Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 94 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Motosiklet Teorisi #20 YAĞMURDA SÜRÜŞ
Tarih: 29.09.2003 Saat: 20:09 Gönderen: webmaster

Donald Duck tan Motosiklet Teorisi Donald_Duck bildirdi: "Bu forumlarda yazışılan konuyu bir Teori başlıgı altında toplamak farz oldu...Buyrun, bu konuda yardımcı olabilecek toplu bilgi...

Yağmurda sürüş doğayla içiçe olan biz motorcuların başlıca sorunlarından biri. Yağmurda görüş mesafemiz daralır, otomobillerdeki avantajmız “sileceği”nden yoksun olmamız büyük bir eksikliğe dönüşür, yollar kayganlaşır, yayalar dikatsizleşir, günlük güneşlik havada dahi “görünmez” olan bizler hepten kayboluruz diğer araçların buğulu cam ve ıslak aynalarında…ayrıca diğer araç sürücüleri bu tip havalarda motosiklet sürücülerini etraflarında görmeyi de beklemezler.

Yağmurda sürüş için önce biz hazırlıklı olmalıyız bu şartlara biraz. Motosikletler yağışta kuru havaya gore daha fazla arıza yapar. Su hava basıncıyla bütün elektrik devrelerinin derinliklerine kadar girebilir, “aman basınçlı suyla motosiklet yıkamayın” diye öğütte bulunan bütün arkadaşlarınızın tavsiyeleri boşa gider ister istemez. Yani motorun tüm su geçirmez noktalarının gerçekten öyle olması gerekiyor.

Yağmurda sürüş için motosikletin ön camı olmalı, ve bu turing tipi olmalı, lastikler bakımlı, taze, diş derinlikleri yeterli olmalıdır. Sürüşten once tüm stop, sinyal ve farlarının gerektiği gibi çalışır durumda olduğunu kontrol etmelisiniz ayrıca.

Motor hazırsa sıra size geliyor… Bir yağmurluğunuzun olması ve çizmelerinizin su geçirmez olması şart tabii...yağmur mevsiminde bunları motorda bulundurmakta ve yağışı gördüğünüzde ıslanmadan evvel giymenizde fayda var. Tam kapalı bir kaskınız olmalı ve eldivenlerinde başparmak dışı yada işaret parmağı iç kısmının süet olması lazim ki vizorünüzü silebilesiniz. Kaskın havalandırması da önemli, yağış sırasında sıcaklık düşer ve vizör kolayca buğulanır. İşin aksi tarafı kaskın tepe hava kanalını kapatmanız gerekir, çünkü oradan içeri su dolar ve kaskın içi sırılsıklam oluverir hemen ki bu buğulanmayı daha da artırır.

Elleriniz için şayet su geçirmez eldiveniniz yoksa büyük boy bir çift bulaşık eldiveni bulundurup bunu normal eldiveninizin üstüne giyebilirsiniz, eldiven yenlerini ceketin/ varsa yağmurluğun üstüne çıkartin ki kollarınızdan içeri su yürümesin. Ancak bu plastık eldiven vizörü silmenizi zorlaştıracaktır.

Vizörde ve otomobil ön camlarında su tutmaması için kullanılan sprey mamuller vardir, bunlardan kullanabilirsiniz. Bunlar akrilik vizöre herhangi bir zarar vermeyecektir ama yinede kutuların üstünü okumak iyi bir alışkanlıktır.

Sıra sürüşe geliyor…Önce “uzun” farınızı yakarak işe başlayın.

Yağmur yağmaya başladıktan bir kaç saat sonra sorun değil ama, ilk yağış anında yoldaki bütün kil, çamur, yağ, pislik, antifriz, yakit artıklari vb. yüzeye çıkar ve yüzey özellikle trafigi ağir yollarda çok kaygan olur.

