Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 221 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Güvenliğe dikkat-Tomkedinin anısına
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Güvenliğe dikkat-Tomkedinin anısına

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Genel
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Tomkedi
Katilimci Uye
Katilimci Uye


Kayıt: Jul 28, 2003
Mesajlar: 60
Nerden: İzmir

MesajTarih: Çrş Eyl 08, 2004 7:17 pm    Mesaj konusu: Güvenliğe dikkat-Tomkedinin anısına Alıntıyla Cevap Ver

Öncelikle üyelerin gösterdiği ilgiye ailecek teşekkür ederiz.
Kaskın markasını soran arkadaşlar gördüm forumda. Marka vemek istemiyorum, bir çoğumuz kullanıyoruz bu kaskları. Burada önemli olan bizim kişisel korunmamıza önem vermemiz. Çeneliksiz kaskların veya flip-up yani açılan kaskların güvenli olmadığı bir gerçek. Ayrıntılı bilgileri internet sitelerinde fazlasıyla bulabilirsiniz. Tabii ki bu kaskların testleri var, hatta aynı markaların yarış versiyonları da var. Yani bunlar kalitesiz demek değil. Merak edenler için belirteyim hemen kasklara uygulanan SNELL veya DOT diye belirtilen kriterler tamamen statik testlerdir. Yani kaskın üzerine uygulanan yüklenmelerde oluşan deformasyonlar belirlenir. O zaman şuna yanıt vermek lazım. Hangi kazada kaskımıza sabit yönde ve ölçüde yük biniyor? Böyle bir kaza geçiren var mı içimizde? Kaza sırasında kaska çok yönlü ve değişken yükler biniyor. Bu yüzden kaliteli olarak bilinen ve yarışlarda kullanılan yüksek dirençli şok absorpsiyon özellikli kaskların statik direnç testleri yoktur, varsa da mutlaka "bu değerler korunma için kriter olamaz" diye uyarılar vardır.
Güvensiz kasklar açık çeneli ve açılan çeneli kasklardır. Bende 4-5 sene önce kullanıyordum bunlardan. 4-5 ayda zaten kask bollaşıyor, çene parçası kolay açılır hale geliyor. Bu da işimize geliyor. Benim kardeşim de "bu kask fallafoş oldu abi askerlikten sonra yenisini alıcam" diyordu.
Ben ortopedi uzmanıyım. Bu nedenle camiada kaza geçiren bir çok arkadaşımın da tedavisini yaptım şimdiye kadar. Birinci neden ne yazıkki hep pilotaj hatası oluyor ama yaralanmaların birinci nedeni malzeme kalitesizliği.
Lütfen bu malzemeleri satan dostlarım bana kızmasın ama açık kaskların hiç bir koruyuculuğu yok. Bu kaskların kullanım yerleri şehir içleri olarak bildiriliyor. Maksimum hız için 50-60 km veriliyor. İşte dostlara önerim bu. Şehir içinde işe gidip geliyorsanız bu kasklaran kullanın. Ama uzun yol yapaırm gezilere giderim diyorsanız Türkiye şartlarında mutlaka ve mutlaka kapalı çenelikli ve sağlam olduğuna inandığınız kaskların kullanın. Markalara heryerden ulaşabilirsiniz. Kaskı elinize alıp yanlarından sıkın zaten anlarsınız. Bu konuda fiyat ta çok iyi bir gösterge. Nedense kasklarda fiyat performans oranı diğer malzemeler gibi değil. Fiyatlı kaskın koruyuculuğu daha fazla.
Size meslek hayatımdan bir örnek: Sanırım 2 veya 3 sene önceydi. Çeşme otobanında bir arkadaş kaza geçirdi. ZX6 idi sanırım. 220 km hızla virajı alamayıp bariyerlere çarpmış. Bana diş hekimi ve sıkı motorcu Hakan Koç gönderdi bu arkadaşı. Tek sorun dişlerdeki kırıklar ve boyunda kas zedelenmesiydi. Kaskı yaklaşık 600 euro değerinde Shoei. İşte size bir örnek.
Sonuç: Alacağınızın kaskın değeri kafanızın değeri kadardır. Seçim size ait.
Hepinize kazasız yollar ve iyi dileklerinize gönül dolusu teşekkürler. Yollarda buluşma dileğiyle
Ömer Akçalı-Umut Akçalı
_________________
Umut Akcali
2003 Pegaso 650 i.e.(Bir Cesit Kanatli BEYgir)
ikitekerlekli pirogramci kedi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
oktay
Katilimci Uye
Katilimci Uye


Kayıt: May 19, 2004
Mesajlar: 88
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Çrş Eyl 08, 2004 8:49 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bu konu ile ilgili daha önce bahsettiğim bir yazıyı Türkçeleştirme fırsatım oldu. Aşağıdaki adresten okuyabilirsiniz. Bu arada 'fiyat' ın kalite yönünde iyi bir gösterge olduğunu kabul ediyorum. Fakat bir seviyeden sonra kaskların sağladığı koruma fiyat ile doğru orantılı olarak artmıyor. Orta fiyatlı kasklar da üreten firmanın kalitesine göre daha pahalı kasklar kadar koruma sağlayabiliyor.

DOT ve SNELL'in yaptığı testlerin (ki birinci test'de DOT sticker'inin yapıştırılma şekli gibi basit kriterler de mevcut. SNELL ise bağımsız ve daha sıkı test yapan bir kuruluş) gerçek hayatta olabilecek her kaza şeklini tamamen kapsayamayacağı aşikar. Fakat başka bilimsel kriterler yokluğunda en azından bu standartlara uyan kaskları veya arkadaşın bahsettiği gibi belki de daha iyilerini almak gerekli.

http://www.motosikletokulu.com/printer.php?type=A&item_id=3

Oktay


Not: Ömer arkadaşım. Forumda her 'Tomkedi' adını gördüğümde içim bir garip oluyor. Şahsına bir isim alıp onunla yazar mısın desem çok mu şey istemiş olurum? N'olur yanlış anlama. Senin şu anda içinde bulunduğun duruma yaklaşıyor bile olduğumu iddia etmiyorum. Saygılar.
_________________
Kawasaki KLE650 Versys (2007) Güncel icon_biggrin.gif
Suzuki SV 650 (2001) - Satıldı icon_sad.gif
Mz 251 (1993) - Satıldı icon_sad.gif
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Yahoo Messenger
sinanozgen
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 25, 2003
Mesajlar: 2136

MesajTarih: Çrş Eyl 08, 2004 8:59 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

oktay demiş ki:


Not: Ömer arkadaşım. Forumda her 'Tomkedi' adını gördüğümde içim bir garip oluyor. Şahsına bir isim alıp onunla yazar mısın desem çok mu şey istemiş olurum? N'olur yanlış anlama. Senin şu anda içinde bulunduğun duruma yaklaşıyor bile olduğumu iddia etmiyorum. Saygılar.


Umut'un takma isminin internetin bir kosesinde yitip gitmemesi acisindan Omer'in yaptigini hos buluyorum.

Benimki farkli, sizin fikir farkli, bence birakalim Omer ne istiyorsa onu kullansin...

Sinan Ozgen
_________________
"Tomkedi"miz, Umut Akçalı'nın anısı önünde saygıyla eğilirim.
Aç Kapakları Norveç, Eicma Milano'dan banttan yayın
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
DrDakar
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Dec 14, 2003
Mesajlar: 1313
Nerden: Philadelphia

MesajTarih: Çrş Eyl 08, 2004 9:24 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

DOT onayinin hic bir anlami yok bence. Cenesi acik, 3/4 diye adlandirilan kasklara dahi onay veriyor. Hepimiz forumlarda kaza geciren arkadaslarinin kasklarina ait resimleri gorduk. Cene ve vizordeki hasarlar dusundurucuydu.

Snell in sitesine bakarsaniz, flip up kasklari teste bile almadiklarini gorursunuz. Asagidaki yaziyi Snell in web sitesinden kopyaladim


Alıntı:

Why won't Snell certify some types of helmets like flip up front designs?
Snell does not dismiss out of hand any helmet design that strays from the conventional. Snell does not point out any design specifications other than general requirements in our standards. We are however, always concerned with innovations and new designs that may effect the helmet's ability to protect the wearer, or in some cases the helmets potential to cause injury. At present the Foundation has not had the opportunity to test any of the flip up front type helmets for certification. We do not find any fault with these designs as long as they are used according to the manufacturers instructions and meet all of the requirements of the standard. We will also certify any size of helmet as long as it meets the same requirements as any other Snell certified helmet.


Kompozit malzemelerde "yapisal butunluk" cok onemlidir ve parcalarin uzerine acilan delikler, takilan metal parcalar yapinin saglamligini ciddi sekilde etkileyebilir.

Kapali bir kask dahi olsa, kafa yapisina uygun, bol gelmeyen bir kask secmek cok onemli. Kaskinizi takin ve cenesinden hafifce geriye dogru itin. Cenenize kolayca deyiyormu? Sonra bu hareketi biraz daha sert yapin. Birde bu sekilde kafanizi duvara carptiginizi dusunun. Acaba ceneniz caninizi yakacak bir darbe alirmi?
_________________
Akif Ersahin
BMW R1200RT
IBA #25322
DrDakar.com
www.gamsizseyyah.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
rookie
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Aug 03, 2003
Mesajlar: 292
Nerden: İzmir, Istanbul

MesajTarih: Prş Eyl 09, 2004 8:35 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Merhaba, icon_cry.gif

Tomkediye çok üzüldüm. iki gündür motora binmiyorum hatta aklıma geldikçe içime sıkıntı basıyor. Allah gani gani rahmet eylesin, yakınlarına ve bizlere başsağlığı diliyorum.

Kask ile ilgili de uzun zamandır flip up kask kullanıyorum ve çeneyi kapattıktan sonra mutlaka iyice kapanıp kapanmadığını kontrol ediyorum. Bazı durumlarda çene kısmı kapanmış gibi durup aslında sıkı bir itmeyle açılabilir vaziyette kalıyor. Gerçi bu kazadan sonra flip up kask kullanabilir miyim bilmiyorum. Her ne kadar kaskım iyi bir flip up (composite fiber) olsa da içim rahat etmiyor düşündükçe.

Açık kasklar ile ilgili şu yoruma ise pek katılmıyorum :


Tomkedi demiş ki:
Bu kaskların kullanım yerleri şehir içleri olarak bildiriliyor. Maksimum hız için 50-60 km veriliyor. İşte dostlara önerim bu. Şehir içinde işe gidip geliyorsanız bu kasklaran kullanın. Ama uzun yol yapaırm gezilere giderim diyorsanız Türkiye şartlarında mutlaka ve mutlaka kapalı çenelikli ve sağlam olduğuna inandığınız kaskların kullanın.


Nedeni şu : Yakın bir arkadaşım saatte 60 km/saat hızla motordan düştüğünde kaskın darbe alan tek yeri çene kısmı ve vizörüydü. Kask Arai idi ve arkadaş sadece elinde bir küçük kırık ve dizinde yan bağ zadelenmesi ile atlattı (!) Eldiven elinden fırladı, dizlik dönerek ilk darbeyi aldıktan sonra kopçasından koptu.

Demem o ki, şehir için de 50 - 60 gibi hızlar da kötü bir düşüşte açık bir kask ile ölümcül olabilir. Özellikle trafik tarafından zorlandığımızda 60 km/saat hızın asla yeterli olmayacağını düşünürsek ben kimsenin normal trafik akışında 80 km/saat altındaki hızlarda rahat yol alabileceğini zannetmiyorum. Hep konuştuğumuz şey, sağdan gitsen kamyonlar sırtına çıkar, soldan gitsen hızlı gitmek zorundasın, vs. vs. icon_evil.gif

Sonuçta bence şehir içi - dışı, sürat farkı gözetmeden kapalı kask, en azından flip up kask kullanın.

Tekrar başınız sağolsun. Bunu da atlatıp motora yine bineceğiz, bu da nasihatlardan evla bir müsibet olarak aklımızda duracak.

Selamlar,
rookie
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
oktay
Katilimci Uye
Katilimci Uye


Kayıt: May 19, 2004
Mesajlar: 88
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş Eyl 09, 2004 5:32 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

DOT uyumluluk için gereken şartlardan birinin DOT sticker'inin yapıştırılış şekli olduğunu söyledim. DOT , bizim Ulaştırma Bakanlığı gibi birşey. Onlar kanunlara uygunluk öncelikli bir test yapıyorlar. Bu test'in güvenlik kısmı yok demek değil. Amerikada kullanılan bütün kasklar DOT uyumlu olmaya ilaveten DOT sticker'ını da kaskın arkasında taşımak zorunda. Bu arada DOT aynı DOT ama DOT uyumlu yarım kask ile DOT uyumlu tam kapalı kaska uygulanan testler doğal olarak farklı oluyor. Yani 3/4 e bile onayını verdi diye bu kuruluşu ve testini yok sayamazsınız.

Snell ile ilgili ise sitelerinden bir alıntı yapmışsın. Alıntıyı yaparken de 'flip up kaskları teste bile almadıklarını görürsünüz" diyorsun. Fakat ben açıklamayı okuyorum. SNELL, flip-up kaskları test etme şanslarının henüz olmadığını ve bu kaskların (test etmeden) tasarımında sadece flip-up olmalarından doğacak bir kusur görmediklerini söylüyor.

Test'e bile almamaktan oldukça uzak birşey söylüyorlar yani.

Oktay

DrDakar demiş ki:
DOT onayinin hic bir anlami yok bence. Cenesi acik, 3/4 diye adlandirilan kasklara dahi onay veriyor. Hepimiz forumlarda kaza geciren arkadaslarinin kasklarina ait resimleri gorduk. Cene ve vizordeki hasarlar dusundurucuydu.

Snell in sitesine bakarsaniz, flip up kasklari teste bile almadiklarini gorursunuz. Asagidaki yaziyi Snell in web sitesinden kopyaladim


Alıntı:

Why won't Snell certify some types of helmets like flip up front designs?
Snell does not dismiss out of hand any helmet design that strays from the conventional. Snell does not point out any design specifications other than general requirements in our standards. We are however, always concerned with innovations and new designs that may effect the helmet's ability to protect the wearer, or in some cases the helmets potential to cause injury. At present the Foundation has not had the opportunity to test any of the flip up front type helmets for certification. We do not find any fault with these designs as long as they are used according to the manufacturers instructions and meet all of the requirements of the standard. We will also certify any size of helmet as long as it meets the same requirements as any other Snell certified helmet.


_________________
Kawasaki KLE650 Versys (2007) Güncel icon_biggrin.gif
Suzuki SV 650 (2001) - Satıldı icon_sad.gif
Mz 251 (1993) - Satıldı icon_sad.gif
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Yahoo Messenger
DrDakar
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Dec 14, 2003
Mesajlar: 1313
Nerden: Philadelphia

MesajTarih: Prş Eyl 09, 2004 10:43 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

oktay demiş ki:

Snell ile ilgili ise sitelerinden bir alıntı yapmışsın. Alıntıyı yaparken de 'flip up kaskları teste bile almadıklarını görürsünüz" diyorsun. Fakat ben açıklamayı okuyorum. SNELL, flip-up kaskları test etme şanslarının henüz olmadığını ve bu kaskların (test etmeden) tasarımında sadece flip-up olmalarından doğacak bir kusur görmediklerini söylüyor.

Test'e bile almamaktan oldukça uzak birşey söylüyorlar yani.


Yazdigimda bir eksiklik var. Daha once farkli basliklarda konusurken, bazi arkadaslar flip up kasklar icin, bu kasklarda Snell tarafindan test edilip onaylaniyor diye bir sey yazmisti, aklimda o kalmis ve snell meselesini ona istinaden yazdim. Oysa Snell henuz hic bir flip up kask icin test yapmamis. Yazdigimdan "tenezzul bile etmemisler" gibi bir anlam cikiyor, kastettigim bu degildi.
_________________
Akif Ersahin
BMW R1200RT
IBA #25322
DrDakar.com
www.gamsizseyyah.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Genel Tüm saatler GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt