Egzoz Emisyon Ölçümü Yaptırılmaması halinde uygulanacak idari para cezası
Tarih: 19.08.2003 Saat: 14:07
Konu: Haberler


SÜRESİNDE EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ YAPTIRILMAMASI HALİNDE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZASI

2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 8 inci maddesinin 1 inci fıkrasına göre, her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde kullanmak yasaktır.

Bu yasağa uyulmaması halinde, aynı Kanun'un 20/a maddesine göre idari para cezası uygulanır. Bu fiilin kuruluş ve işletmeler tarafından işlenmesi halinde ceza üç katı olarak, bilanço esasına göre defter tutan kuruluş ve işletmelere ise beş katı olarak verilir. Bu cezalar, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ek 2 nci maddesi uyarınca, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 08.07.2003 tarih ve 25162 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren, "Motorlu Kara Taşıtlarının Egzoz Emisyonlarının Ölçüm ve Denetlenmesine İlişkin Tebliğ"e göre ;

- Tebliğ kapsamındaki motorlu kara taşıtlarına yılda bir kez olmak üzere egzoz emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur.

- Trafiğe yeni çıkan taşıtlar, trafiğe çıkış tarihini izleyen bir yıl süresince bu zorunluluktan muaftır. Muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz emisyon ölçümü yaptırılması şarttır. İzleyen ölçümlerin ise, taşıtın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak yaptırılması gerekir. Yani söz konusu ölçümlerin bu şekilde belirlenecek tarihi izleyen birer aylık süreler içerisinde yaptırılması zorunludur.

- Trafik ekiplerince yapılan denetimlerde, taşıtlara ait egzoz emisyon pulunun bulunmadığının tespit edilmesi halinde söz konusu taşıtların ruhsat bilgileri aylık olarak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bildirilecektir.

- Süresi içinde egzoz ölçüm yaptırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen taşıt sahiplerine, Çevre Kanunu'nun 8 inci maddesinin 1 inci fıkrasına aykırı davranıştan dolayı aynı Kanun'un 20/a maddesinde belirtilen idari para cezası uygulanacaktır.

Söz konusu cezanın 2003 yılı için geçerli tutarı, 2003/1 sayılı "2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek Para Cezalarına İlişkin Genelge"de belirtilmiştir.

Buna göre, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan gerçek kişilere 2003 yılında 1.135.673.400 TL., kuruluş ve işletmelere 3.407.099.700 TL. ve bilanço esasına göre defter tutan kuruluş ve işletmelere ise 5.678.589.600 TL. idari para cezası tatbik edilecektir.

Çevre Kanunu'nun 24 üncü maddesi uyarınca bu idari para cezaları doğrudan doğruya mahallin en büyük mülki amiri tarafından verilir ve 6183 sayılı Tahsilat Kanunu hükümlerine göre mal memurluğunca tahsil edilir. Bu idari cezalara karşı, cezanın tebliğ tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. Ancak bu itirazın netice vermemesi ihtimali dikkate alınarak, EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMLERİ YASAL SÜRELERİ İÇİNDE YAPTIRILMALIDIR.

GVK'nun 41/5 ve KVK'nun 15/6 ncı maddeleri uyarınca ödenen idari para cezaları, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespiti sırasında gider olarak indirilemez, yani Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak dikkate alınır.

Saygılarımızla,

DENET Yönetim Danışmanlığı

Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.






Bu haberin geldigi yer: Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu
http://www.ikiteker.org

Bu haber icin adres:
http://www.ikiteker.org/modules.php?name=News&file=article&sid=54