Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
|
umutc Tecrubeli Uye
|
Tarih: Sal Eyl 09, 2003 10:06 am Mesaj konusu: Enduro icin min boy ? |
|
|
Selam,
Bir arkadasim motor almak istiyor ama boyu kisa oldugundan chopper dusunuyor. Ben enduroya ikna etmeye calistim ama boy olayi canini sIkIyor. Ne onerilebilir 1.61 boy icin mesela ?
Tesekkurler. |
|
Başa dön |
|
|
puhu Tecrubeli Uye
|
Tarih: Prş Eyl 11, 2003 11:44 am Mesaj konusu: |
|
|
Merhaba,
her şeyden önce değişik marka ve özelliklerde motor kullanan arkadaşlar ne tavsiye ederlerse etsinler, kullanım uygunluğu ve rahatlığı kişiye özeldir.
Motorlar dizayn edilirken geneli esas alsalar da, kullanıcının tam kendine uyan motoru bulabilmesi zamanla ve deneyimle oluşur. Tasarımcı zaman zaman estetik kaygılara da bağlı olarak ergonomiyi göz ardı edebilir.
Seçimi yaparken, kullanacağınız 3-5 km yol; sizde ne sırt ağrısı, ne titreşim, nede rüzgara bağlı yorgunluklar yaratmaz. Çünkü zaten bilmediğiniz bir motorda süratiniz düşük, tedirgin, sağı solu kollayarak yol alıyorsunuz. Bu kadar yol deneyimi, karar için etkili olmamalı.
Doğru seçim; olabildiğince çeşitli motoru olabildiğince uzun yol şartında kullanabilmekten geçer. Boy unsuru önemlidir, ancak aynı zamanda cüsse yani kalıp da göz ardı edilemez. Çelimsiz bir uzun boyun veya balıketi 1.60 cm. nin kullanım sırasında hakimiyeti ve dengeyi nasıl etkiliyeceği tartışmalıdır.
Olabildiğince fazla arkadaşın değişik tarz motorlarını deniyerek kendi kararını verebilmek gerekir. Her ne kadar forumlarda atıp tutsak da, zaman zaman belli markalara saplanıp kalmak da hepimizin hastalığı.
En uygun motor markası grupta en popüler olan değil, kullanıcının giyebildiği motordur.
Kenan Baldoğan
Kawasaki KLE 500 |
|
Başa dön |
|
|
Ilker Tecrubeli Uye
|
Tarih: Prş Eyl 11, 2003 2:20 pm Mesaj konusu: Re: Enduro icin min boy ? |
|
|
umutc demiş ki: |
Selam,
Bir arkadasim motor almak istiyor ama boyu kisa oldugundan chopper dusunuyor. Ben enduroya ikna etmeye calistim ama boy olayi canini sIkIyor. Ne onerilebilir 1.61 boy icin mesela ?
Tesekkurler. |
DD hocamizin yazdigi motosiklete giris yazi dizisinde uygun sele yuksekligi ile ilgili bir bolum vardi. Orayi okumanizi oneririm.
Kendi kullandigim yontemi belirteyim. Seleye oturduktan sonra ayaklarimin yere ne derece bastigina bakiyorum. Boyum 1.75 ve su anda kullandigim SV650S'in selesine oturdugumda, tabanlarim yere tam olarak basabiliyor. Bu sayede motoru ileri-geri oldukca rahat hareket ettirebiliyorum. En az ileri-geri hareket kadar onemli bir diger husus da motor yana yattiginda duzeltip duzeltemeyeceginiz. Acemi insanin motoru cok rahat dusurebilecegi goz onunde tutulursa (ben de acemiyim ve motoru park manevralarinda devirmek dusundugunuzden cok daha kolay), yana yatan motoru denge noktasina geri getirmek icin alacaginiz guc bacaktan gelecektir. Bunu icin de yere saglam temas etmeniz onemli. Sahsen, ayak tabanimin 2/3'unu yere basamadigim bir motoru baslangic olarak kullanmak istemem. Altimizdaki aletler nerden baksaniz 170-180kg. Biraz yana yattilar mi kaldirmak icin iyi bir dayanaga ihtiyaciniz oluyor.
