Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 83 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - AKTARMA ORGANLARI BAKIMI;
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

AKTARMA ORGANLARI BAKIMI;
Sayfa 1, 2  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Bakim,Onarim,Servis
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
zaferyangin
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 24, 2003
Mesajlar: 158
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 9:59 am    Mesaj konusu: AKTARMA ORGANLARI BAKIMI; Alıntıyla Cevap Ver

Motorunuz şaftlı ise, mutlak suretle diferansiyel yağını kontrol edin. Bunun için arka bağlantıda bulunan diferansiyel kafasının üstünde küçük bir kapak mevcuttur. Bu kapağı açıp içindeki yağ miktarına bakın. Merak etmeyin kapağı açınca yağ akmaz. Yağ, kapağın hemen altında kalacak şekilde durur. Parmağınızla yağın durumunu kontrol edin. Kayganlığı, yoğunluğu yağın durumu ile ilgili size bilgi verir. Eksik ise mutlaka kapak seviyesine kadar tamamlayın. Ancak eksilme sebebini de araştırın. Bir yerden kaçırma var mı yok mu gözle kontrol edin. Çünkü bu yağın eksilmesi pek de mümkün değil. Yine aksi bir durum yoksa, kullanım kitapçığında belirtilen sürede yağı değiştirin.

Motorunuz zincirli ise, kuru, tozsuz asfalt kullanımlarda her 300 – 400 km de, yağmurlu, çamurlu ve tozlu kullanımlarda her 150 km de bir yağlamanızda fayda var. Bunun dışında yine kuru, tozsuz kullanımlarda 1000 – 1500 km de (zincirinizin gözle kontrolünde size kalmış bir durum), çamur, toz gibi olumsuz durumlarda ise her 500 – 600 km’de bir temizlemenizde fayda var. Şimdi bu yağlama ve temzileme işi her zaman sorun olmuştur. Özellikle sadece yan ayağı olan motorlarda. Bunun için çeşitli alternatifler olsa da en kolay ve pratik çözümü, hırdavatçılardan alacağınız küçük bir şişe kriko veya uzakdoğu malı küçük arabalı krikolardır. Bunların size maliyeti en fazla 100 YTL gibi olacaktır. Zor koşullar olmadığı içinde çok çok uzun ömürlü kullanım sağlar. Nasıl kullanacağım derseniz;

Motorunuz yan sehpada iken arka tekere yakın bir mesafeden tekerleği yerden biraz kesecek kadar kaldırın. Bu sayede motorunuz yan sehpa ile kriko üzerinde arka tekerleği havada olacak şekilde kalkacaktır. Ancak tekerleği çok fazla kaldırmanız, motorunuzu yatırmanıza sebep olur. Bunun için tekerleğin yere sürtünmeden dönmesi yeterli. Altında kalacak 1-2 cm veya daha fazlasının önemi yok. Artık tekerleğiniz boşta ve zincirinizi rahat bir şekilde yağlama veya temizleme olanağınız var. İsterseniz temizleme ve sonrasında yağlama şeklinden bahsedelim. Piyasada temizleme spreyleri olduğu gibi, kerosen veya mazot ve bir fırça yardımı ile de temizleyebilirsiniz. Ancak benzin veya tuzruhu gibi oringlere zarar verecek sıvılardan kaçının mutlaka. Akıllarda mazotun da kullanılmaması yönünde bir fikir vardır. Ancak mazot, içeriği açısından yağlayıcı özelliğinden dolayı kullanılmasında bir sakınca yoktur. Niçin temizleme yapılır? Öncelikle zincirin dış kesiti ile arasında yağ barındıran ve bu yağın ısı ile inceldiğinde arasından geçişini sağlayarak zincirin sürekli yağlı kalmasına neden olan oringler/xringler, temizlenmediği zaman yumuşaklıklarını yitirir ve zaman içinde çatlar. Bu yüzdendir ki, zincirinizin yağlı kalmasını sağlayamaz. Bu da pas, metal yorgunluğunun daha çabuk olması gibi durumlara neden olur. Dolayısı ile zincirinizin daha çabuk bozulmasına sebep olaur. Bu yüzden zincirin belirli zamanlarda temizlenmesi gerekmektedir.

Sprey tarzı temizleme ürünleri için temizleme şekli daha basit ama fırçalama ile yapılan temizleme daha detaylıdır. Sprey ile temizleme, elinizle arka tekeri çevirirken aynı yağlamada olduğu gibi spreyi zincire püskürterek yapılır. Spreyin kimyasal özelliği, yağ, çamur gibi pislikleri çözerek, sıvı ile akmasını sağlar. Ancak her ne olursa olsun bir miktar pislik kalabilir. Ancak kerosen, mazot ve fırça daha kesin çözümdür. Bunun için küçük bir plastik kap, kabın içine kerosen veya mazottan bir miktar döküp, fırçayı batırmak sureti ile zinciri fırçalayarak daha detaylı bir temizlik yapılır. Burada teker bir yandan döndürülürken, bir yandan da fırça ile zincirin arkasını önünü, üstünü, altını güzelce fırçalamak gerekir. Daha sonra arka dişliyi fırçalamak gerekir.

Her iki temizleme şeklinin bir farkı da temizleme spreylerin çok çabuk kuruduğu gibi, kerosen, mazot gibi sıvının daha uzun sürede kuruması. Eğer temizliğin hemen ardından yağlama işlemi yapacak olursanız, mazot veya kerosen ile kayganlaşmış zincir yüzeyinde sıktığınız yağ tutunamaz. Dolayısıyla yağ da akar. Bu yüzden mazot veya kerosenin en azında 2-3 saat kurumasını beklemekte fayda var.

Yağlama şekli ise daima zincirin iç kısmından her iki taraftaki oringlere direk yağı sıkmak sureti ile olur. Baklalar içinde karşılıklı ikişer oring veya xring olduğu unutulmamalıdır. Önce bir taraftaki oring veya xringlerin üzerine, sonra öbür taraftakilerin üzerine yağ sıkılmalıdır. Zincirin dışa bakan tarafından sıkılan yağın bir önemi yoktur. Çünkü dönen zincirin yaratığı merkezkaç kuvveti ile içerden sıkılan yağlar dış kısma geldiği gibi, dışarıdan sıkılan yağlar da oring yada xringlere ulaşmadan zincirden kopup gider. Bu da arka jantınızın daha fazla yağlanmasına bir katkı, gereksiz yağ harcamanız ile doğru orantılı olarak cebinize de zarar verir.

Peki hangi tür veya marka zincir yağlarını tercih edelim? Benim kendimce uyguladığım bir teknik var zincir yağı seçimi konusunda. Offroad kullanım da yaptığımdan, zincirimde 2 çeşit zincir yağı kullanıyorum. Bunlardan biri, gres oranı yüksek olan ve diğeri de düşük olan. Yani halk arasında bu yağ, zincire zamk gibi yapışıyor denilen ve bu yağ zincirde tutunmuyor denilen. Şöyle ki;

Offroad kullanımında gres oranı yüksek yağlar, toz, toprak ve çamuru da zincir üzerine yapıştırıyor. Bu da, dönüş yolunda size zincirinizi temizlemeniz gerekliliğini doğuruyor. Oysa, gres oranı düşük olan yağlar, zinrice yapışmadığından, toz, toprak ve çamur ile beraber, zincirden kopup gidiyor. Döndüğünüzde, zinciriniz, çok da fazla kirlenmemiş oluyor.

Asfalt yolda ise, gres oranı yüksek olan zincir yağlarını tercih ediyorum. Çünkü daha uzun süreli zincirde duruyor ve yağlamayı daha uzun süreli yapabiliyor.

Aslında yurt dışında birkaç çeşit yağ var. Bunlar, Offroad, Asfalt, Racing gibi seçenekler sunuyor sizlere. (Başka var mı hatırlamıyorum şuan) Bunlardan, kullanım yerinize göre seçiyor ve ona göre kullanıyorsunuz. Ancak Türkiye’ye gelen zincir yağlarının çoğu Asfalt kullanımına yönelik. Burada ben, kendimce bir seçenek yapıyorum. Marka burada veremem. Reklama girer. Ancak, kötü diye tabir ettiğiniz ve zincire yapışmayan yağ çeşidini, kötü olarak kenara atmayınız. Unutmayın ki tozlu, topraklı yollarda işinize yarayacak. WD 40 gibi bir ürünü, zincirinizde kullanmayınız. Çünkü bu ürünün özelliği farklıdır. Asıl amacı, yağlayıcı değil, yağlı olduğundan suyu uzaklaştırıcıdır. WD-40: Water Displacement-40 Turkcesi: "Su tahliyesi" ya da "suyu yerinden etme" gibi bir anlam ifade eder. Bu daha çok, suyun zarar vermesini istemediğiniz elektrik ile ilgili kısımlarda suyu uzak tutmak için kullanılır. Ancak kontak sprey olarak kullanılmaz. Bu konuyu ilerde, Elektrik Aksamı bölümünde işleyeceğiz.

