YORGUNLUK NEDEN OLDURUR VE CABUCAK NASIL GIDERILEBILIR ?
Tarih: 24.01.2005 Saat: 12:09
Konu: ipuçları,teknikler,öneriler,uyarılar


Halk dilinde “Yorgunluktan öldüm!” cümlesi çok sık kullanılır. Acaba insan gerçekten yorgunluktan ölür mü?

Pers orduları binlerce yıl önce Yunanistan'ı ele geçirmek İçin Atina yakınına kadar gelmişler ve Marathon'da Yunanlarla savaşmaya başlamışlardı.

Savaşı Yunanlar kazandı ve bir asker sonucu Atina'ya bildirmek için Marathon'dan Atina'ya kadar hiç durmadan 42 km.den biraz fazla koştu. Sonucu bildirdi ve yere yığılıp öldü. Bu olay yorgunluktan insanların, sporcuların nasıl öldüklerini gösteren bir kanıt olarak tarihe geçti.

Simdi spor yarışmalarında Marathon koşusu da yapılıyor ve ölmemek için gereken önlemlerin hiç değilse birini yarışmacılar alıyor, yani su içerek. Fakat sudan başka ne çeşit maddelerin de gerektiğini herkes ve hatta her sporcu ve antrenör de bilmediği için yine de bazı sporcular yarışmalar sırasında ölüyorlar.

Geçmiş bir Avrupa Şampiyonası Futbol karşılaşmasında Kamerun'lu bir sporcunun futbol sahası ortasında öldüğünü izlemiştik. Ölüm sebebini Sayın Dr. Gültekin Caymaz (Fizik Tedavi Uzmanı) ısrarla açıklamaya çalışmış olsa da, maalesef ki sesini duyuramamıştır. Sn. Cayaz’ın söylemi şöyleydi;

“ Vücutta normalde bulunan Magnesium = Mg isimli tuz iyonunun azalmasıdır. Mg iyonu, kalp kası ve diğer kasların çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır.“

Sn. Caymaz, ünlü sinema yıldızı Derya Arbaş’ın ölümünde de Mg eksikliğinin etken olduğunu savunuyor. Derya Arbaş, dedesinin ölümü sebebiyle İstanbul’a gelmiş, üzüntü, yorgunluk ve dinlenmeden tekrar geriye dönmüş ve acı sonu hepimiz üzüntü ile izledik.

Bir başka örnekte Amerika’dan. Bir yolcu uçağının pilotu, Pasifik kıyısından Atlantik kıyısına uçarken, NewYork yakınlarında uçuş sırasında bayılmış. Bu konu ile ilgili olarak Sn Caymaz şöyle diyor;

“ 1971 yılında Türk Hava Kuvvetlerinin yardımı ile yaptığım bir araştırmada bir saatlik uçuş sırasında bile vücutta Potassium = K iyonunun azaldığını Sodium = Na iyonunun arttığını saptamıştım. Bu çalışmamı 1975 de NATO Uzay Tip Toplantısında anlatmıştım. Bu da 1976 yılında NATO - AGARD Proceeding'de yayınlanmıştı. Bu yazımı okuyan İngiltere'deki iki yazar yazdıkları kitapta, Soyuz II de ölen üç kozmonotun olumunu açıklayan en doğru görüş diye belirttiler. Yazarlardan biri sonradan bana o kitabini gönderdi. Mg da da azalma olabileceğini sonradan anladım ve kitabıma yazdım. Fakat bu bilgilerden yurdumuzdaki insanların haberi olmadığı için uzun ve sık hava yolculuğu yapanların ne çeşit tuzları kaybederek ölümle karsılaşabilecekleri yurdumuzda bilinmez.

Deplasmana çıkan takımların Maç kaybetmelerindeki önemli sebeplerden birisi onlarda olan tuz kayıplarıdır ve bu bilinmez ve giderilmez. Turgut Özal ölmeden önce peş peşe uzun uçak yolculuklarına çıkarak kendini yordu ve bu yetmezmiş gibi de evinde o yorgunlukla sabahleyin yürüme bandında idman yaparken öldü. Acaba zehirlediler mi diye başkalarını suçladılar. Aslında kendi vücudundaki K ve Mg iyonlarını uzun uçak yolculukları ile tüketmişti ve yürüyüş idmanı ile de son damlaları tüketti tıpkı Kamerunlu genç futbolcu gibi veya genç Derya Erbaş gibi.