Asil soruya donersek, 79cm'den daha dusuk sele yuksekligi olan enduro gormedim henuz. Ozellikle Honda African Twin gibi motorlarda bu yukseklik 85cm'ye kadar cikiyor. Eger arkadasinizin bacak boyu enduro selesine oturdugunda yer ile guvenli sekilde temas ediyorsa, o zaman enduro motor kullanabilir. Aksi durumda, cadde motorlarindan baslayarak dusuk sele yuksekligi olan motorlari sirayla denemesini oneririm. |
|
Başa dön |
|
|
Donald_Duck Tecrubeli Uye
|
Tarih: Prş Eyl 11, 2003 3:13 pm Mesaj konusu: |
|
|
Evet, "Motosiklete Giris" yazimdaki deneyler / kistaslardir onemli olan, motorun tarzi degil. (enduro-turing vs.) Yeni baslayan ve ayni zamanda kisa boylular icin Cruiser, standart, cadde tipi motorlar ideal. Daha ilerde ustalasinca tabani tam basmadan da guvenle kullanmak mumkun ma kesinlikle simdi degil...buna ilerde kendisi karar verecek.
O boya uygun enduro varmi diye ezbere bilmiyorum, illa enduro isteniyorsa arastirmak lazim. |
|
Başa dön |
|
|
Ilker Tecrubeli Uye
|
Tarih: Prş Eyl 11, 2003 8:05 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ilker sizin icin calisiyor, uretiyor. Buyrun guncel modeller ve sele yukseklikleri.
Honda Varadero 1000:
Sele Yuksekligi: 84.5cm
Honda Africa Twin 750:
Sele Yuksekligi: 86.5cm
Honda Transalp 650:
Sele Yuksekligi: 84.3cm
Suzuki V-Storm 1000:
Sele Yuksekligi: 83cm
Suzuki Freewind:
Sele Yuksekligi: 85cm
Yamaha TDM 900:
Sele Yuksekligi: 82.5cm
Kawasaki KLE 500:
Sele Yuksekligi: 85cm
Kawasaki KLR 650:
Sele Yuksekligi: 87cm
BMW F650 GS:
Sele Yuksekligi: 78cm
BMW R1150 GS:
Sele Yuksekligi: 84cm
Aprilia Pegaso 650 i.e.:
Sele Yuksekligi: 81.7cm
Aprilia ETV 1000 Capanord:
Sele Yuksekligi: 82 cm
Ducati Multistrada 1000 DS:
Sele Yuksekligi: 85 cm
|
|
Başa dön |
|
|
umutc Tecrubeli Uye
|
Tarih: Prş Eyl 11, 2003 9:29 pm Mesaj konusu: |
|
|
Sagolun arkadaslar cok yardimci oldunuz. Sanirim arkadas cruiser alacagiz. Tekrar tesekkurler. |
|
Başa dön |
|
|
Ilker Tecrubeli Uye
|
Tarih: Prş Eyl 11, 2003 10:48 pm Mesaj konusu: |
|
|
ero__ demiş ki: |
Peki ya ayar diyeceğim ben. Yani sele ve gidon yükseklikleri bildiğim kadarıyla 4-5 cm. lik paylara kadar da ayarlanabiliyor. Dimi? |
Gordugum kadariyla bazi motorlarda (R1150 GS'de mesela) alcak/yuksek sele opsiyonu sunuluyor. Bu da +/-3cm oynatiyor. Ama sonradan ayarlanabilir degil anladigim kadariyla. Motoru satin alirken soyluyorsunuz hangi tip sele istediginizi. |
|
Başa dön |
|
|
VAP53 Tecrubeli Uye
Kayıt: Jul 28, 2003 Mesajlar: 12125 Nerden: İstanbul/Çanakkale
|
Tarih: Cum Eyl 12, 2003 4:06 am Mesaj konusu: |
|
|
BMW 1150 GS'lerde ve Aprilia CAPANORD'da sele ayarlari var ve bayagi fark ettiriyor.
V.Ahmet PINAR |
|
Başa dön |
|
|
rookie Tecrubeli Uye
|
Tarih: Sal Eyl 30, 2003 2:15 pm Mesaj konusu: |
|
|
R1150 GS selesinin iki konumu var. : 840 / 860 mm
Ayrıca gidon da yükseltici ile 15 mm yükseltilebiliyor. Yada 20 miydi.. ee.. ezbere hatirlayamadim
Adventure ise 15 mm kadar daha yuksektir. Yoksa ben 15 mm'i ordan mi hatirliyorum? valla atmiyorum bi tanesi 15 mm ama.. ee.. hangisiydi?
rookie the saskin |
|
Başa dön |
|
|
|