Zincirinizi temizlediniz ve yağladınız. Peki gerginlik kontrolü yaptınız mı? Bir zincirin bozulmasında en büyük etkenlerden biri de gergin veya bol zincirlerdir. Gergin bir zincir, motorunuzun kasis, tümsek gibi noktalarda esnemesi ile arka çatalın maksimum uzunluğa gelmesi ve zinciri daha fazla germesine neden olur. Bu da gerilen o noktanın uzamasına ve hatta daha ileri boyut, kopmasına sebep olabilir. Bu da büyük bir risktir. Bol bir zincir ise, ön dişlinin ani hareketi ile zinciri germesi ve anlık vurma şeklinde arka tekere gücü aktarmasına sebep olacaktır. Bu da yine o noktanın uzamasına sebep olur. Bu bozulma, sizin 3000-4000 devirlerinde sabit giderken silkeleme şeklinde kendini gösterir. Peki doğrusu ne olmalıdır? Yine kullanım kitapçığında zincirin bolluk seviyesi verilir. Bazı motorlarda çatal üzerinde de bu seviye belirtilir. Genel olarak zinciriniz, üzerinde bir kişinin ağırlığı varken, aşağı yukarı toplamda 2 cm kadar hareket edebilmesidir. Bu sayede iki kişi de binseniz, çatal en uzun mesafeye de uzasa zinciriniz gerilmeyecektir. Dediğim gibi motordan motora değişkenlik gösterebilir bu mesafe. Kullanma kitapçığı veya yetkili servisinizden bunu öğrenebilirsiniz.

Zinciriniz iyi. Peki ya dişliler? Bunun için yeni bir dişli bulun ve bunun dişlerine bakın. Dişlerin dolgunluğu, şekli buna yakın olmalıdır. Dişler, zincirin döndürme yönüne doğru yatık olmamalıdır. Dişler kırık, kopuk olmamalıdır. Bunlara dikkat etmenizde fayda var. Bir de yanlış bir kanı var. Zincirimi değiştirdim ama dişlileri değiştirmedim. Gerek yoktu. Çok fazla eğilmemiş, bozulmamış. Yanlış bir düşünce. Her ne olursa olsun zamanı gelen zincir ile dişlilerin de değiştirilmesi gerek. Çünkü dişliler gözle görülmese de aşınmaya maruz kalmışlardır. Yeni zincir baklaları, aşınmış dişlere tam oturmayacağından ve arada boşluklar kalacağından zincirinizi daha erken bozarsınız. Bu da masraftan kaçayım derken masraf açar. Bu yüzden mutlaka her zincir değişiminde dişliler ile birlikte değiştirilmesi faydalıdır.

Diyelim ki Enduro motor kullanıyorsunuz ve çamurlu bir yola girdiniz. Zincirinize kadar çamura battınız. Dönüşte motorunuzu yıkadınız, zincirinizi temizlediniz. Ancak ön dişlinizin bir kapak altında olduğunu unutmayın. O kapağın içinin nasıl dolabileceğiniz hayal bile edemezsiniz. Ve eğer o çamur orada donarsa, aradan geçecek birkaç hafta sona ilk hareket, ön dişli ile motor bloğu arasında bulunan ve yağın dışarıya sızmasını engelleyen keçenin ciddi hasar görmesine ve oradan yağ sızdırmasına sebep olacaktır. Bu da, bazı motorlarda motorun komple açılması ile değiştirilebilecek bir keçe olabilir. Tıpkı benim motorumda olduğu gibi.
_________________
Sevgiler
Zafer Yangın
TB2NEN
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
V-Strom
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 05, 2004
Mesajlar: 2535
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 11:20 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

devamı geliyor değilmi??
_________________
Ümit Yayla
İstanbul

BMW R 1200 GS 2005

A Rh (+)
0 212 334 57 00 (iş)
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
emoak
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Sep 23, 2005
Mesajlar: 530
Nerden: Edirne

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 11:29 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Gelir gelir, daha Elektrik Aksamı ve Lastik konuları var icon_smile.gif

Tekrar ellerine sağlık Zafer

Sevgiler...
_________________
Önder Can ÇETİN
0 532 776 66 34

Yamaha Crypton & XT 660
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
kunduz
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jun 23, 2005
Mesajlar: 2823
Nerden: İSTANBUL

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 1:50 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Zafer Ağabey çok teşekkürler. Devamını dört gözle ve elimizde anahtarla bekliyoruz.
_________________
Motosiklet Teorisi ni ve Motosiklet Yol Sanatı nı okuyalım, okutalım...

Volkan GÜNDÜZ
Honda Varadero 04
AB rh -
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
zaferyangin
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 24, 2003
Mesajlar: 158
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 2:35 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Yazdıkça gelecek ama henüz yazılmadı.. icon_biggrin.gif

Sevgiler
Zafer Yangın
_________________
Sevgiler
Zafer Yangın
TB2NEN
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
VAP53
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 28, 2003
Mesajlar: 12125
Nerden: İstanbul/Çanakkale

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 3:07 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Zafer'cigim gercekten cok ozenli seyler bunlar, tesekkurler.

Bunlari diger bu hepsini birlikte gorebilecegimiz başlığın altına (bkz: ipuçları,teknikler,öneriler,uyarılar ) nasıl toplayabiliriz, oylesi daha iyi olur mu? icon_rolleyes.gif
_________________
Sevgiler.
V.Ahmet PINAR - IST. & Geyikli

Turkiye durmaksizin doguya giden bir gemidir, bazilari bu geminin guvertesinde batiya dogru kosarak batiya gittiklerini sanarlar (Filozof Sakallı Celal).
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi
ata007
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 09, 2006
Mesajlar: 661
Nerden: Maltepe/istanbul

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 3:22 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Zafer hocam
Böyle arşivlenecek yazılarla bizleri aydınlatmanız büyük
incelik.Teşekkürler...

Yağlama ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelen bir şay var.Bende 2005 model er5 var.İlk çalıştırmada motor boşta iken gayet güzel.Jikleyi çekiyorum ve tık diye çalışıyor.Motoru koyduğum balkonun altından bir yokuş var bu yokuştan motoru çıkartmak için motoru 1.vitese aldığımda motor bir hamle yapıyor ve tak diye stop ediyor.Yani debriyaj vazifesini yapmamış oluyor.İkinci çalıştırmada hiç bir olumsuzluk yok.
Burada debriyajı engelleyen şey ne olabilir?Servise gittiğim zaman (Kızıltoprak,Burak usta 6000 km.bakım) yağ değişirse geçer demişti ama yine yaptı.
Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum.
_________________
sevgiler

Tuncay Topkara
ata007@e-kolay.net
HERKES İSTEDİĞİ HAYATI MUTLU YAŞASIN...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi
MountRover
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 31, 2003
Mesajlar: 649

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 10:31 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Oh oh ! keyiflendim iyice..
Devam Zafer abi devam . . icon_smile.gif
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
zaferyangin
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 24, 2003
Mesajlar: 158
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Çrş Arl 20, 2006 11:20 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ata007 demiş ki:
Zafer hocam
Böyle arşivlenecek yazılarla bizleri aydınlatmanız büyük
incelik.Teşekkürler...

Yağlama ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelen bir şay var.Bende 2005 model er5 var.İlk çalıştırmada motor boşta iken gayet güzel.Jikleyi çekiyorum ve tık diye çalışıyor.Motoru koyduğum balkonun altından bir yokuş var bu yokuştan motoru çıkartmak için motoru 1.vitese aldığımda motor bir hamle yapıyor ve tak diye stop ediyor.Yani debriyaj vazifesini yapmamış oluyor.İkinci çalıştırmada hiç bir olumsuzluk yok.
Burada debriyajı engelleyen şey ne olabilir?Servise gittiğim zaman (Kızıltoprak,Burak usta 6000 km.bakım) yağ değişirse geçer demişti ama yine yaptı.
Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum.


Bu stop etmeyi jikle açık olduğu halde mi yapıyor yoksa jikleyi kapadıktan sonra mı? Bu sadece başka bir noktaya dikkat ettiğimden sorulmuştur. Ancak stop etme vitesi attığında oluyorsa, debriyaj, akşamdan sabaha birbirine yapışıyor. Sabah da vitese attığın anda hamleyi yapmaya çalışıyor ancak gidemeyince stop ediyor.

Neden olabilir dersen, yağını değiştir derim. Yani markası, scalası vs. vs.. Ne yağ kullanıyorun?
_________________
Sevgiler
Zafer Yangın
TB2NEN
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
zeleian
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Nov 23, 2006
Mesajlar: 185
Nerden: Gönen-Sarıköy

MesajTarih: Prş Arl 21, 2006 7:37 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

VAP53 demiş ki:
...(bkz: ipuçları,teknikler,öneriler,uyarılar )...

Ahmet Abi ben bu başlığı bir türlü bulamıyoum icon_redface.gif Linkini verebilir misin ?
_________________
Mondial 125KT "O Artık Emekli!"
Yamaha YBR 125 Mavi Eşşek

"Kıçı kırık motorcu"

-----------------------
Live Alone - Ride Alone - Die Alone
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
emoak
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Sep 23, 2005
Mesajlar: 530
Nerden: Edirne

MesajTarih: Prş Arl 21, 2006 7:44 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

zeleian demiş ki:
VAP53 demiş ki:
...(bkz: ipuçları,teknikler,öneriler,uyarılar )...

Ahmet Abi ben bu başlığı bir türlü bulamıyoum icon_redface.gif Linkini verebilir misin ?


http://www.ikiteker.org/modules.php?name=News&new_topic=7

Sevgiler...
_________________
Önder Can ÇETİN
0 532 776 66 34

Yamaha Crypton & XT 660
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
zeleian
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Nov 23, 2006
Mesajlar: 185
Nerden: Gönen-Sarıköy

MesajTarih: Prş Arl 21, 2006 8:47 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Teşekkürler. Ben o koskoca başlığı nasıl gözden kaçırmışım icon_redface.gif icon_redface.gif
_________________
Mondial 125KT "O Artık Emekli!"
Yamaha YBR 125 Mavi Eşşek

"Kıçı kırık motorcu"

-----------------------
Live Alone - Ride Alone - Die Alone
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
ata007
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 09, 2006
Mesajlar: 661
Nerden: Maltepe/istanbul

MesajTarih: Prş Arl 21, 2006 8:58 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Zafer hocam
Olayın jikle ile ilgisi yok.Jikle bu arada açık veya kapalı(genellikle kapalı oluyor.) olması farketmiyor.Senin dediğin gibi bir yapışma sözkonusu herhalde.En son bakımda Shell 15/500 5x yağ ve yağ filtresi değişmiş.Bakım formunda öyle yazıyor.Bakımdan sonra daha seyrek yapıyor ama yine yapıyor.Ben o rampadan çıkarken motor yeterli yağlamayı yapamıyor gibi ama sebebini anlayamıyorum.Çünkü öncesinde 1-2 dakika çalışmış oluyor.
_________________
sevgiler

Tuncay Topkara
ata007@e-kolay.net
HERKES İSTEDİĞİ HAYATI MUTLU YAŞASIN...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi
ata007
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Feb 09, 2006
Mesajlar: 661
Nerden: Maltepe/istanbul

MesajTarih: Prş Arl 21, 2006 8:59 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

düzeltiyorum Shell 15/50 5X
_________________
sevgiler

Tuncay Topkara
ata007@e-kolay.net
HERKES İSTEDİĞİ HAYATI MUTLU YAŞASIN...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi
zaferyangin
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 24, 2003
Mesajlar: 158
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Arl 21, 2006 8:03 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ata007 demiş ki:
düzeltiyorum Shell 15/50 5X


Bunu yazın yapmıyordur sanırım.. Sana tavsiyem, yağını 10/40 ile değiştirmen. 15/50, kış için oldukça kalın bir yağdır. Tavsiyem, kışın 10/40, yazın 15/40 veya 15/50 kullanman. Sanırım 10/40 kullanırsan, sorunun hallolacak. Sonucu bana da bildirirsen sevinirim. Merak ettim ben de.
_________________
Sevgiler
Zafer Yangın
TB2NEN
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Bakim,Onarim,Servis Tüm saatler GMT
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt