Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 557 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Türkçe Yazım Kuralları
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Türkçe Yazım Kuralları
Sayfa 1, 2, 3  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Konu Disi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Formatc
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 16, 2004
Mesajlar: 1074
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 6:52 pm    Mesaj konusu: Türkçe Yazım Kuralları Alıntıyla Cevap Ver

Yazım Kuralları : Doğru Yazmak

Nasıl yazacağım?
Yazmaya başlarken bunu sorarız kendi kendimize. Çok basit kurallar, iyi yazmanızı sağlar. En azından yazdıklarınızın iyi görünmesini, iyi okunmasını sağlar. Bu iyi okunma ve görünme, kuşkusuz içerikle ilgili değil. Burada kastedilen biçimsellik. Yazarken biçimle ilgili uymamız gereken belli başlı bazı kurallar var. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

BUNLARI YAPIN
# Mutlaka sık sık paragraf yapın. Paragrafsız bir yazı upuzun ve ürkütücü bir duvara benzer. Böyle bir duvarı kimse görmek istemez. Yazınızı da kimse okumak istemez.
# Her noktalama işaretinden sonra, (yani virgül, nokta, üst üste iki nokta, soru ve ünlem işaretleri gibi) bir boşluk (yani espas) bırakın. Bunu yapmazsanız cümleleriniz ve sözcükleriniz karmakarışık bir koyun sürüsüne benzer. Hiç birini diğerinden ayıramazsınız.
# Ne kadar sade yazarsanız o kadar güzel görüneceğinden emin olun. Yani mümkün olduğu kadar az noktalama işareti kullanın. Gereksiz tırnaklardan, parantezlerden, çizgilerden, şapkalardan kaçının. Noktalama işaretlerini sadece gerektiğinde ve zorunlu olduğunuzda kullanın ki onların da kıymeti bilinsin.
# İmla kurallarına mutlaka uyun. O kurallar dilin birliğini ve düzenini sağlar. Yazdıklarınızın okuyan herkes tarafından anlaşılmasını sağlar. Bilmediğiniz bir imla kuralı olursa diye, yanınızda bir "imla kılavuzu" bulundurmanız sizi küçük düşürmez.
# Kısa cümleler okunma açısından büyük avantaj sağlar. Tamam, uzun cümleler kurup ne kadar usta yazar olduğunuzu göstermek isteyebilirsiniz. Ama art arda sıralanmış onlarca sözcüğün insan beynine anlamlı bir mesaj göndermesi, birkaç sözcüğün göndermesinden daha zordur.
# Artık çoğumuz bilgisayarlarda, klavyeleri kullanarak yazıyoruz. Yazı büyüklüğünüzün (yani punto) ve yazı karakterinizin (yani font), kullandığınız dile uygun olmasına özen gösterin. Çok küçük de olmasınlar, çok büyük de. Unutmayın yazınız binlerce bilgisayarda açılacak. Her yerde aynı düzenlilikte görünmesi, sık kullanılan yazı tipleri (font) ve normal ölçülerde bir punto seçmenizle mümkün olabilir.
# Boşluklar çok önemlidir. Yukarıda her noktalama işaretinden sonra boşluk bırakmanız önerildi. Yazınızın bütününün biçimsel olarak sıcak görünmesi için, yanlardan, alt ve üstten de uygun boşluklar bırakmalısınız. Derli toplu bir görüntü, karmaşa karşısından her zaman avantajlıdır.
# Yazıda bazı durumlarda başlık (yani belirleyici, vurgulayıcı sözcük ya da sözcükler) kullanırız. Bunların dikkat çekmesi için yazının bütününden farklı bir font ve punto ile yazılmaları gerekir.

DOĞRU SÖZCÜKLER

# İmla kurallarına mutlaka uymalısınız. Türkçe’de bazı sözcükler söylenişlerindeki kolaylık ve alışkanlığın yazı diline de yansıması sonucu yanlış yazılıyor. Bunları yaparsanız, yazınızı okuyan sizin için “acemi” diye düşünür. “Acemi” bir yazar olarak adlandırılmamak için şu sözcüklerin yazılışına mutlaka dikkat edin:
# Yanlız değil yalnız yazmalısınız
# Yalnış değil yanlış yazmalısınız
# Çünki değil çünkü yazmalısınız
# Herkez değil herkes yazmalısınız
# Kurdela değil kurdele yazmalısınız
# Meyva değil meyve yazmalısınız
# Makina değil makine yazmalısınız
# Sarımsak değil sarmısak yazmalısınız (Kaynak TDK Türkçe Sözlük)
# Fasulya değil fasulye yazmalısınız
# Ambülans değil ambulans yazmalısınız
# Akedemi değil akademi yazmalısınız
# Deklerasyon değil deklarasyon
# Papuç değil pabuç yazmalısınız
# Otobos değil otobüs yazmalısınız
# Orjinal değil orijinal yazmalısınız
# Konservatuar değil konservatuvar yazmalısınız
# Alimünyum ya da aliminyum değil alüminyum yazmalısınız
# Sovan değil soğan yazmalısınız
# Kapora değil kaparo yazmalısınız
# Prosedir değil prosedür yazmalısınız
# traş ve heykeltraş değil tıraş ve heykeltıraş yazmalısınız
# dokuman değil doküman yazmalısınız
# Labaratuvar veya labaratuar değil laboratuvar yazmalısınız
# Acenta değil acente yazmalısınız


ESPAS

# İmla kurallarımızın en çok ihlal edilenlerinden ya da yanlış kullanılanlarından biri ayrı yazılması gereken eklerin bir türlü yazılmamasıdır. Dahi (üsteleme) anlamına gelen de’ler, da’lar ve ki’ler kullanıldıkları sözcükten bir boşlukla (espas) ayrılır. Yani “Ben de geleceğim” yazmalısınız. “Bende geleceğim” yazarsanız yanlış olur. “Ben de” deki bu de eki dahi anlamındadır. “Öyle sevdim ki, kimse inanamadı” yazmalısınız. “Öyle sevdimki kimse inanamadı” yazarsanız yanlış olur.
# Soru ekleri de bağlı oldukları sözcükten bir boşlukla ayrılır. Bu ekler mi, mı, mu şeklinde olabilir. Yani şöyle: “Ben de geleyim mi?” Burada “mi” bir soru ekidir. Yapayım mı, seveyim mi... Gibi...

ÜNLÜ VE ÜNSÜZLER

# Türkçe’de bazı harflere ünlü, bazılarına ünsüz denir. Sesli ve sessiz harfler tanımı da kullanılır. Sesli harfler a, e, i, ı, o, ö, u, ü’dür. Sessiz harfler ise kalan 21 harf. Sessiz harfler kendi aralarında "sert" ve "yumuşak sessiz" olarak ayrılırlar. f, ç, h, p, k, s, ş, t sert sessiz harflerdir. Kalan sessizler ise "yumuşak sessiz". Sert sessizlerle biten sözcüklere bir ek yapılacaksa, bu ek de mutlaka sert sesiz bir harfle başlamak zorundadır. Örneğin “otobüsdeki” sözcüğü yanlıştır. Çünkü otobüs'ün son harfi s sert sessizdir. Bu nedenle de ekinin "te" şeklinde kullanılması gerekir. Yani doğrusu “otobüsteki”. Peki, sert ve yumuşak sessizleri nasıl ayıracağız? Kullanabileceğiniz en basit yöntem “FISTIKÇI ŞAHAP” yöntemidir. Bu iki sözcükteki sesli harfleri çıkarın. Yani I’ları ve A’ları. Kalan harflerin tümü sert sessizlerdir. Eğer ekleyeceğiniz sözcüğün son harfi fıstıkçışahap’ı oluşturan sessizler arasında varsa, ek de sert sessizlerden, yani fıstıkçışahap içindeki harflerden (f. s, t, k, ç, ş, h , p) biri ile başlamalıdır.

ŞAPKA VE ÜNLEM

# Şapka inceltme ya da uzatma işaretidir. Bazı sesli harflerin üzerine konur. A, u, i gibi. Amacı, bu harfin uzatılarak ya da iki taneymiş gibi okunması gerektiğini göstermektir. Yani şapkalı bir a harfi gördüğünüzde bunu aa gibi okursunuz. Türkçe’ye özellikle Arapça ve Farsça dillerinden giren sözcüklerdeki anlam karışıklığını önlemek amacıyla uzatma işareti kullanmak gerekiyor. Hala yazdığınızda bu sözcüğün babanın kız kardeşini kastettiği anlaşılır. Ama hâlâ yazarsanız bu devam eden, süregelen, devam etmekte olan anlamındadır. Aynı şekilde kar yazarsanız, meteorolojik bir olay anlaşılır. Kazanmak, çoğaltmak, artırmak anlamına gelen kâr’ı kastediyorsanız kâr yazmalısınız. Uçurum anlamındaki yar ile sevgili anlamındaki yâr’i de bir şapka ayırır. Genel kural olarak şapka bu üç sözcükte kullanılır. Çünkü hala ile hâlâ'yı, kar ile kâr'ı, yar ile yâr’i birbirinden ayırmak gerekir. Ama örneğin reklam yazarken şapkalı da yazsanız, şapkasız da o sözcüğün reklam olduğu anlaşılır. Yazının sade olması bakımından gereksiz ve sık şapka kullanılmaması yerindedir. Yazıyı illa "süslemek" istiyorsanız kullanın.
# Yine yazının sadeliği, kolay okunması bakımından sık sık ünlem işareti (!) ve soru işareti (?) kullanmak da gereksizdir. Kurduğunuz cümle zaten bir vurgu içermiyorsa siz sonuna istediğiniz kadar ünlem işareti koyun istediğiniz etkiyi sağlayamazsınız. Ama yeterli vurgu varsa, ünlem işareti koymaya bile gerek kalmaz.

ŞU HAİN EKLER

# Özellikle yabancı sözcükler ve kısaltmalara yapılan eklerde hatalı kullanım çok yaygın. Örneğin IMF kısaltmasına den, ye, nin benzeri ekler yapıldığında bu kısaltmanın orijinal okunuşuna göre mi, yoksa Türkçe okunuşuna göre mi ek yapılacağı kestirilemiyor. Doğrusu eki Türkçe okunuşuna göre yapmak. Yani IMF kısaltmasının son harfi "f" olduğuna göre yapılacak ekin de bu yumuşak sessiz harfe uygun olması gerekir. IMF’e (okunuş şekli orijinal ef’ten) yazılışı ya da söylenişi yanlıştır. Doğrusu IMF’ye (okunuş şekli Türkçe fe) olmalı.

NE ZAMAN AYRI NE ZAMAN BİRLEŞİK ?

# Türkçe’de 1980 döneminde başlayan ayrı mı yazmalı, birleşik mi yazmalı konusundaki kaos hâlâ sürüyor. Örneğin "karabahtım" mı yazılmalı, "kara bahtım" mı yazılmalı gibi. Bu tartışmanın temelinde sözünü ettiğimiz dönemde ülkemizdeki dilbilimciler arasında ortaya çıkan "öztürkçe", "canlı ya da yaşayan Türkçe" bölünmesi yatıyor. Öztürkçe’yi savunanlar genellikle birleşik, "yaşayan Türkçe"yi savunanlar ise ayrı yazımdan yanadır. Genel kural olarak, eğer iki ayrı sözcük birleşip yeni ve bambaşka anlamlı bir sözcük oluşturuyorsa birleşik yazılmalıdır. Örneğin, sivrisinek, anamuhalefet, karabasan, kardelen, tümdengelim, ortaokul, altyapı, üstgeçit, karadelik gibi...

GELİYİM Mİ, GELEYİM Mİ ?

# Sık yapılan yanlışlardan biri de bu. Yani soru eklerindeki ilgeçlerin (edatların) yanlış kullanımı. Geliyim mi, söyliyeyim mi, ağlıyayım mı, başlıyayım mı, yatırıyım mı demek ya da yazmak yanlıştır. Doğrusu geleyim mi, söyleyeyim mi, ağlayayım mı, başlayayım mı, yatırayım mı olmalı...

ŞİİR VE NOKTALAMA İŞARETLERİ

# Sık yapılan bir başka hata şiirlerde dize sonlarında virgül kullanılması. Yapısı gereği şiirde bir dize ya bir cümledir ya da alt dizelerde tamamlanacak olan bir cümlenin parçasıdır. Bir cümle olması halinde dize sonuna virgül değil nokta konulur. Ki bu da şiirin görselliği, estetiği ve anlatım kaygısı bakımından illa gerekmez. Ustaların noktalama işareti kullanmadan yazdığı pek çok güzel şiir olduğunu hatırlayın. Bir cümlenin parçası olması halinde ise her dizenin sonuna virgül koymak, bir yandan anlamı karmaşıklaştırır, söylemi zayıflatır, bir yandan da görselliği içinden çıkılmaz hale getirir. Eğer şiirde bölünmüş bir cümleden oluşan birden çok dize varsa, anlamı zayıflatmamak, söylem kaybının önüne geçmek amacıyla virgül kullanılabilir. Ama "bu dize bitti, cümle bitmedi, alt dize ya da dizelerde sürüyor" mantığıyla her dize sonuna virgül koyarsanız estetikten, içerikten ve okuma kolaylığından ödün vermiş olursunuz.

BOL NOKTA BOL HATA

# Türkçe imla kılavuzunda "yan yana iki nokta" şeklinde bir noktalama işareti yok. Ama "yan yana üç nokta" Türkçe imlasında yer alan bir noktalama işareti. Bunu unutmayın. Milli edebiyat akımının ilk dönemlerinde Latin alfabesine geçişin karmaşası içinde kimi yazarların kullandığı "yan yana iki nokta" yanlışı kısa sürede düzeltildi. Çoğu zaman düzyazıda, özellikle şiirde yapılan bir başka nokta hatası "yan yana üçten çok nokta" ya da "sıralı nokta" koymak. "Sıralı noktalar", kural olarak, bir metinde "bilerek ya da eksik bilgilenme nedeniyle" atlanan veya çıkarılan bölümleri belirtmekte kullanılır. Ya da bir yazının içine herhangi bir metinden bir bölüm alındığında, alınan bölüm metnin başından değil başka bir yerinden başlıyorsa, bunu belirtmek için "sıralı nokta" kullanılır. Siz, şiir ya da düzyazınızdaki cümlelerin sonuna "anlamı ve söylemi güçlendirme" kaygısıyla "üçten fazla" noktayı sıralarsanız, ortaya çıkan anlam budur: Yani kastınızdan çok uzak ve tümüyle yanlış bir anlam.

NİDÂ'YI NÂDİM ETMEYİN

# Nidâ, bildiğiniz gibi, ünlem işareti. Cümlelerin sonlarında korku, şaşkınlık, hayret, üzüntü benzeri güçlü duyguları belirtmek için konulur. Bağırma, haykırma, isyan etme, zafer düzeyindeki bir sevinci belirtme gibi güçlü duguysallık ve şiddet içeriği bulunan cümleler de ünlem işaretiyle bitirilir. Bilinmeyen, belirlenemeyen, anlam verilemeyen durumların ifade edildiği cümlelerin sonuna bunu vurgulamak amacıyla yine ünlem işareti konulur.
# Sık yapılan bir hata, ya da yanlış anlama nedeniyle başvurulan bir yöntem, bu tür cümlelerde güya anlamı güçlendirmek, vurguyu artırmak amacıyla art arda ünlem işaretinin kullanılması. Oysa art arda iki ya da üç ya da dört ya da daha fazla ünlem işareti Türkçe'nin noktalama işaretleri arasında yer almaz. Ünlem işareti bir kez kullanılır ve istenilen vurguyu yapar. Eğer cümleniz zaten doğuştan vurgusuzsa sizin art arda ünlem işareti koymanız onu ne güçlendirir ne de kurtarır. Olsa olsa zayıflığını iyice ortaya çıkarır. Bir yandan da bu kadar kalabalık "nidâ" bir "nidâ"yı "nâdim" eder. Yani üzer.

Kaynak: http://edebiyat.dopdolu.net/yazim_kurallari.php
_________________

Si Bi Ef değil, Ce Be Fe
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
Uzay
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 27, 2005
Mesajlar: 1900
Nerden: Istanbul

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 7:08 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ben ozellikle su "de" ekinin ayri yazilacagi yerlere dikkat cekmek istiyorum bu beni cok sinirlendiriyor,mesela:

Ben de gelmek istiyorum.

Bende guzel bir kalem var.

Bende de aynisindan var.

Saygilar & Sevgiler
_________________
950 ADV
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
Formatc
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 16, 2004
Mesajlar: 1074
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 7:16 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

"Websitesi" mi yoksa "Web Sitesi" mi? İşte bütün mesele icon_smile.gif

Başka birşeyin sitesi olamayacağı için bence "Websitesi".
_________________

Si Bi Ef değil, Ce Be Fe
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
maximus
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 20, 2004
Mesajlar: 1743
Nerden: jamaica

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 7:58 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Web=?
_________________
Bora Çalık
Bursa
640 Adv.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
Teoman
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Sep 01, 2003
Mesajlar: 1131
Nerden: Ankara

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 9:36 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Formatc demiş ki:
"Websitesi" mi yoksa "Web Sitesi" mi? İşte bütün mesele icon_smile.gif

Başka birşeyin sitesi olamayacağı için bence "Websitesi".


Bırakınız bu işleri silvıster bey icon_wink.gif Oturmuş bir kelimeyi kurcalamayınız.
Yok illa kurcalaycağım diyorsanız,"ağyeri "diye çevirip gülelim . icon_biggrin.gif
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Formatc
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 16, 2004
Mesajlar: 1074
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 9:49 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Teoman demiş ki:
Formatc demiş ki:
"Websitesi" mi yoksa "Web Sitesi" mi? İşte bütün mesele icon_smile.gif

Başka birşeyin sitesi olamayacağı için bence "Websitesi".


Bırakınız bu işleri silvıster bey icon_wink.gif Oturmuş bir kelimeyi kurcalamayınız.
Yok illa kurcalaycağım diyorsanız,"ağyeri "diye çevirip gülelim . icon_biggrin.gif


Millet getirdi bizi buraya Sayın Teoman. Halk yutmaz bu numaraları, 70 milyon bizi izliyor şu anda icon_biggrin.gif
_________________

Si Bi Ef değil, Ce Be Fe
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
Gece
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 09, 2004
Mesajlar: 409
Nerden: İstanbul - Bağcılar

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 10:27 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

lol
_________________
H. Oğuz DOĞRU

------- HONDA -------
Varadero XL1000 ABS

OR Bilişim Profesyonel
Güvenlik Teknolojileri
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
maximus
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 20, 2004
Mesajlar: 1743
Nerden: jamaica

MesajTarih: Prş Mar 30, 2006 11:35 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Alıntı:
Millet getirdi bizi buraya Sayın Teoman. Halk yutmaz bu numaraları, 70 milyon bizi izliyor şu anda



baba...
sen bunları oturup uğraştınmı yazmak içün? ben word te bi yazıyorum kompile altı kırmızı çizili çıkıyo ayrıca senin bu yukarıda yazan edebi metininin çoğunu yanlış okudum.icon_smile.gif

yani bide forumlarda mektepli usulü yazışılırsa fena olur be
_________________
Bora Çalık
Bursa
640 Adv.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi MSN Messenger
DrDakar
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Dec 14, 2003
Mesajlar: 1313
Nerden: Philadelphia

MesajTarih: Cum Mar 31, 2006 12:08 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Cok faydali bir calisma olmus. Bazen de leri ayri yazacagim derken, perdenin de sini bile ayri yazan arkadaslar cikiyor.

Alıntı:
# Makina değil makine yazmalısınız


Bunu 10 yil once TDK ya sormustuk, yabanci kaynakli sozcuk, her ikisi de dogru demislerdi. Ayrica o yillarin yazim kilavuzlarinda her iki sozcuk de vardi. Az once kontrol ettim, sadece makine cikiyor TDK nin sitesinde.
_________________
Akif Ersahin
BMW R1200RT
IBA #25322
DrDakar.com
www.gamsizseyyah.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
specific
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jan 26, 2004
Mesajlar: 1252
Nerden: izmir

MesajTarih: Cum Mar 31, 2006 6:48 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sencer, güzel bir çalışma, herkesin okumaya en kısa zamanda öğrenmeye ihtiyacı var bunu,

CYCLOTRON demiş ki:
Ben ozellikle su "de" ekinin ayri yazilacagi yerlere dikkat cekmek istiyorum bu beni cok sinirlendiriyor,mesela:

Ben de gelmek istiyorum.

Bende guzel bir kalem var.

Bende de aynisindan var.

Saygilar & Sevgiler


çok doğru bir tespit, katılıyor ve doğru kullanamayanları kınıyorum icon_lol.gif
_________________
Harun Yalçındağ
1-1-1-4-1-?
Yamaha XT660R (Satıldı)

http://www.bikepics.com/members/specific/

Göller Yöresi gezisi http://www.ikiteker.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10264
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
albatros
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 23, 2003
Mesajlar: 143
Nerden: istanbul

MesajTarih: Cum Mar 31, 2006 7:24 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bu konunun "sticky" olmasını öneriyorum.

Adam gibi yazmayanların, yazamayanların yazdıklarını okuyasım gelmiyor. "Şu "de"yi bile doğru düzgün yazmayı bilmiyor, nesini okuyayım ki bu yazının" diye düşünmeden edemiyorum.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
Ilker
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 13, 2003
Mesajlar: 2531
Nerden: Bruksel

MesajTarih: Cum Mar 31, 2006 7:24 am    Mesaj konusu: Re: Türkçe Yazım Kuralları Alıntıyla Cevap Ver

Formatc demiş ki:
# Yanlız değil yalnız yazmalısınız


Burada bir yanlis anlasilma var sanirim. Her iki kelime de mevcut nitekim.

Tek basina anlaminda kullanilacaksa, yalniz dogrudur. Cumle icinde kullanalim, sevgilimin gitmesiyle yalniz kaldim. Sanirim kelime yalindan turemis.

Ama, fakat anlaminda kullanilan kelime ise "yanliz"dir. Benzeri "yanlis" kelimesidir. Hangisi ne, ben oyle hatirliyorum. Yanlis-yanliz biraz benziyorlar birbirlerine icon_rolleyes.gif
_________________
Entia non sunt multiplicanda praetar necessitatem¹...


Ilker Eryilmaz
2004 Suzuki SV650 S
Belcika/Bruksel
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
b_bullseye
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jan 27, 2006
Mesajlar: 537
Nerden: Ankara

MesajTarih: Cum Mar 31, 2006 9:20 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

maximus demiş ki:
Alıntı:
Millet getirdi bizi buraya Sayın Teoman. Halk yutmaz bu numaraları, 70 milyon bizi izliyor şu anda



baba...
sen bunları oturup uğraştınmı yazmak içün? ben word te bi yazıyorum kompile altı kırmızı çizili çıkıyo ayrıca senin bu yukarıda yazan edebi metininin çoğunu yanlış okudum.icon_smile.gif

yani bide forumlarda mektepli usulü yazışılırsa fena olur be


Burada yazışırken "gideceğim" yerine "gidicem" yazıyor olmamız doğrusunu bilmiyor olduğumuz anlamına gelmez. Burada bir sürü argo ve kısaltma kullanarak yazıyoruz, nasıl bir mahsuru var?

Neticede burası ilkokul değil ve benim yazdıklarıma bakıp yanlış öğrenecek kimse olduğunu sanmıyorum. Katılanların 17 yaşından küçük olanı var mı onu da bilmiyorum?

Ama eğer diyorsanız ki kötü örnek oluyorsunuz, o zaman imzamın yanına "dilbilgisi kurallarına uyulmadan yazılmıştır, örnek almayınız" yazabilirim icon_smile.gif
_________________
Bora
TA '06
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
specific
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jan 26, 2004
Mesajlar: 1252
Nerden: izmir

MesajTarih: Cum Mar 31, 2006 9:25 am    Mesaj konusu: Re: Türkçe Yazım Kuralları Alıntıyla Cevap Ver

[quote="Ilker"]
Formatc demiş ki:
Ama, fakat anlaminda kullanilan kelime ise "yanliz"dir. Benzeri "yanlis" kelimesidir. Hangisi ne, ben oyle hatirliyorum. Yanlis-yanliz biraz benziyorlar birbirlerine icon_rolleyes.gif


İlker, "ama, fakat" anlamında kullanılan kelime de "yalnız" kelimesidir, dediğin gibi "yalın" kelimesinden türemiştir, "yanlız" diye bir kelime yok, "yansız" ya da "yanlış" var ona benzer. icon_smile.gif
_________________
Harun Yalçındağ
1-1-1-4-1-?
Yamaha XT660R (Satıldı)

http://www.bikepics.com/members/specific/

Göller Yöresi gezisi http://www.ikiteker.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10264
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
DonQuijote
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Oct 28, 2005
Mesajlar: 544
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Cum Mar 31, 2006 9:25 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ben de bir şey eklemek isterim ...

konuşma diline çok yerleşmiş olan bir kelime "gene" ... Esası "yine" olacak ... yinelemekten geliyor ...
_________________
Barış URUNLU

YAMAHA V Max 1200 (Satılık )
Gilera Runner VXR200
Acıbadem - İSTANBUL
A Rh (+)

Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Konu Disi Tüm saatler GMT
Sayfa 1, 2, 3  Sonraki
1. sayfa (Toplam 3 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt