıştırıyor. Özellikle kamyon ve tırlar küçük araçları geçmektense onları şerit dışına atmayı tercih ediyorlar (tabi bunu hepsi için söylemiyorum-çoğunlukla gördüğüm). O zaman -tabi yine bana göre- hız sınırı otobanda 120 ise bunun biraz üzerinde gitmek en mantıklısı gibi.
Şehirdışı trafiği-normal yolda ise; burada bana göre önemli olan yolun yapısı, hava şartları, motorsikletin kapasitesi, bizim durumumuz ve o bölgedeki araç yoğunluğu. Trafik kuralarının ön gördüğü motorsikletler için maksimum hız sınırı sanırım 70 km. Ama 70 km ile gidersek herhalde yol üzerindeki tüm büyük araçlar ile ahbap oluruz. Ayrıca soluduğumuz ekzost gazı cabası ve büyük araçların fırlattığı taşlar ile beş taş oynarız yolda. Herhalde burada da -yine bana göre- 90 km nin biraz üstünde gitmek en mantıklısı gibi.
Kendi yazdığımdan şunu çıkarıyorum, çok yavaş gitmek te hızlı gitmek kadar tehlikeli gibi.
En önemlisi de sanırım gideceğimiz yere sağ salim gidebilmek için ne uygun ise onu yapmak.
Kayıt: Aug 13, 2003 Mesajlar: 2531 Nerden: Bruksel
Tarih: Cum Tem 16, 2004 11:23 pm Mesaj konusu:
Motorun trafik akisindan daha yavas gitmesini ciddi tehlike olarak goruyorum. Yani icinde oldugunuz trafik kesimi, diyelim 1km onunuz ve arkaniz, 120 ile gidiyorken siz sag veya orta seritte 100'le gidecegim diye israr ederseniz, arkadan gelenlere yem olursunuz. Burasi Avrupa'nin gobegi, suruculer birbirine son derece saygili ve motor suruculerine ekstra ozen gosteriliyor. Buna ragmen dusuk tempo ile kullanirsaniz, dibinize kadar girip sollama firsati ariyorlar. 3 metre arkanizdan gelen 1-1.5 tonluk kutle sahsen beni rahatsiz ediyor, sizi bilemiyorum. Hele takip eden kamyon veya TIR olunca daha da kotu. Onlar sollamayip dibinizden gitmeyi tercih ediyor. Ta ki uzunca bosluk bulana kadar.
O yuzden, benim taktigim minimum surat = trafigin o anki surati. Guvenli surat, trafigin surati + 5-10Km/s. Grup suruslerinde farkli taktikler olabilir. Ne de olsa o zaman fazla sayida motor oluyor. Arabalar tek motoru sIkIstIrmakta sakinca gormuyorken kanat adami olan motorcuyu sIkIstIrmak biraz cesaret isteyecektir _________________ Entia non sunt multiplicanda praetar necessitatem¹...
Ilker Eryilmaz
2004 Suzuki SV650 S
Belcika/Bruksel
Kayıt: Aug 08, 2003 Mesajlar: 449 Nerden: İstanbul
Tarih: Cmt Tem 17, 2004 1:27 am Mesaj konusu:
Trafrikte esas tehlike geçiş anlarında oluşur ( sollama) .
O yolda çok fazla araç geçmem gerekiyorsa hızım yanlıştır. Çok fazla araç beni geçiyorsa yine hızım yanlıştır. ( Tabi bu benim şahsi fikrim) .
Geçiş anlarında daha fazla dikkat sarf ettiğinizden , aynı zamanda fiziksel olarakta manevra yaptığınızdan yorgunluğunuzda artmaya başlıyacaktır ki bu da bir kaza için davetiye anlamına gelir.
HIzlı ile yavaştan birini seçmem gerekirse hızlıyı seçerim . Arkamdan , çamurluğumun dibine kadar girip , ani manevralarla beni sollayacaklarına, daha hızlı gidip sollamaları bizzat yapmayı tercih ederim. En azında risk hesabını ve manevrayı tanımadığım allahın takozu değilde ben yapıyor olucam . _________________ "Hummerly, bupperly, zipperly, dupperly, hummerly, bupperly, zipperly, bop" -David Lee Roth
Can Yalım
Aprilia Pegaso T&T Raid
İstanbul - Kadıköy
Member of Toprrraaam Raydırs.
Kayıt: Non 0, 0000 Mesajlar: 3352 Nerden: New York
Tarih: Cmt Tem 17, 2004 3:33 am Mesaj konusu:
Motorcu trafige hakim olmali. Aktif, canli, uyanik olmali. Bununda yontemi Ilkerin ve diger cogu arkadasin da katildigi gibi "trafigin hizina uymak ve hatta azicik daha hizli gitmek"tir. Bunu teori yazilarinda da, forumlarda da birkac kez yazmistim, ama yeridir diye yinelemekte mahzur yok.
[Dikkat : bu "azicik daha hizli" demek makaslar atip cambazlik yapmak degildir. Efendi efendi sollamak, sag-sol, on ve arka mesafelerimizin kontrolunu baska suruculere birakmamak demektir]
Isin geyik kismina gelecek olursak, benim Amerikan yontemim uzun yolda ayni hizla gitmektir. Ondekiyle uygun mesafeyi ve hizi ayarladimmi tamamdir. Hele bir "rabbit" (*) yakalarsaniz harika olur.
Arkadan kimse gelip sikistirmaz burada...eeee "ayiptir" Yani trafigi tikayacak/yada yavaslatacak gibi yavas gitseniz dahi arkanizdaki belli bir mesafeden fazla yaklasmaz...bazilari sinirlenir, kopurur, sizi sollarken parmak gosterip kufreder ama yine de ne selektor, ne korna, ne de yaklasip sikistirma yapmaz. TIR lar tehlikelidir...bunlar yavaslayamaz cunku, yani adamin onune gecip hiz dusururseniz, size bir korna calar motosiklet yerden kesilir vallahi. Bati da herkes motosikletin gecis ustunlugu oldugunu bilir. Bu bilincin darisi bizim basimiza insallah.
(*) Rabbit (tavsan) motosikletci argosunda radar tehlikesine karsi one surdugunuz, arkasindan takip edilen ve hizli giden bir baska aractir. Arkadan yakalayan radara /yada lazer e karsi ise yaramaz tabii...
Kayıt: Non 0, 0000 Mesajlar: 1056 Nerden: Istanbul, Kirklareli vs.
Tarih: Cmt Tem 17, 2004 8:47 am Mesaj konusu:
eger hiziniz trafigin akis hizindan yuksek ise arkadan gelen araclarin durumu sizi daha az ilgilendiriyor. Aynalara daha az is dusuyor, bunun yerine onunuze konsantre olmaniz gerekiyor. Bu da onemli bir avantaj.
Hizli gitmek (cok hizli gitmeyi kastetmiyorum ) motorsiklet surus hali olmasi gerektigini dusundugum tetikte olma durumunu destekliyor ve koruyor.
Burada bir arkadas kazasindan sonra suna benzer bisey demisti: Motorsiklete binerken icinizde biraz da olsa bir korku/heyecan olmali. Bence bu dogru. Maksimum dikkat ve konsantrasyon icin yaptiginiz seyin ne kadar tehlikeli oldugunu beyninizin tum katmanlariyla fark ediyor olmaniz onemli. Yavas gitmek sanal bir rahatlik veriyor insana. Hizli gitmek ise aktiflestiriyor.
Kayıt: Aug 03, 2003 Mesajlar: 292 Nerden: İzmir, Istanbul
Tarih: Pts Tem 19, 2004 10:46 am Mesaj konusu:
Bence de biraz daha (%10 ? ) hızlı gitmek daha emniyetli.
İlk uzun yoluma yanımda çok acemi bir arkadaş ile iki motor çıkacağımızda tecrübeli bir abimiz uyarmıştı :
Abi : Oğlum, aman bak adam da acemi dikkatli gidin, hatta gitmeyin
Ben : Abi merak etme, yavaş yavaş gideriz biz
Abi : Ulan densiz, yavaş daha tehlikeli sırtınıza çıkarlar trafikte, töbe töbe
Ben :Gak guk, abi öhöm.. ee.. gidiyim abi ben
Sonra hakikaten ben arkayı alıp bizim eleman yavaş olduğu için arkadan gelen trafiği sırtlamak zorunda kaldım. O önde "laaaaann süper abi, süpeerrr" diye basmış (!) giderken ben arkada şehirler arası yollarda 120'nin altına düşmeyen normal otomobilleri yavaşlatmakla, üstümüze çıkanları engellemekle meşguldüm. Benim için çok iyi bir artçılık tecrübesi oldu ama bayağı zor oldu
Şimdi genellikle araç traifiğinden %10 daha hızlı gidiyoruz. Sollamalardaki avantaj ve ivmelenme ile de pek trafiğe takılmıyoruz ve gaza gelip de uçmaya başlamadıkça çok daha emniyetli olduğunu düşünüyorum.
Saygı sevgi
rookie the airport abi kargo bekliyorum gözlerim yollarda
Seyir halinde iken trafiğin normal akış hızından daha hızlı ya da yavaş gidiyor iseniz daha fazla taşıtla muhattab oluyorsunuz demektir. bu hız farkı arttıkça da (yüksek veya düşük) muhattab olduğunuz araç sayısı da o derece artar.
Yalnız trafiğin akış hızından daha yavaş kullandığımız zaman küçük ve hızlı taşıtların yerine muhatabımız olarak kamyon,tır vs. daha yavaş, aslında kısaca kabusumuz olan taşıtlarla ilgilenmek zorunda kalırız.
Bu durumda şöyle bir çözüm sunuyorum size; trafiğin ortalama akış hızını büyük taşıtları çıkartarak hesaplayın ve bu değerde seyir edin.
Böylece hem daha önceki arkadaşların dediği gibi ortalama akış hızının yaklaşık %5-10 km üzerinde seyehat edersiniz, hem de yüksek sürat nedeniyle çok fazla araç sollamak ve kendinizi riske atmak zorunda kalmazsnız.
Birde eklemek istediğim; motosikletimizin en rahat çalıştığı hız/devir, max. hızının/devrinin yaklaşık 2/3'üdür. Size biraz garip gelmezse kendinizi de bir makine olarak düşünün ve limitlerinizin her zaman 2/3 ünü kullanarak gidin ki ihtiyacınız olduğunda halihazırda enerjiniz kalsın _________________ İsmail HATİP
DeeLee6yüzeLLi
Kayıt: Jul 16, 2004 Mesajlar: 1074 Nerden: İstanbul
Tarih: Prş Tem 22, 2004 8:34 am Mesaj konusu:
Daha motor kullanmaya başlamadım ama nacizane fikrim şudur;
Trafik içinde arabayı çok seri kullanan (hızlı değil, ikisi arasında fark var) birisiyim. Buda trafikteki kontrolün bende olmasını ve güven duygusunu sağlıyor. Bu sayede, yani bilinçsiz değil akıllı - ama seri kullanım, daha hayatımda herhangi bir arabayı bir yere dokundurmadım bile.
Motor ile araba aynı şey değil tabi ancak trafikten bir miktar daha hızlı giderek onların bana uymasını beklemek yerine ben kendimi onlara göre ayarlarsam daha güvenli olur gibi geliyor. Tabi belli bir tecrübeden sonra _________________
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız