Ölüm rallisinde iki Türk motosikletçi
Tarih: 12.12.2006 Saat: 10:54
Konu: Haberler



Dünyanın en uzun süren motor sporu organizasyonu ve en zorlu yarışı olan Dakar Rallisi’nin, 28’incisi 2007’nin ocak ayında yapılacak. Otomobil, kamyon, motosiklet gibi kategorilerdeki sürücülerin aynı anda mücadele ettiği yarışa Türkiye’den motosikletçi Kemal Merkit ile Kutlu Torunlar katılıyor.

İnsanların ve makinelerin dayanıklılığının sınandığı dünyanın en zorlu rallisi Dakar Rallisi 6-21 Ocak tarihleri arasında yapılıyor. Ralliye dört kıta ve 42 ülkeden 187 otomobil, 250 motosiklet ve 88 kamyon katılıyor. Afrika çöllerinin kızgın sıcağında gerçekleşen 15 günlük rallide, bugüne kadar 27 yarışmacı çeşitli kazalarda öldü. Bu sene Paris yerine Portekiz’in Lizbon şehrinden başlayıp Senegal’in başkenti Dakar’da bitecek sekiz bin kilometrelik ralliye Türkiye’den Kemal Merkit (47) ile Kutlu Torunlar (39) motosikletle katılacak. İki yarışmacı da iddialı olduğunu söylüyor.

BİTİRMEK BÜYÜK BAŞARI

Dakar Rallisi’ne ilk kez 1988 yılında Renç Koçibey kamyon sınıfında katılmıştı. 1991 yılında otomobil ile Ali Deveci ve Galip Gürel, kamyon sınıfında ise yine Renç Koçibey mücadele etti. Rallinin motosiklet kategorisinde Türkiye’den ilk kez 2000 yılında Kemal Merkit yarıştı. Merkit, 2002 ve 2003 yılında bu zorlu yarışı bitirebilen ilk Türk unvanını elde etti. Yarışa bu yıl da katılacak olan Kemal Merkit ve takım arkadaşı Kutlu Torunlar, bugüne kadar Türkiye ve yurtdışında birçok şampiyonaya katıldı, önemli dereceler elde etti.

Merkit, İspanya, Fas, Moritanya, Mali’yi geçerek Senegal’e ulaşmak için 15 gün mücadele edeceklerini, yarışı bitirmenin bile büyük başarı sayıldığını söylüyor. "Dakar Rallisi’nde çöller, ormanlar ve dağlar aşılıyor. Zorlu etapları başarabilen az sayıda yarışmacı finişe ulaşabiliyor. İklim ve coğrafi şartların zorluğunda gece-gündüz binlerce kilometre yol alan yarışçılar başarılı kabul ediliyor. İlk hedefimiz finişe ulaşmak, ikinci hedefimiz ise ilk 10 yarışmacının arasında girmek. İkimiz de gerek ülkemizde gerekse uluslararası motosiklet yarışmalarında aldığımız dereceler ile bunu başaracağımıza inanıyoruz."

ROTAYLA BERABER İSMİ DE DEĞİŞTİ

İlk kez 1979’da Paris-Dakar arasında gerçekleştirilen ve 27 yıldır devam eden yarışın orijinal ismi Paris-Dakar Ralli’siydi. Ralli 1979’dan 1994’e kadar Paris-Dakar arasında yapıldı. Yarış sırasında meydana gelen ölümler ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşanan politik istikrarsızlık, rotaların sürekli değişmesine sebep oldu. Hatta Cezayir’deki yerel savaşlar yüzünden yarışçılara birçok kez ateş açıldı ve mayınlar yüzünden kazalar meydana geldi. Ekiplere saldırmayı planlayan teröristler ele geçirildi. Bu sene, aralarında sponsorluk gibi etkenlerin de bulunduğu birçok faktörün etkisi ile yarışın başlangıcı Paris’ten Portekiz’e kaydırıldı. Zaman zaman yarış rotalarında değişiklikler oldu. Zamanla çevresel risk faktörleri azaldı, ama ölümler bitmedi. Ralliye katılacak yarışmacılar organizasyonu üstlenen ASO firmasına 12 bin Euro ödüyor, üç kategorinin birincileri ise 213 bin Euro’yu paylaşıyor.

GEÇEN SENEDEN İLGİNÇ RAKAMLAR

2006 Dakar Rallisi’ne 42 ülkeden 23’ü kadın 766 kişi katıldı.

Yarışta 231 motosiklet, 174 otomobil ve 69 kamyon mücadele etti.

Yarışçıların yüzde 20’si profesyonel, yüzde 80’i amatördü.

Yarışçılarla birlikte 28 organizasyon, 10 kontrol noktası aracı, 2 start aracı, 10 ambulans, 6 TV ekip aracı, 20 uçak, 20 helikopter görev aldı.

Her gün kurulan kamp yerlerinde 11 yemek kamyonu, 72 garson ile günde 2 bin 300 kişiye konaklama ve yemek hizmeti verdi. Günde 1,5 ton yiyecek tüketildi.

Günde 12 bin şişe 50 cl’lik su içildi.

50 doktor görev aldı.

Yarışta 600 ton jet A1 uçak yakıtı, 250 ton Avgas yarış aracı yakıtı, 500 ton dizel yakıt, 140 ton helikopter yakıtı tüketildi.

300 medya kuruluşundan 550 gazeteci yarışı izledi.

Eurosport, 45 saat yarış görüntüsü ile dört kıtaya uluslararası TV yayını yaptı. 178 ülkede 580 saat izlendi.

Beş dilde yayın yapan internet sitesini (www.dakar.com) 2.3 milyon kişi ziyaret etti.

27 YILDA 47 YARIŞÇI ÖLDÜ

Dakar Rallisi, dünyanın en tehlikeli yasal spor yarışması unvanına sahip. İstatistiklere göre 27 yılda 47 yarışçı ve bir o kadar da izleyici hayatını kaybetti. Dakar Rallisi’nde ölümlerin nedenleri ise kuşkusuz hız ve kazalar. Yüksek hızda seyreden araçların özellikle kuma çakılması, ölümlerin başlıca nedeni. Rallinin güvenliği için hız limiti saatte 150 kilometre ile sınırlandırıldı. Daha hızlı gidenin ceza alması kararlaştırıldı. Hatta bu limit yerleşim yerlerinde saatte 50 kilometreye kadar düşürüldü.

Yarışta kum fırtınaları da ekipler için büyük zorluk nedeni. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yarışçıları etkiliyor. Yarış günlerce sürdüğü için de konsantre olmak güçleşiyor. Yarış sırasında sürücüler kaybolabiliyor. Ekipler mola verdiklerinde soygun, darp gibi sorunlarla da boğuşuyor. Geçilen ülkelerde sürücülere ateş açıldığı bile oluyor. Yarışçılar haydutların, isyancıların silahlı saldırısına da uğruyor. Sadece 2006 yılında üç kişi öldü. Ölenlerden ikisi yarışçı biri ise küçük bir çocuktu.
------------------------------------------
KAYNAK : 9 Aralık 2006 / Cahit AKYOL
HÜRRİYET Gazetesi / CUMARTESİ eki









Bu haberin geldigi yer: Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu
http://www.ikiteker.org

Bu haber icin adres:
http://www.ikiteker.org/modules.php?name=News&file=article&sid=531