Gazetelerden zaman zaman genç sporcuların oyun sırasında aniden fenalaşıp öldüklerini de haber olarak çok okumuşuzdur. Esas sebep Mg yetmezliğidir.

Ben ise bunu bildiğim için ne zaman yorulursam hemen Mg içeren CALCIDINE GRANULE isimli ilaçtan bir ölçek yerim veya MAGNESIE CALCINEE isimli ilaçtan bir ufak çay kaşığı tozu yoğurdun üstüne koyup yerim. Bunları siz de doktorunuza danışarak alabilirsiniz.”

Motosiklet yolculuğu da sürekli stres ve gerilim içeriyor. Her ne kadar güvenli sürüş kurallarına uysak ta, sürekli çevreyi kontrol altında tutmak, sürekli her türlü tehlikeye karşı reflekslerimizin tetikte olması, bizleri oldukça fazla yoruyor. Otomobil ile yolculukta daha uzun süre yol alabildiğimiz halde, motosikletle daha kısa sürelerde mola veriyoruz. Kabul etmiyor olsak ta, yorgun olmamız buna en büyük etken oluyor arkadaşlar. Uzun yolculuklarda, zaman içinde reflekslerimiz azalıyor, dikkatimiz dağılıyor. Çevremizdeki olayları geç farketmemize hatta daha kötüsü farkedemez duruma düşmemize sebep oluyor. Doğal olarak inat etmeye başlıyoruz.

“Biraz daha gideyim ileride dururum.”

Bu düşünce aslında neyin inadı ve ıspatı anlamam. Ben de bazen bu duruma düşerim. Neden sonra vazgeçer ve durup dinlenirim. Ancak dinlenmelerde hep dikkatimi çeken şu olmuştur. Sadece oturup sigara içince, yola çıktıktan sonra çok kısa sürede tekrar yorgunluk hissediyordum. Çay içince bu süre daha uzuyor, su içince ise çok daha fazla yol alabiliyorum yorgunluk hissetmeden. Geçen aklıma geldi ve internette biraz araştırmasını yaptım. Vücuttaki su kayıbının insanı kötü yaptığını biliyordum ama neden? İşte asıl neden sanırım ki Sn. Dr. Gültekin Caymaz’ın açıklamalarında daha ayrıntılı anlatılıyor.

Hiç içtiğiniz su şişesinin üzerindeki etiketi incelediniz mi? Suyun içindeki minerallerin dökümü vardır bu etikette. Mesela 1 lt suyun içinde;

· 4 mg/lt Kalsiyum,
· 1,21 mg/lt Magnezyum,
· 10,1 mg/lt sülfat,
· 1 mg/lt den az nitrat,
· 0,5 mg/lt florür,
· 7 mg/lt klorür,
· ...........vs.vs... bulunuyor. Bu mineraller, vücudun ihtiyacı olan mineraller.
Soda veya Maden Suyu dediğimiz içeceklerde bu miktarlar biraz daha fazladır. Enerji içeceklerinde ise çok daha yoğundur. Dikkatinizi çektiyse, bu ürünlerin etiketinde de günde 2-3 kutudan fazla tüketilmemesi gerektiği yazar. Bunun sebebi de vücuda ihtiyacından fazla miktarda mineral yüklemek ve bunun dışarı atılmasında problem yaşanmasıdır. Normal şartlarda karaciğere, böbreklere gereğinden fazla yük biner ve iflas etme olasılıkları vardır.

Konumuza gelirsek, motosiklet seyahatlerinde, sık mola vermek, molalarımızda su ve Dr.Gültekin Caymaz’ın tavsiye ettiği ilaçları (DOKTORUMUZA DANIŞMAK SURETİYLE) almamızda fayda olduğuna inanıyorum. Hiçbirini yapmıyorsak, her mola da mutlak suretle susamamış olsak bile, zorlayarak su içmeliyiz. Unutmayalım, daha önce ki yazılarımda DEHIDRASYON konusunu anlatmıştım. Su kaybının sebep olduğu rahatsızlıkları hatırlayalım ve bu konuyu ihmal etmeyelim.

Sevgiler

Zafer Yangın

www.emok.org






Bu haberin geldigi yer: Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu
http://www.ikiteker.org

Bu haber icin adres:
http://www.ikiteker.org/modules.php?name=News&file=article&sid=363