Fren ve gazı daha pürüzsüz, yumuşak kullanmanız gerekiyor. Takip mesafelerini artirmak lazim...zaten öndeki araçlarin püskürttuğü su ve çamurdan da uzaklaşmak için bu şart. Araçlari sollamaya pek meraklı olmayın, hele kamyon,TIR gibi büyük tekerlekli araçlar bir iki dakika süresınce bütün görüşünüzü kaybettirecek kadar çok su püskürtür yanlardan ki o sirada yagmur yağmiyor dahi olabilir...yoldaki su yeter buna…

Yağmurda metal yüzeyler (menhol kapakları, ızgaralar, tren/tramvay rayları, köprü genleşme ızgaraları vb) son derece kayganlaşır. Plastik kaplı/boyalı (yaya geçidi çizgileri/ yol cizgileri vs.) kayganlaşır.

"Gözünüzle" kullanmaya calışacaksınız yağışta. Motorun baktığınız yere gitmekte olduğunu düşünün sürekli. Hızınızı virajlarda fazla yatmaya gerek kalmayacak şekilde ayarlamayı unutmayın.

Su birikintisinden gecerseniz “aquaplaning” e karsi hazirlikli olun ama unutmayın ki yağis sirasinda yolda özellikle drenaj da yeterli degilse her zaman bir iki mm, yada daha fazla "su filmi" bulunur ve bu da aquaplaning denilen olaya yol açabilir. Yani illa "birikinti" olmasi gerekmez. “Aquaplaning” tekerleklerin altından kaçamayarak sıkışan suyun aracı yoldan kaldırması – kesmesi şeklinde özetlenebilir ve çok tehlikelidir. Böyle bir şey başınıza gelirse yapılabilecek şeyler çok kısıtlıdır, belki hafifçe gaz kesebilirsiniz o kadar, gözünüzü karşıdan ayırmayın. Fren, vites, gaz ve gidonla oynamayın, gidonu gayet relaks tutmaya ve elinizden geldigince relaks olmaya, yapabiliyorsaniz sırıtmaya çalışın...Bu durumda motorun bir yada iki tekerleği birden yerden kesilmiştir, düz bir doğrultuda gitmiyorsanız düşersiniz. Yani virajlarda su birikintisine girilmeyecek...yani gördüğünüz kadar gitmeye çok daha fazla dikkat edeceksiniz. Aquaplaning genellikle arka tekerlekte çekiş kaybıyla ortaya çıkar ve bunu “motorun devrinin artması ama hızınızın değişmemesi” şeklinde algılarsınız. Motor bu durumda yatmaya başlarsa yapabileceğiniz tek şey yumuşak ve soğukkanlı bir kontra tekniği ile düzeltmek olabilir.

Gece ve yağmurda sürüşü kesinlikle tavsiye etmem. Zaten dediğim gibi görünmüyoruz, bu şartlarda hiçkimsenin sizi görmekte olduğunu varsayamazsınız. Bir de asfaltın rengi simsiyah olur, ve yol çizgilerinin görünüşü de oldukça zayıflar…Çukur, engebe, su birkintisi gibi tehlikeler tamamen görünmez hale gelir. Vizorünüzdeki su damlacıklarının ışığı dağıtması nedeniyle karşıdan gelen araçların farları görüşünüzü tamamen engeller. Cok risklidir ve gereği ne olursa olsun bu riski almaya değmez.

Kritik - kilit kelimeler...
"smooth" (düzgün-pürüzsüz-yumuşak-ani olmayan)
"gözlerle kullanmak"
"gördüğün kadar gitmek"
"uygun takip mesafesi"
"gece ve yağmur....sakı ha!"
ve tabii

"HER zaman TAM kuşam"
"

 
İlgili Bağlantılar
· Daha fazla Donald Duck tan Motosiklet Teorisi
· Haber gönderen webmaster


En çok okunan haber: Donald Duck tan Motosiklet Teorisi:
Motosiklete Giris


Haber Puanlama
Ortalama Puan: 4.45
Toplam Oy: 22


Lütfen bu haberi puanlamak için bir saniyenizi ayırın:

Mükemmel
Çok İyi
İyi
İdare Eder
Kötü



Seçenekler

 Yazdırılabilir Sayfa  Yazdırılabilir Sayfa

 Bu Haberi Arkadaşına Gönder  Bu Haberi Arkadaşına Gönder


Başlangıç
Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun

Re: Motosiklet Teorisi #20 YAĞMURDA SÜRÜŞ (Puan: 1)
Gönderen: maximus Tarih: 1.06.2005 Saat: 17:00
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder) http://tgstrafik.net
yağmurda sürüşe hiç yorum eklenmemiş galiba nasılsa yağmurda kullanmıyom okumayada gerek yok gibi.
bence yağmurda kullanmak daha zevkli ama yukarda yazılanlara dikkat edeceksek gidilecek yol en fazla 20 km olmalı ki buda bize motor tepesinde 250 km gibi gelebiliyor (devrik bi cümle oldu galiba)



Re: Motosiklet Teorisi #20 YAĞMURDA SÜRÜŞ (Puan: 1)
Gönderen: profi66 Tarih: 18.06.2005 Saat: 20:10
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder) http://www.villalevent.com
aslında yorum eklemek gıbı bır nıyetım yoktu, ancak arkadasımız maxımus'un yorumunu okuyunca kendısıne katıldıgımı eklemeden duramadım.genel olarak yagmurda motor kulklanımı dusunulmedıgı ıcın arkadaslar bu teorıye ılgı gostermemısler anlasılan. herseyden once bu teorıyı usenmeden kaleme alan donald duck' a tesekkur ederım, diğerlerinin aksine yağmur-kar demeden yılın neredeyse 365 gunu motora bınen benım ıse ılk dıkatımı ceken bu teori oldu.



Re: Motosiklet Teorisi #20 YAĞMURDA SÜRÜŞ (Puan: 1)
Gönderen: kenan34 Tarih: 10.12.2006 Saat: 20:46
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Yeni sürücü olarak sehir halindeyken yağmura yakalanırsam ne yaparım diye düşünüyordum.Bu teoriyi okuduktan sonra merak ettiklerimi okuyunca rahatladım.Teşekkürler Donald Duck



Re: Motosiklet Teorisi #20 YAĞMURDA SÜRÜŞ (Puan: 1)
Gönderen: Cloud Tarih: 26.10.2006 Saat: 23:03
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Valla ben bu teoriyi üstadın kitabında zaten okumuştum ama içinde bulunduğumuz mevsim ve yeni motosiklet almam nedeniyle bir kez daha okudum. Ben de yağmurda binmeyi pek fazla düşünmeyenlerden olsam da, yağmura yakalnma ihtimali her zaman var diyerek topiğin güncel kalmasını düşünüyorum. Herkes okumalı.
Özellikle de benim gibi toy motorcular.



Re: Motosiklet Teorisi #20 YAĞMURDA SÜRÜŞ (Puan: 1)
Gönderen: shadowfreaks Tarih: 22.03.2007 Saat: 00:54
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
donald kardeşimize teşkkür ediyorum bu hatırlatmaları için evet yağmurun nerede ne zaman çıkacağı belli olmaz bir pazar geznizi mahvedebilir bunun için her zaman hazırlıklı olmalı ve mümkünse şiddetli yağmur geçinceye kadar müsait bir yerde beklemek en doğrusu ben şahsen bu gibi durumlarda yapıyorum daha güvenli oluyor



Re: Motosiklet Teorisi #20 YAĞMURDA SÜRÜŞ (Puan: 1)
Gönderen: Triumph_1942 Tarih: 26.05.2009 Saat: 17:01
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)

yaz-kış işime motorla gidiyorum 2 senedir .
su birikintierinden söz açılmışken eklemek istediğim birşey var.

su birikintileri çeşitli tuzaklarda barındırıyor. Örneğin kapağı açılmış yada herzaman açık olan logar kapakları , veya güzel memleketimizin ptt telekom tedaş belediye vs gibi nadide kuruluşlarının açıp öylece bıraktığı çukurlarda görünmez oluyor yağmurdan ötürü.

eklemekte yarar olduğunu düşündüm.

kazasız sürüşler..



   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt