MOTED Basın Duyurusu - Önemli
Tarih: 23.10.2007 Saat: 16:34
Konu: Haberler


Arkadaşlar;
Son günlerde sık bir şekilde karşımıza çıkan üzücü kaza haberlerine artık bir dur demek ve bütün paydaşların konuya gereken önemi vererek ellerini taşın altına sokmalarını sağlamaları amacıyla MOTED medya kuruluşlarını bir bilinç oluşturma çalışmasına davet etmek amacıyla bir hareket başlatmak istiyor.
Bizde elimizden gelen yardımı yapmalıyız diye düşünüyorum.
MOTED imzalı olarak yayınlanan duyuru metni aşağıda yer alıyor, mümkün olduğunca yaygınlaştırmaya gayret etmeliyiz.

MEDYA YAYIN YÖNETMENLERİ VE EDİTÖRLERİNE

Sn. Basın mensubu,

Son zamanlarda meydana gelen ve ölümle sonuçlanan motosiklet kazaları, ne yazık ki basınımızda genellikle motosiklet karşıtı olarak yer almakta ve bilhassa nedenleri tam araştırılmadan kaza sebeplerini özde ‘motosikletçi hatası’ yada ‘motosiklet tehlikelidir’ mantığı ile işlemektedir.

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok sebep nedeniyle ölümle sonuçlanan trafik kazaları meydana gelmektedir, motosikletin de trafikte yer alan bir araç olması nedeniyle motosiklet kazaları da hali ile meydana gelmektedir.

Modern toplumlar ölümle sonuçlanan trafik kazalarını ve can kaybını önlemek için sürekli yöntem geliştirmekte ve önlem almaktadırlar.
İnsan hayatı hiçbir şeyden daha önemli olamaz.

Ancak ülkemizdeki genelde yürütülen mantık - önümüzdeki sorunlara kalıcı çözümler getirmek ve bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik yöntem geliştirmek, önlem almak yerine - her nedense sebepleri düşünülmeden ve en basit şekli ile saptırılarak azami tepki çekecek şekilde görüntülenmekte ve yansıtılmaktadır. Bu haber iletme şekli en basit, en kolay ve ulaşılmak istenen okuyucu kitlesine doğrudan etki edecek biçimde tasarlanmaktadır.


Motosiklet tehlikeli bir araç değildir, insanı ve trafiği rahatlatan modern ve medeni bir alternatiftir. Sürücüsüne motosiklet kullanmayı tehlikeli hale getiren ise genel trafik eğitim eksikliği ve trafik bilinçsizliğidir.
Tehlikeyi katmerli halde arttıran bir başka konu ise yollarımızın alt yapısında motosikletin emniyetli sürüşüne etki edecek konuların bilinmemesi, dolayısı ile motosikletlerin umursanmaması ve sonuç itibarı ile araç trafiğinde motosiklet varlığının “yok” sayılmasıdır. Motosiklet eğitim ve bilincinin esasında tüm kesimlerdeki “alt yapıdan” başlatılması gerektiğini böylece söylemek mümkündür.

İstanbul da son meydana gelen kazada, son derece eğitimli, motosiklet ileri sürüş tekniklerini öğrenmiş, başında kaskı ve bütün korumalı giysileri ile birlikte motosiklet kullanan bir arkadaşımız ne yazık ki trafik cehaletine kurban gitmiştir. Bir taksi çarpıp, düşürüp bacağını kırmış, diğer bir taksi üzerinden geçerek öldürmüştür. Şimdi tehlikeli olan motosiklet ve motosikleti kullanan mıdır? Yoksa milyarlarca lira ile plaka ticareti yapanların direksiyona oturttuğu eğitimsiz ve bilinçsiz sürücüler midir?

Türkiye de motosiklete bakış açısını değiştirecek bir eğitim kampanyasına ihtiyacımız var, bu kampanya Trafik yasalarından, ehliyet sınavlarında motosiklet ile ilgili bilgilendirici soruların sorulmasına, okullardaki trafik eğitiminden, sürücü kurslarındaki eğitime, ve motosiklete karşı işlenen trafik suçlarındaki cezaların arttırılmasına, Karayollarında yol standartlarının, bariyerlerin, tarifelerin motosiklete uygun hale getirilmesine kadar bir sürü kurum ve kuruluşu kapsamaktadır.

Bu güne kadar çözülememiş sorunlarla ilgili birçok kampanyaya öncülük etmiş medya ve basın kuruluşlarımızın bu konuda vereceği desteğin çok önemli ve çok belirleyici olacağını düşünüyoruz.


YASALAR VE DÜZENLEMELER BİR TÜRLÜ YAPILAMIYOR

Bu konuda motosikletçiler olarak yıllardır çok çaba harcadık ama ne yazık ki yetmiyor, yetmiyor, yetmiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Trafik Daire Başkanlığı bürokratları ile defalarca görüştük, konuyu bilen ve çözümü kolaylaştıran bir anlayışa sahipler, Trafik yasa taslağına motosikletle ilgili olması gereken düzenlemeler girdi, TBMM Trafik komisyonu ile de görüştük, ancak Trafik yasası bir türlü çıkmıyor. Yasada Kara Taşımacılığı ile ilgili radikal düzenlemeler var, sanırız lobicilik ve oy hesabı nedeni ile bu yasa erteleniyor ve bu yüzden trafik fazladan can almaya devam ediyor.

Sorunun ana halkası eğitim diyoruz, trafik eğitiminin alfabesi ehliyet sınavıdır ülkemizde, binlerce insan ilk trafik bilgilerini ehliyet sınavına girerken alıyor. Trafik yasasında ‘Kavşak geçiş önceliği’ diye belirtilen ama trafikteki araçların öncelik sırasını belirleyen sıralamada en önde olması gereken motosikletin adı bile yoktur. İşte yeni trafik yasası bu yüzden önemlidir.

MEDYA VE BASIN DESTEKLİ MOTOSİKLET KAMPANYASI ÜLKEMİZDEKİ TRAFİK BİLİNCİNİ YÜKSELTECEKTİR

Basında motosiklet sayfalarının yer alması için çok uğraş verdik ve bir çok gazetemizde artık motosiklet sayfaları var, ama ne yazık ki bu sayfalar reklam ve sponsorluk geliri uğruna, motosiklet sorunlarının ele alındığı değil motosiklet modellerinin tanıtıldığı katalog işlevi görüyor.

Medya ve Basın kuruluşlarımızın destek vereceği motosiklet ile ilgili kampanya, ülkemizdeki Trafik bilincinin yükselmesini de sağlayacaktır.

Medya ve basın kuruluşlarımızın desteğine yaşamlarımız adına son derece ihtiyacımız var, lütfen kayıtsız kalmayınız ve destek veriniz.

MOTOSİKLET İLE VE BAĞLI OLARAK TRAFİK SORUNUMUZ İLE İLGİLİ ACİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ :

- TBMM :

*Meclisteki yeni trafik yasası bekletilmeden çıkartılıp yürürlüğe konmalıdır. Mevcut yasa köhnemiştir. AB uyum çerçevesinde bu tasarı zaten 2 yıldır Mecliste beklemektedir.

- İÇİŞLERİ BAKANLIĞI :

*Trafik kanununa esas olan Karayolları Trafik Yönetmeliği içerisinde motosiklet ile ilgili yer alan maddeler geliştirilerek uygulamaya konulmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak ehliyet sınav soruları yeniden düzenlenerek, motosiklet ile ilgili yasal ve etik koruyucu sorular bu sınavlarda adaylara sorulmalıdır.

*Motosiklete karşı işlenen trafik suçlarında tıpkı alkollü sürücülere yapıldığı gibi ciddi ve önleyici cezai müeyyideler uygulanmalıdır.


- ULAŞTIRMA VE BAYINDIRLIK BAKANLIĞI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIKLARI :

*Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışma yaparak yol standartlarının artırılması ve motosikletlerin de bu standartlarda dikkate alınması sağlanmalıdır.

*Otomobiller için koruyucu ve yönlendirici olan çelik bariyer ve işaret levhaları, düşme anında motosikletçi için ölümcül olmaktadır. Süreç içinde bu bariyer ve levhalar Avrupa’da olduğu gibi esnek ve kesici olmayan malzemeler ile değiştirilmelidir. Daha önce yol kenarlarındaki beton reflektörler plastik malzeme ile değiştirilmiş ve birçok can kaybı önlenmiştir.

* Köprü ve otoyol tarifeleri motosikletçi lehine yeniden düzenlenmelidir.

* Büyükşehirlerde ana arterlerde motosiklet park yerleri yapılmalı, yolu kaygan ve tehlikeli hale getiren, ayarsız sulama sistemler kontrol edilmeli, sokaklarda araç yıkanmasının önüne geçilmelidir. Trafik yoğunluğu olan arterlerde motosiklet yolları açılmalıdır.

- MALİYE BAKANLIĞI :

*Motosiklet lüks araç olarak vergilendirilmekten çıkartılmalı, ve trafiğe alternatif çözüm yaratan bir araç olarak bilinçli bir biçimde teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

*Motosikletin üzerindeki katmerli ve ağır vergiler hafifletilmelidir.


BİR KAÇ ÖNEMLİ ÖRNEK :

Motosikletçiler olarak kapsamlı bir çözüm planımız vardır, ilgili kurumlardan oluşacak bir komisyon ile bu önerilerimizi sunmaya ve paylaşmaya hazırız. Bu konu ile ilgili birkaç önemli örnek verelim;

- Kavşak önceliği AB standardı olan motosiklete verildiğinde, diğer sürücüler motosiklete daha dikkat edeceklerdir.

- Şehirlerarası yollarda motosiklet hız limiti 70 km, kamyonlar için ise 80 km.dir. Bu yenilenmeyen trafik yasası ile motosiklet sürücüsü ‘ya kamyon altında kal, ya radarda ceza ye’ mantığı ile sürmeye zorlanmaktadır.

- Motosiklet bulunduğu şerit’in ortasından gitmez, önündeki aracın sağ ya da sol lastik izinden gider. Nedeni basittir, yola düşmüş cisim olabilir, ezilmiş hayvan leşi olabilir, önünüzde araç varsa bunu göremezsiniz ve ani çıkan cisme çarpıp düşebilirsiniz. Ama trafik cahili, aceleci ve dikkatsiz sürücüler motosiklet şeridin bir yanında diye motosiklete değercesine motosikletin yanına girerler ve motosiklet sürücüsünün yaşamını tehlikeye atarlar.

Bunun gibi yasal ve etik sorunların hepsi çözümü ile cebimizdedir.


Lütfen bu kampanyayı başlatalım ve hem can kayıplarını önleyelim, hem trafik bilincini arttıralım.

Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Emrah Soyuer
H.O.G Türkiye Başkanı
hogbaskani@superonline.com

Ferruh Tanay
MOTED Başkanı
ferruh@harley-davidson.com





Bu haberin geldigi yer: Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu
http://www.ikiteker.org

Bu haber icin adres:
http://www.ikiteker.org/modules.php?name=News&file=article&sid=572