Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 686 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Egitim: MeART Control
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Egitim: MeART Control

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Surus
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Gokhan
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Sep 09, 2004
Mesajlar: 201
Nerden: Ist.

MesajTarih: Çrş Ksm 17, 2004 9:48 pm    Mesaj konusu: Egitim: MeART Control Alıntıyla Cevap Ver

(Gezi yazisi gibi oldu ama Surus'e koymak daha uygun geldi.)

Benim motosiklet seruvenim su sekilde gelisti:
    Her nevi motorun aniden hastasi ol. Kendini chopper'ci zannet. Internet'e ani baskinlar yaparak motor kullanmakla ilgili ne varsa oku (Sagol DD. Teori, yeni baslayan birisi icin coldeki vaha gibi. Kim ne derse desin, sen olmasan su anda -ozellikle de guvenlikle ilgili- cok daha sig dusunuyor olurdum).

    MotorBike dergisini farket. Forumlari kesfet (Once MD'yi ve Motosiklet.net'i buldum. Bi iki kere ikiteker'e ugradim, ama cok sonralari uye oldum). Tum vaktini eski yeni tum topic'leri hatmetmeye ada. (Gecenin ikisinde, hic motora binmemis ve motoru olmayan bir adam neden “zincir nasil yaglanir?” topic'i okur ki?:)

    Kursa yazil. Derslere git. Kursta, Internetteki bilginin binde birinin anlatilmadigini farket. Kursta chopper'larla alakan olmadigini anla. Diger turleri arastir. Sokakta F650 gor, hastasi ol. Onu arastirayim derken Enduro kavramini farket. Evet, evet!

    Ehliyeti al. KLR650 al. Her bos zamaninda bi Agva yap gel, viraj calis. Internetten okumaya devam et. Motorcycle Roadcraft oku. Dusuk hizda motoru yatir. Aksamlari bos otoparklarda dusuk hizda manevra ve fren calismaya basla. Olayi Amazon'dan ecnebice kitaplar istemeye vardir. Ise motorla gitmeye basla.


Butun bunlar 5-6 ay icinde oldu. Motor kullanan bir arkadasim olmadigi icin, kendi kendime yaptigim egitimler sonrasi ne durumda oldugumu bana soyleyecek kimsem yoktu. “Su OMM egitimleri ile olur mu isimiz?” diye tam arastirma yaparken www.motoreast.com'dan MeART egitimi duyurusu geldi. Ben gak guk ederken egitimin basvuru suresi gecti, pismanligimla kala kalmistim ki tekrarina dair bir duyuru daha gelince hemen verilen numarayi aradim. Sorular ve cevaplar soyle:
    Ben: Merhaba. Bu MotorEast, OMM gibi duruyor ama degil. In midir cin midir?

    Ikbal Erenyol Volpara: OMM bir dernek ve uyeleri artik asil kurulus amaci olan beraber yol yapmaya donmesini istiyor. Bir yandan da egitimler sursun istedik ve ticari bir kurulus olan MotorEast'i kurduk. ME'ciler ve OMM'ciler ayni kisiler. Egitimler yavas yavas buraya kayiyor.

    Ben: Super. Egitimlerin OMM egitimlerinden bir farki var mi? Sonunda IAM sertifikasina kadar goturulebilir mi?

    Ikbal Hanim: Egitimler ve egitmenler ayni. ADAC/IAM egitimleri ve sistemi. MeART Control, sonrasinda MeART Road ile IAM'a kadar gidebilirsiniz.


75 Euro karsiligi TL'yi hesaba yatirma, katilim formlarinin doldurulmasi falan derken 13 Kasim sabahi saat 8:30'da Autodrom'daydim. Bilenler bilir, Autodrom ilk basta carting ve SkidCar egitimleri gibi 4 teker tabanli aktiviteler icin kurulmus guzel bir fasilite. 4-5 cesit pist ve egitim alani barindiriyor. Biz egitimi drag yarislari icin yapilmis ince uzun bir pistte aldik.

Egitmenimiz Rahmi Barutcu'ydu (Ikiteker'e Lama nick'iyle kayitli). IAM/OMM/ADAC egitmeni. Bol enerjili ve bu enerjisini egitime yansitan, bende oldukca pozitif bir izlenim birakan biri. Yillarca baski isinde calismis, gunun birinde yeter demis ve full time motor egitmenligine baslamis (burasini eksik anlamis olabilirim). Bilgi ve motor hakimiyeti olarak her sorumuza doyurucu cevaplar verdi, gostermek istedigi her seyi tam istedigi sekilde yapti diyebilirim. Rahmi Bey'le birlikte egitmenlik yapan ve egitime yardimci olan yine konuya gayet hakim bir arkadas daha vardi (adi kac gundur aklimdaydi ama bu gun bir turlu gelmiyor. Mali aylar sonra tum Guney Avrupa gezisini hatirliyor, benim halime bak:).

Velhasil gerektiginde 2 egitmen olacak sekilde MotorEast ben gittigimde oradaydi. Diger kursiyerler de yavas yavas gelmeye basladi ve 7. kisi de geldiginde teorik egitimimiz basladi. 7 katilimcidan biri bayandi (Motor kullanmaya baslama hikayesi cok guzel: Cocugunu yuvaya birakmasi gerekiyormus ama o zaman is yerinin servisine yetisemiyormus. Yuva isini hallettikten sonra ise gec kalmamak icin motor kullanmaya baslamis. Egitime cok az kullanmis olarak gelmisti ama bence o tecrubeye gore oldukca basariliydi). Bir kisi daha once bu egitime katilmisti, bir kisi de BMW Rider Academy'de benzer bir egitim almisti.

Ilk olarak 1 saat kadar teorik kisim vardi. Teorik egitim, gune hazirlik ve bazi olmazsa olmazlardan bahseden giris egitimi denebilir. Bottan kaska kadar kusamin ozelliklerinden ve ne sartlarda nasil koruyucu oldugundan bahsediliyor (Ornegin asfaltta kaymanin yikici etkileri: Isi 700+ derecelere cikiyormus, ki bu kemigin erime isisindan fazla!). Daha sonra T-CLOCK detaylandiriliyor. Pek kalabalik olmadigimiz icin, Rahmi Bey bu bolumde bizim ek sorularla derinlere dalmamiza izin verdi ama sonunda ilk basta planladigi sureyi biraz astik. Bu bize ileriki kisimlarda bir iki konunun yetismemesine maloldu sanirim.

Teorik egitimin bitisiyle sabah caylarimizin dibini denk getirerek piste ciktik. Hava sansimiza cok guzeldi, hatta ogle arasi montumun ruzgar gecirmeyen katmanini da cikardim sicaktan. Rahmi Bey'in dedigine gore, bu egiimlerin hava sartlariyla baglantisi yokmus, yagmurlu gunlerde de egitim vermeyi planliyorlarmis. 14'u icin planlanan MeART Road egitimi ise iptal edilmis (meteoroloji o gun icin yagmur bekliyordu).

Pratik egitimler, en fazla 50-60 kmh suratle ve genel olarak 30-40 kmh ile yapilan cesitli bolumlerden olusuyor. Motorun biz uzerinde degilken dengesini saglamaktan swerving, countersteering ve acil frenlemeye kadar cok cesitli denemeler yapiliyor. Egitmenler hepsiyle ilgili geri bildirim yapiyorlar.

Ben, yapilan kimi uygulamalari aksamlari kendi kendime calistigim icin “Olmus, aferim. Yerine gecebilirsin” geri bildirimi aldim. Ozellikle sabah seansinda bir kac boyle laf duyunca baktim Ikarus gelmis artci olarak benle takiliyor. “Gel sekerparem, hazir super gripli ozel asfalti da bulmusken senle soyle pistin sonuna kadar nerdeyse 90 derecelik kivir(t)maca yapalim biraz” dedim, donuste Rahmi Bey'den geri bildirimimi aldim: “Iyisin ama o kadar da degil. O lastiklerle cok fazla sinirlarini zormala istersen!”:)

Ogle arasi 1 saate yakin bir ara verildi, ogleden sonra egitime devam edildi. Genel olarak, sabahla ogle arasinda bir zorluk farki var. Ama aradan sonra fark edilen sey, hepimizin sabahki hallerimize gore ogleden sonra daha oturakli kullaniyor oldugumuzdu. Makinalarimiza daha hakimdik ve donuslerimiz vs. daha becerikliydi.

Aksam oldugunda, egitim sonrasi degerlendirmemizi alirken bir yandan da son caylarimizi ictik. Herkez genel olarak egitimden ne umup ne buldugunu anlatti. Rahmi Bey'de tek tek herkeze durum degerlendirmesi yapti, MeART Road egitimine katilmasini ya da bir sure daha kendini gelistirmesini tavsiye etti.

Benim bu egitimden beklentim, kendi kendime yaptigim egitimi teyit ettirmek ve eksikliklerimi gorup (hepsini tekrar tekrar calismam lazim ama mesela acil frenimi cok daha fazla –acilen- gelistirmem lazim) onlem almakti. Ote yandan, bu gune kadar kimseyle beraber surme sansim olmadigi icin (son Agva gezimde 3 motorcu gorup peslerine takilmistim; onlarla beraber gidebiliyor muyum, viraja onlar gibi mi giriyorum diye... :) motor kullanan diger insanlarla beraber olmak ayrica guzeldi.

Ayrica, herkez birbirinin motorunu deneme sansi buldu. Mesela ben uzun zamandir istedigim f650 ve 1150GS denemeleri yaptim (ama alip da kimsenin motorunu kullanmak yemedi, yatiracagim tutar simdi egitimin tadi kacar diye... Sedece uzerine oturdum, deneme dedigim bu :). Denemeler sonucu genel kani, Kawasaki ER-5'inin cok guzel ve o kaliteye gore ucuz oldugu. Ilgilenenlere duyurulur.

Egitimle ilgili olumsuz diyebilecegim tek nokta, o bastaki sure asiminin bazi konulari atlamamiza neden olmasi (en azindan ben oyle hissettim). Ornegin sekiz cizme ya da L donus egitimi yapil(a)madi.

Ote yandan motosikletle ilgili ticari bir is yapanlarin %90'indan gordugum, bana parasi bol aptal bir sonradan gorme muamelesi yaparak bir sekilde bana ek bir seyler aldirma, kaziklama vs. tavirlarinin hicbirini MotorEast'ten gormedigim icin cok mutluyum, yoksa buyuk bir hayal kirikligina ugrayacaktim (su ana kadar anlamadiysaniz, OMM baglantisi dolayisiyla daha bastan haklarinda pozitif dusunuyordum).

Son olarak, aksam uzeri Ikbal Hanim'la yaptigimiz sohbetten ogrendigime gore, yakinda motosiklete baslangic egitimi vermeye de baslayacaklarmis. Sifir suruculerin ehliyet dahil egitimini yapacaklarmis. Hatta verdikleri egitimin uluslararasi bir gecerliligi olan bir sertifikasi da olacakmis.

Sonucta, benim icin yol gosterici ve bir cok acigimi kapatan bir egitim oldu. MeART/ARA Control egitimi seviyesinde olan ve haberdar olmayan ya da alip almama konusunda karar asamasinda olanlara siddetle tavsiye ederim. Bildigim kadariyla 27 Kasim'da bir egitim daha olacak.

Egitim Ucreti: 75 EURO
Bilgi: http://www.motoreast.com/me_training.htm

(MotorEast ile normal/ticari hic bir baglantim yok. Yaziyi bilgilendirme adina yazdim.)
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Goblin
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 25, 2003
Mesajlar: 869

MesajTarih: Çrş Ksm 17, 2004 10:26 pm    Mesaj konusu: Re: Egitim: MeART Control Alıntıyla Cevap Ver

Gokhan demiş ki:
(MotorEast ile normal/ticari hic bir baglantim yok. Yaziyi bilgilendirme adina yazdim.)

Çok da güzel olmuş bence. Başlama hikayemiz 3 aşşağı 5 yukarı 2 yana aynı. Malesef fırsat bulamadığımdan, bulduğumda da yer kalmadığından bu tip eğitimlere daha katılamadım. Kısmetse bir ara istiyorum. ER-5 fiyatına göre süper motor. Bi de enduro olsa kap götür. Neyse, onu da yola getiririz. icon_wink.gif
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Surus Tüm saatler GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt