Arama     Konular    
  Üye Ol antalya escort Ana Sayfa  ·  Konular  ·  Dosyalar  ·  Hesabınız  ·  Haber Gönder  ·  Top 10  ·  T.C Karayollari Haritasi  
Ana Menü
· Ana Sayfa
· 2. El Ilanlar
· Anketler
· Ansiklopedi
· Arkadaşına Tavsiye Et
· Arşiv
· Bize Ulaşın
· Dosyalar
· Faydalı İçerik
· Forumlar
· GizlilikPolitikasi
· Haber Gönder
· Hakkimizda
· Harita
· Konu Başlıkları
· Oyun Alanı
· Top 10
· Videolar
· Web Links
· Üye Günlüğü
· Üye Listesi
· İzlenimler
· Özel Mesajlar

Kimler Sitede
Şu an sitede, 719 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Giris
Nickname

Şifre

Guvenlik Kodu: Guvenlik Kodu
Guvenlik Kodunu Yeniden Yaziniz

Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.

Dost Siteler
www.webevi.com www.lamaorda.com www.saglikbilgisi.com www.bilgisayarbulteni.com www.thelostdownload.com www.ucretbordrosu.com


Ikiteker Motosiklet Fan Klubu - Motosiklet ve motosikletli yasam kulturu: Forums

Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Değişimi Zor Depo İçi Filtreler Hakkında..
 YardımYardım   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Değişimi Zor Depo İçi Filtreler Hakkında..
Sayfa Önceki  1, 2, 3
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Bakim,Onarim,Servis
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
00nba00
Yeni Kullanici
Yeni Kullanici


Kayıt: Aug 16, 2005
Mesajlar: 11

MesajTarih: Sal May 11, 2010 3:27 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

çeşitli uygulamalardan fotoğraflar;







BMW'ler için prospektüs dahi yazmış adamlar;

http://www.ibmwr.org/r-tech/oilheads/external_filter_R1150RT/index.shtml

Bu işi erinmeden bir an önce çözümlemek lazım, yukarıdaki fotoğraflarda yer alan uygulamalardan ziyade ufak şeffaf tip filtre kullanımı içeride neler olduğunu "görmek" adına daha faydalı olur bence...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
tunch
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 23, 2003
Mesajlar: 308
Nerden: istanbul moda

MesajTarih: Prş May 13, 2010 2:03 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ilk fotodaki yer gayet güzel.. yapmak lazım bunu bu şekilde icon_smile.gif
_________________
TUNÇ BARUÖNÜ

1150 GS
İstanbul
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
Bishop
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Dec 25, 2003
Mesajlar: 148

MesajTarih: Sal May 18, 2010 8:28 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Depo ici benzin pompasinda filtrenin nerede oldugunu kesfettim.
Fotografta kirmizi renk gorunen sunger gibi bir yer var.
O filtreymis.





Bu filtre tikanmiyormus dediklerine gore.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
kdalak
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Nov 30, 2007
Mesajlar: 599
Nerden: İzmir

MesajTarih: Çrş May 19, 2010 11:41 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Emiş filtresi, pompayı koruduğu için basış filtresine göre daha avantajlı ama, emme yani vakum basıncı teorik olarak 1 atm den daha yüksek olamayacağından dolayı emme işi her zaman sınırı olmayan basma işine göre daha zayıf bir iştir dolayısıyla da filtre vs. kayıplar dan daha çok etkilenir.

Bu fitrelerle ilgili olarak, motor kapatıldığında,hattın içinde kalan benzinin geldiği yerden geri dönmesi sonucunda, depoya geri akarken filtreyi temizlediğini dolayısı ile bu filtrelerin aslında kendi kendini temizleyen sistemler olduğunu düşünmek hata mıdır?
_________________
NC700X
Oooohhh suyundan da koy.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi
mebatur
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jul 03, 2007
Mesajlar: 269
Nerden: İznik

MesajTarih: Çrş May 19, 2010 12:00 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Merhaba,

kırmızı filenin deliklerine bakarsak bu filtrenin pompaya fare kaçmasını engellemekten öte bir filtreleme yapmak için tasarlanmadığını düşünebiliriz.

Pompa durduğunda içinde kalan eser miktarda benzinin, zaten depo içindeki benzine geri akarken, herhangi bir temizleme yapamayacağını düşünüyorum. Hani yaptığını düşünelim, pislik yine depoya dönecek, bir sonraki emiş için hazır olacaktır.

Bu kırmızı file filtreyse, muhtemelen depodaki pas parçalarının pompaya emilmesini engellemekten fazla bir işlevinin olamayacağı görüşündeyim. Anlaşılan bu pompa+filtre kombinasyonları zaman içinde değiştirilecek parçalar olarak tasarlanmış, ama el kitabına neden 40bin km.de bir pompa ve filtre kombinasyonunu değiştirin deyu yazılmamış, kestiremiyorum. Firmayla veya tasarımcısıyla görüşmek lazım. Malum, bizdeki temsilci firmalar satıştan başka birşeyle ilgilenmez, bu tür teknik konularla da ilgilenmezler. Karpuz da satabilirlerdi ama hasbelkader motosiklet satar olmuşlar.

Selamlar,
_________________
Ender Batur
mebatur@gmail.com
http://ebatur.fateback.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Bishop
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Dec 25, 2003
Mesajlar: 148

MesajTarih: Çrş May 19, 2010 9:20 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bendeki yedek benzin pompasinin icini de merak edip actim sonunda.
Filtre en altta yara bandi gibi ufacik bir seymis.

Icınden biraz da pislik cikti:










Temizleyip kapattim.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
ilyada
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 05, 2004
Mesajlar: 1614
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Prş May 20, 2010 5:21 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Hocam ukalalık etmek istemiyorum ama temizlemiş olduğunu sanmıyorum. Bu sistemde arada bir filtre olmadan bu iş olmaz. İlk fotoğraftaki filtre Mebaturun dediği gibi ancak pompaya fare kaçmasını engeller. Senin filtre ise hamamböceği kaçmasına mani olur. Yani bu iş partikül büyüklükleriyle ilgili bir mevzu.

1 - Enjektör girişlerindeki 20 mikronluk filtrenin tıkanmasına bu filtreler mani olamaz.
2- Bu filtrelerin o işi yapabilmesi ve aynı zamanda emişteki zayıf akış gücünü daraltmaması için bu ölçülerden çok çok daha büyük olması lazım. Hani şöyle komple pompanın dışını çevreleyen kocaman bir emiş filtresi olsa belki..
3- Asıl filtre her zaman basışta iş yapar. Temel prensip budur. Fareleri ve hamamböceklerini emişte yakalarsın ama toplu iğne başlarını basışta filtre edersin. Emiş filtresini hacmen ve yüzey alanı olarak büyüttükçe ve mükemmelleştirdikçe basış filtresini küçültebilirsin , çok uzun dayanır vs. Ama mikron bazında filtrasyon yapacaksan basışta bir filtre muhakkak lazım ve bence biryerlerde muhakkak vardır o ara filtre.

Olmaz yani.. Bişeyleri filtre eden tüm sistemler bu temel mantık üzerine kuruludur ; asıl korktuğun ölçüler için birincil ehemmiyette bir filtren olur.
Bunun emişine de bir filtre koyarsın. Çıkışına filtre koyarsın, koyabilirsin, ister koyarsın, ister koymazsın ama birincil ölçü için bir filtren yoksa , o ölçünün altındaki ve üstündekileri tutarak olmaz bu iş icon_exclaim.gif Yani olay budur. Hele Türkiye ve Afrika gibi ülkelerin şartlarında bu temel mantık bile yetersiz kalır, dünyanın her yerinde bilmemnekadar aralıkla bakım isteyen sistemler Türkiyede allahın günü bakım ister...

Ha bi de çökeltme kapları vs. ilave edersin bu mantığa , bazen filtre edilecek şeyin özgül ağırlığının farkından istifade edilir; sıvı üzerinde yüzdürülür, hava akımıyla uçurulur, merkezkaç kuvvetinden istifade santrifüj vs. kullanılır , bir de kimyasal bişeyler kullanırsın bazen bazı sistemlerde ama onlarda bile bu dediğim temel yapı aynıdır, veya ilave olarak vardır. Filtreleme denen işin özü temelde hep budur : birincil derece ehemmiyetli ve miktar olarak fazla ölçüler için birincil öncelikte bir ana filtre+emişe onu korumak için bir filtre+son noktaya pek tıkanmayacak ama işi garantiye alacak bir son filtre.. Elenecek ölçüler değişir, filtre edilen sıvı değişir, viskozitesi , sıcaklığı değişir, hatta sıvı olmaz da katı olur, toz olur, tanecik olur.. Ama bu "ana ölçüye uygun bir ana filtre" temel mantığı zor değişir..

Bu fotolardaki filtreler enjeksiyonlu sistemin asıl "korktuğu" ölçülerin işini yapabilecek filtreler değil. Sadece ana filtreyi koruyan, onun haybeye tıkanmasının , ömrünün kısalmasının önüne geçmek için konan ve her sistemde bulunan , doğal olarak her motosiklette zaten olan emiş filtresini temizleyip kapattın sen şu an. Biryerlerde kirlenmeye devam eden asıl işi yapan bir filtre daha olmak zorunda derim ben. İyi peki o nerde ? derseniz, bilmiyorum icon_confused.gif

Bir de şu var, bu işin bir tekniği bir mantığı ve kabul görmüş bir yolu yordamı var. Böyle bambaşka ve yepyeni bir mantığı sadece motosiklet üreticileri veya yakıt pompası yapanlar biliyor da başka alanlarda , endüstride vs. haybeye mi detaylarla boğuşuluyor. Yani öyle basit bi mantık osla keşke de aynı temel mantık farklı varyasyon ve tasarımlar ile heryerde kullanılabilse ..

Sevgiler...CeM...
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
ilyada
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 05, 2004
Mesajlar: 1614
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Pts Hzr 21, 2010 7:09 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ilyada demiş ki:
Biryerlerde kirlenmeye devam eden asıl işi yapan bir filtre daha olmak zorunda derim ben. İyi peki o nerde ? derseniz, bilmiyorum icon_confused.gif



Mesut Korkmaz ın başlığındaki , "filtre içine saklanmış regülatörü" ararken bu başlığa konu olan "pompa içine gizlenmiş filtrenin" yanıtını buldum tesadüfen.



Bir pompanın parçalanarak ana filtrenin ortaya çıkarılışıyla ilgili fotolar :
























Basıştan sonraki ana filtre buymuş :








----
Bu da Kawasaki Versys yakıt pompası. "Filtre pompa içindedir, eğer tıkandıysa veya tıkanmasından şüphe ediliyorsa filtre ve pompa bir bütün olarak değişir" diyor servis manuel.



--------


http://www.vstrom.info/Smf/index.php?topic=7660.0

http://www.vstrom.info/Smf/index.php?PHPSESSID=f233604150426500d478fe5b0c228fbf&/topic,6105.0.html

http://www.kawasakiversys.com/forums/showthread.php?t=7429

Sevgiler...CeM...
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
kaldera
Yeni Kullanici
Yeni Kullanici


Kayıt: Jun 26, 2005
Mesajlar: 23
Nerden: kartal-istanbul

MesajTarih: Pts Hzr 28, 2010 10:11 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

merhaba kolay gelsin..
yakıt filtreleri ile ilgili uğraşınız diğer bmw sahipleri için faydalı bir klavuz olmuş..
biz 1999 - 2006 yılları arası MANN FİLTER TÜRKİYE distribütörlüğü yaptık.Almanyadan ithal ettiğimiz filtreleri tüm türkiye ve bazı arap ülkelerine orijinal ekipman olarak tedarikçiliğini üstlendik. haliyle Filtre konusundada bir çok bilgi ,katolog, dökümana sahip olduk.

İlk sayfadaki depo içinden çıkan KL 145 ürün kodu olan MAHLE (diğer adı KNECHT) marka filtreyi dışarıya alıp gereğinde kolayca değişebilmeniz için örneklerini sunmuş olduğunuz ara filtreleri gördüm.

KL 145 benzin filtresi ve muadil karşılıklarının iç yapıları ilk önce benzin içinde bulunan suyu süzmesi için tasarlanmıştır. bu filtrenin yerine örneklerini koyduğunuz ara filtreleri koyarsanız suyu süzmeyecektir. o ara filtreler benzin içinde bulunabilen partikülleri ,tortuları süzecek suya izin verecektir. suyu süzecek olan yakıt filtre kağıtları ve iç dizaynı yandan cepli tabir edilen bir sarmal düzen içindedir.
Benzinde bulunan suyu süzen filtre bir süre sonra şişecektir ve yakıtın daha ileriye geçmesine izin vermeyecektir.hatta ve hatta araç yolda kalacaktır.konuyu bilmeyenler kullanıcılar filtre hakkında ithamlardada bulunacaktır. halbuki filtre görevini yapmış, yakıt sistemini korumuştur.Yıllarca bu konuda sayısız vaka ile karşılaştım..

Bu bakımdan KL 145 ürün kodlu filtreyi veya muadilini dışarıya monte edin.Eğer yeriniz imkan veriyorsa ara filtreleri KL 145 filtrenin çıkışına ilave edebilirseniz yakıt sisteminiz ve enjektörlerinizi daha iyi korumuş olursunuz. enjeksiyon yakıt sisteminin en büyük düşmanı sudur.en önemliside sudan korumaktır. KL 145 de böyle bir filtredir.

Ayrıca depo içinde bulunan yakıt pompasının iç eleman filtresi ise depo içinde olabilecek daha büyük pisliklerin pompa içine girmesini engellemek amaçlıdır. direk yakıtın süzülmesi için değilde , amaç pompayı korumaktır.Ve bu pompalar filtreler gibi sarf malzeme
grubundadır. bir çalışma saatleri veya belli kmleri vardır.zamanı geldiğinde arıza yapsın veya yapmasın değişmeleri gerekir.
Araçlarda ise örneğin 102 motor, 124 kasa bir mercedeste benzin deposu çıkışında büyük bir filtre vardır. daha sonra motor bölümünde bir filtre vardır. karbüratör öncesi ise sizin örnekteki ara filtrelerden vardır. yine karbüratör içinde ise bir mikro filtre vardır.Bu filtreler ayrı ayrı süzme işlemi yaparlar.

yazdıklarımı dikkate alırsanız yakıtın filtre edilmesinin işlevselliği bozulmamış olur.
selamlar..
_________________
UĞUR CEYLAN B RH (+)
KYMCO/XCTİNG 250 i

www.ugurceylan.blogspot.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
volkert
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: Jan 07, 2004
Mesajlar: 372

MesajTarih: Pts Hzr 28, 2010 4:18 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

kaldera demiş ki:
KL 145 benzin filtresi ve muadil karşılıklarının iç yapıları ilk önce benzin içinde bulunan suyu süzmesi için tasarlanmıştır. bu filtrenin yerine örneklerini koyduğunuz ara filtreleri koyarsanız suyu süzmeyecektir. o ara filtreler benzin içinde bulunabilen partikülleri ,tortuları süzecek suya izin verecektir. suyu süzecek olan yakıt filtre kağıtları ve iç dizaynı yandan cepli tabir edilen bir sarmal düzen içindedir.
Benzinde bulunan suyu süzen filtre bir süre sonra şişecektir ve yakıtın daha ileriye geçmesine izin vermeyecektir.hatta ve hatta araç yolda kalacaktır.konuyu bilmeyenler kullanıcılar filtre hakkında ithamlardada bulunacaktır. halbuki filtre görevini yapmış, yakıt sistemini korumuştur.Yıllarca bu konuda sayısız vaka ile karşılaştım..


Ben bunu bilmiyordum, bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Google da mahle filtre ile ilgili şu fotoğraf var:


Bir de şu var:


Sizi bulmuşken birkaç soru sormak isterim.Bu filtrenin muadili olan mann filtre suyu süzüyor mu? İkinci sorum; enjeksiyonlu sistemlerin filtreleri basınca dayanıklı özel dış kabı olan filtrelermidir?
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
kaldera
Yeni Kullanici
Yeni Kullanici


Kayıt: Jun 26, 2005
Mesajlar: 23
Nerden: kartal-istanbul

MesajTarih: Pts Hzr 28, 2010 5:01 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

volkert demiş ki:

Ben bunu bilmiyordum, bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Sizi bulmuşken birkaç soru sormak isterim.Bu filtrenin muadili olan mann filtre suyu süzüyor mu? İkinci sorum; enjeksiyonlu sistemlerin filtreleri basınca dayanıklı özel dış kabı olan filtrelermidir?


merhaba bir başka forumda benzer bir konu geçmişti.
kaldera demiş ki:

MAHLE dediğim volkswagen de başta olmakla avusturya firması olup MANN FİLTER -HENGST FİLTER markaları ile birlikte dünyada en kaliteli filtre imalatı yapan dev bir vakıf kuruluşudur . filtre yanında piston - segman ve diğer yedek parça üretimi yapar.
sizin satın aldığınızı yerli üretime benzetmemin nedeni orijinal filtredeki baskı referansları vs daha farklı olmasındandır..
bu kaliteli filtrelerin en önemli özelliği içindeki kağıt yapısıdır. ve özellikle suyu tutması ve gereğinde şişip aracı durdurmasıdır. sebebi ise yakıt sistemini ,enjeksiyon sistemini koruma amaçlıdır. yerli filtrelerde ise bu özellik büyük çoğunluğunda yoktur. içerdiği kağıt malzemesi polen filtre kağıtları malzemeleri türündendir. çok daha ucuz olduğu için.

taktığınız filtrede büyük olasılıkla sorun yaşamazsınız zaten sorunu siz hissetmezsiniz.. yakıtın %75 ini süzecek olursa diğer kaliteli markalar %99 unu süzecektir..

ayrıca bu filtreler 30.000.--50.000 km aralığında değişmelidir. daha erken değişmeyin.bmw nin kullandığı filtreden çokdaha uzun ömürlü olacaktır. 4 bar olmasıda size bir sorun yaşatmaz .çünkü bunun içinde checkvalfi vardır.

ben sahibi olduğum motorlardaki mikro filtrelerin yerine kullanıma uygun olan filtreleri hep kullandım .


KL 145 muadilleri
MANN FİLTER ürün no : MWK 44
BMW bu filtreyi 3 orijinal numara ile kullanmış.
13 32 1 460 453
13 32 1 461 265
16 14 2 325 859

BOSCH numarası
0 450 904 162
mann filter çok ileri teknoloji ile sıfır hata üretim yapmaktadır.mahle ve mann dünyada en kaliteli üretim yapan filtre üreticileridir.bosch filtre üretmez.tamamına yakınını mann filtrere yaptırır.ama üzerine bosch markası basılır.. muadil ürün karşılıkları özellikleri itibari ile aynı yapıda olmak zorundadır.bu bakımdan kl 145 in mann karşılığı tabiki su tutma özelliğine sahiptir.yoksa ölçü-ebat olarak onlarca filtre ürün numarası yazabilirim .ama işlevsel olarak kl 145 olmaz. olacak olanlarda zaten bu filtrenin yerine olmaz, fazla büyüktür vs.

enjeksiyonlu sistemlerin filtreleri basınca dayanıklı özel dış kabı olan filtreler değildir. bu filtrelerin bir çoğunda geri dönüş vardır. sebebi ise filtre içinde meydana gelebilecek ani bir tıkanma halinde yakıt pompasına zarar vermemek için yakıt geri döner. yine bazılarında ise cehckvalfi vardır. bu valf olası bir sorundan dolayı kapanırsa sistemi koruma amaçlı yakıt bu defa filtre edilmeden sisteme gönderilir.

birde üretici firmalar aftermarkete verdiği ürünlerin ambalajı ile bmw gibi montaja verdiği ürünlerin ambalajı farklıdır. sizin ikinci fotonuz gibi. montaja verdiği ürünlerde bunun gibi 16 14 2 325 859 orijinal numara basılıdır. ama aftermarket bunu KL 145 olarak bilir.. filtre aynıdır hiç farketmez.
_________________
UĞUR CEYLAN B RH (+)
KYMCO/XCTİNG 250 i

www.ugurceylan.blogspot.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
ilyada
Tecrubeli Uye
Tecrubeli Uye


Kayıt: May 05, 2004
Mesajlar: 1614
Nerden: İstanbul

MesajTarih: Pts Hzr 28, 2010 5:58 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver







---


Dediğiniz gibi birçok filtre modeli ve bunların kendine has özellikleri var, Sadece KL 145 filtre modeli için icon_exclaim.gif yazıyorum.

kaldera demiş ki:


enjeksiyonlu sistemlerin filtreleri basınca dayanıklı özel dış kabı olan filtreler değildir. bu filtrelerin bir çoğunda geri dönüş vardır. sebebi ise filtre içinde meydana gelebilecek ani bir tıkanma halinde yakıt pompasına zarar vermemek için yakıt geri döner. yine bazılarında ise cehckvalfi vardır. bu valf olası bir sorundan dolayı kapanırsa sistemi koruma amaçlı yakıt bu defa filtre edilmeden sisteme gönderilir.


Bmw lerin fabrika çıkışı üzerinde gelen KL 145 dış kabı POMPA BASINCINA DAYANIKLI çok sıradan, vasat bir temel filtre.

İlave özellikler yok.

Sıradan, bildiğimiz enjeksiyonlu sistem filtresi. Bir giriş, bir de çıkış. Fransızın, İtalyanın, Japonun temel filtresinden hiç bir farkı yok, hatta kalitesiz veya kullanıldığı modele uygunsuz bile olabilir çünkü üçtür tıkandığında iç yapısının PATLADIĞINA şahit oluyorum.

Otomobil enjeksiyon sistemlerinde kullanılan , bunun gibi sıradan, çekvalfi olmayan, tek giriş tek çıkışlı , HANGİ FİLTREYİ BUNUN YERİNE TAKARSANIZ TAKIN HİÇ SORUNSUZ ÇALIŞIR.

Temel filtre diyorum çünkü , enjeksiyonlu bir sistemde kullanılan tek giriş tek çıkışlı bu basit filtreleri kastediyorum. Japon malları da kullanılabilir , Fransızı da .. Emsali çok filtre var ve hangi filtreyi taksan oradaki görevi mükemmel yerine getirecektir. Özellikle Mann ya da Mahle gibi markaları aramanın hiç bir gereği olmadığının altını bir kez daha çiziyorum, bu model için..

----



kaldera demiş ki:



KL 145 benzin filtresi ve muadil karşılıklarının iç yapıları ilk önce benzin içinde bulunan suyu süzmesi için tasarlanmıştır. bu filtrenin yerine örneklerini koyduğunuz ara filtreleri koyarsanız suyu süzmeyecektir. o ara filtreler benzin içinde bulunabilen partikülleri ,tortuları süzecek suya izin verecektir. suyu süzecek olan yakıt filtre kağıtları ve iç dizaynı yandan cepli tabir edilen bir sarmal düzen içindedir.




Yukarıda fotoları olan , Bmw nin fabrika çıkışı kullandığı bu filtre ..

İlk bakımına gelen motorlardan söktüğüm 4-5 tane orjinal filtrenin içini açmıştım eskiden. Birçok otomobil filtresini de açarak iç yapısını inceledim. Evet, bmw nin fabrikada taktığı filtre kesinlikle bu adı geçen filtredir. Şimdi üşenmedim bir tane daha kestim açtım, fotograf makinam olmadığı için ekleyemiyorum, sadede geleyim ;

KL 145 birçok otomobil filtresiyle aynı, yapısal olarak en küçük farkı yok.

Yandan cepli , sarmal bir yapısı yok.

Bu filtreye özel herhangi bir yapısı vs. yok..

---

Filtre kağıtları su karşısında geçirgenliğini yitiriyor. Bu suyu süzmek anlamına gelmiyor, çok adi filtreleri bilemem ama günümüz temel filtrelerinin hepsine olan birşey bu. Geçirgenliğini yitiren filtre kağıdı pompa basıncı altında şişiyor , santimetrekareye düşen ciddi basınç kimi zaman KL 145 in patlamasına sebep oluyor. Patlama derken , dış kabın patladığı falan yok. Bu akordion filtre kağıtları sac bir kenetle birleştirilip dairesel , boru şeklinde bir akordion yapı elde edildikten sonra bu akordion borunun iki ucunu kapatmakla görevli plastik başlıklar üzerine yapıştırılmışlar imalat sırasında. Bu kapaklardan birini, hangisini zayıf bulursa , patlatabiliyor..

Filtre KİRLİLİK SEBEBLİ TIKANDIĞINDA VE ÜZERİNE BİR DE SU ALDIĞINDA geçirgenliği azalan bu akordion yapı kimi durumlarda basınç altında yapıştırma plastik tapalarını atıyor, ve filtenin içinde birikmiş her ne varsa doğru enjeksiyon sistemine ilerliyor.

KL 125 çok VASAT bir filtre olmasının yanısıra kullanıldığı ortam basıncına da dayanamayan , belki yanlış tercih , belki de kıytırık bir filtre. Kıytırık mı, yoksa yanlış tercih mi , orasını tercihi yapan BMW ve filtreyi üreten KL 145 üreticilerine sormak gerek. Benim kişisel kanaatim KL 145 in çok ama çok vasat bir benzin filtresi olduğu.

HAngi OTOMOBİL ENJEKSİYONLU SİSTEM FİLTRESİNİ takarsanız takın, KL 145 model filtrenin yaptığını yapar. Bu filtre zor bir iş yapmıyor.

---

"Su süzmek" hakkında ,

Suyu yakıttan ayırmak o kadar kolay iş değil. Bu konuda oluşmuş devasa bir bilgi birikimi ve endüstriyel tecrübe birikimi var. Yüzlerce üreticinin binlerce su ayırma filtresi ve envai çeşit şey var. Sanırım yukarıda yazmıştım , çok sık tercih edilen iki temel yol var : özgül ağırlık farkından istifade etmek, bir de çok temiz, aşırı hassas iş çıkartmak isterseniz membran filtre teknolojileri.. Bu konuştuğumuz sıradan filtreler suyu süzebilecek yapıda olsalar , veya benzin ve mazottan suyu süzmek denen şey limon kadar bir filtre ile bu kadar basitçe yapılabilse bu küçük çaplı bir devrim olurdu. Filtre kağıtlarının su ile karşılaşınca geçirgenliğinin azalması ve pompa basıncını düşürmesi ise suyu süzmek değil. KL 145 dışında , atıyorum Dacia bilmemneyin filtresi de aynı şeyi yapıyor, Dacianınki en azından daha sonra patlayıp biriktirdiği tüm pisliği yakıt yoluna göndermiyor.

---

Bu kağıt filtrelerin su karşısında tıkanması..

Yola çıkalım , allahın dağından sulu benzini alalım. Deponun içinde üç bardak su olsun. Bu filtre o suyun tümünü hiç itraz etmeden geçirir icon_exclaim.gif

Ama , evet, yakıt yerine su gelmeye başladığında , askıdaki suyu değil , dipteki suyu kastediyorum , elbette motor stop eder ve o suyun tamamını geçiremez. Ama filtre suyu geçirmediği için , süzdüğü için , mani olduğu için değil , motor stop ettiği için geçiremez.

Bu filtrenin suyu geçirememesi için bir zamana ihtiyaç var. Kaç gün, kaç hafta sonra bilmiyorum , eğer filtre kirlenmeye başladıysa , filtrenin içindeki su, filtre geçirgenliğinin azalmasına katkıda bulunuyor. Biz yollarda kaldıktan sonraki süreçte .. Bu bir çok kaliteli filrelerin kağıtlarında bulunan bir özellik ise , japon üreticilerin filtrelerinde de var, ben bir özellik olduğunu düşünmüyorum, standart birşey bu.


---

Suyu gerçekten süzebilen bir motosiklet filtresi ben henüz duymadım. Bazı otomobillerde bazı özel ve güzel uygulamalar var, umuyoruz birgün motosikletlere de yaparlar.

Su filtreyi aşınca ne olur ?

Hiçbirşey olmaz..

Benzinli enjeksiyonlu sistemlerde su yolda bırakır, çok da üzebilir ama su sistem için ölümcül bir düşman değildir. Uzun vadedeki paslandırıcı özelliği hariç hasar vermez.

Ufak miktarlarda suyun sisteme karışması herhangi bir hasar yaratmaz, miktar biraz çoğaldığı anda motor zaten çalışmaz. Mebatur abinin yukarıda anlattığı alkol yöntemi iyi bir yöntem. Depoya az alkol katıp sistemin orasında burasında dibe çöken suyu motora "yaktırarak" da kurtulabiliyorsunuz. Yakıt katkıları da bu işi kotarıyor.

Su dizel motorlarda dizel yakıt pompaları ve ve dizel enjektörleri için çok çok çok ölümcül. Dolayısıyla suyu başarılı biçimde süzen özel filtrelerin hayati olduğu yer de orası.

---

Bu sıradan akordion kağıt filtreler su aldığında geçirgenliği azalabilir. Bu esnada giren suyun KÜÇÜK BİR YÜZDESİ bu filtreleri aşamayabilir , ama gerisi geçecektir ve bu bir marka model , veya o, şu, bu, marka x model filtreye özel bir durum değil. Bütün benzin filtreleri aynı şeyi yapar zaten. Bu filtreler SUYU GEÇİRİR, hem de şorul şorul geçirir.

----
Suyu süzmek keşke o kadar basit olsaydı .. icon_sad.gif

Şayet alman üretici , ürün kataloglarında bu filtrelerin özellikli filtreler olduğunu ve SUYU SÜZDÜĞÜNÜ söylüyorsa .. Eğer sahiden bu model için, bu modelin su süzdüğünü iddia ediyorsa .. Üzgünüm ama yalan söylüyor..

Orjinal KL 145 kullanınca yakıtı süzmüş ve yakıt yolunu sudan korumuş olmayız, veya başka bir filtre takınca motora giden suyu süzmekten eksik kalmış olmayız. Bir Citroen temel filtresi de, bir Toyota temel filtresi de aynı işi yapıyor, yani su ile karşılaşırsa zamanla ve kısmen tıkanıyor.

---

Bunca şeyi neden yazıyorum ?

Çok ahım şahım bir özellik olmayan ama üreticinin çok büyük bir özellikmiş gibi kataloglarına yazdığı çok şey var otomotiv endüstrisinde. Warning, ahtung vırt zırt diye kocaman kocaman ünlem işaretleriyle bunları yazıyorlar.

Benim filtremi tak.
Benim yağımı kullan.
Benim sarf malzemem.. Benim ıvırım.. Benim zıvırım.. Benim otomobilim bunu ister, ötekiler olmaz..

Elbette tüm uyarı ve öneriler için demiyorum, ve bilmediğim pek çok konuda tırsa tırsa adamın dediğini yapıyorum. Gidip o "özel" parçayı arayıp buluyorum. Bir yandan şüphe ediyorum, bir yandan da "ya boşver macera arama, iş çıkartma başına" deyip paşa paşa onu alıyorum , pek çok muadili olduğunu bildiğim , aynı işi yaptığından şüphelendiğim halde.

Ve birçok şey için de bu uyarılar çok önemli elbette. Bazı şeyler için hayati önemde. Ama bu aman aman üretici uyarılarının içinde çok ciddi bir yüzde de var ki külliyen aldatmaca. Almanın motorunu üreten adam anlaşmış olduğu Alman üretici firmanın filtresi satılsın istiyor. TAbi ki kalkıp da "şunu da taksan olur, japon da şunu kullanıyor Mazda x modelinde, o da buna bire bir muadil , o da fıstık gibi olur" demeyecek.

Motor piyasaya çıkıyor , ilk üç sene hava filtresini , benzin filtresini ve fren balatasını bir servet ödeyerek paşa paşa alıyoruz. Balatanın hakkı , ederi 25-40 lira. Ben kaç para veriyorum ? 100 liradan fazla ..

Sonra ?

Sonra birileri yan sanayi üretime girişiyor. Yansanayi balatanın iyisi ve kötüsü yapılıyor. İşi bilmiyorsam, araştırmıyorsam kötüsüne 40 lira verip pişman oluyorsum, araştırıyorsam iyisinin de 40 lira olduğunu ve orjinal Alman balatadan en küçük eksiği olmadığını öğreniyor ve alıp kullanıyorum.

Biraz daha araştırınca fren balatası için geçerli olan bu şeyin debriyaj balatası için geçerli olmayabileceğini öğreniyorsun. Adam diyor ; orjinal Sacs balata kullan.. Evet, bu defa doğru söylüyor ama bu demek değil ki yarın bir başka üretici sıfır sorunlu bir debriyaj balatası üretemeyecek. Bekliyoruz.. Sonuçta üreticinin tavsiyeleri ayet değil. Bazılarına mecburen evet derken, bazılarına da hade leyn deme imkanımız ..

Bu oran inanın çok yüksek.. Adam çoğunlukla şişiriyor malını satabilmek için icon_sad.gif Almanlar en az mühendislik kadar bu konunun da uzmanı olmuşlar..


KL 145 gibi en sıradan bir temel filtre bana göre güzel bir örnek oldu.

---

Hocam ben sonuç olarak diyorum ki , bu üzerine konuştuğumuz model filtre hiç bir ilave özelliği olmayan gayet standart ve vasat en temel filtrelerden biri, iyiki öyle.

Sulu yakıt ortamında zamanla şişen filtrenin pompa çıkışını tıkayıp sistemi sudan "koruduğunu" varsayıyoruz ya,

KL 145 mani olması beklenen pompa basıncı altında patlayabilen bir filtre. Benim üç ay içinde saydığım bu üç oldu. Bir filtrenin ilk vazifesi tuttuğu pisliği kendisinden sonraki elemanlara vermemektir. Tıkansa da patlamamalı. Madem patlayabiliyor, bu tırnak içindeki "özelliği" hiç olmasaydı bence bundan iyi olurdu aslında.

Tüm bu temel "özellikler" diğer ülke üreticilerinin filtrelerinde de var zaten. Kl 145 üzerinden konuşuyorum , orjinali değil de, örneğin bir japon üreticinin temel filtrelerinden birini taksak çok daha hayırlı bir iş yapmış bile olabiliriz .. Dikkat etmemiz gereken şey uygun periyodlarla değiştirmek. Tek giriş-çıkışlı sıradan bir filtre kullanılmış olması bu açıdan büyük bir imkan.

Öteyandan, yakında bu imkanı da tamamen ortadan kaldırırlar. Basınç regülatörü-filtre-pompa iç içe modeller, veya filtre+basınç regülatörü modeller yaygınlaştıkça zaten orjinali alıp kullanmaktan başka bir şans kalmayacak. Oysa ben şu an bmw nin orjinal yakıt pompasını da kullanmıyorum. Aynı basınçta her benzin pompası dörtte bir fiyatına aynı işi yapıyor. Keşke bu alternatiflerin uygulama alanı daha geniş olsa..

Günümüzde iki ayrı motosiklet arasında lastik ve yağlardan başka neredeyse müşterek hiçbirşey kalmadı .. X markanın filtre+pompa+regülatörüne, ederinin on katı parayı vererek, 750 liraya hepsini birden içeren, komplike ve kaçınılmaz tek alternatif olarak karşımıza çıkan parçaları elimiz mahkum alıp takacağız. Çok yakın bir gelecekte 5 liraya herhangi bir filtreyi, 60 liraya da herhangibir pompayı alıp takabileceğimiz tek bir enjeksiyonlu motosiklet bile kalmayacak.

Oysa bunlar adı üstünde sarf malzemesi, temel ve özde çok basit işlevleri var ve kendi grupları altında tümünün yaptığı işler tamamen aynı.

Sevgiler...CeM...
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder AIM Adresi Yahoo Messenger
kaldera
Yeni Kullanici
Yeni Kullanici


Kayıt: Jun 26, 2005
Mesajlar: 23
Nerden: kartal-istanbul

MesajTarih: Sal Hzr 29, 2010 2:43 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ilyada demiş ki:

Sıradan, bildiğimiz enjeksiyonlu sistem filtresi. Bir giriş, bir de çıkış. Fransızın, İtalyanın, Japonun temel filtresinden hiç bir farkı yok, hatta kalitesiz veya kullanıldığı modele uygunsuz bile olabilir çünkü üçtür tıkandığında iç yapısının PATLADIĞINA şahit oluyorum.

Otomobil enjeksiyon sistemlerinde kullanılan , bunun gibi sıradan, çekvalfi olmayan, tek giriş tek çıkışlı , HANGİ FİLTREYİ BUNUN YERİNE TAKARSANIZ TAKIN HİÇ SORUNSUZ ÇALIŞIR.


emek verip konuyu detaylandırmışsınız, kendi bilgilerimi fixlemek gibi bir amacım asla yok..
hatta bir çok konuda sizinle hemfikirim özellikle satış sonrası servis hizmetlerinde marka bağımlılığı ticari rant kaygısı ve bir takım anlaşmalar vs.

ancak patladı diye tabir ettiğiniz filtre aslında patlamıyor. keşke bunun demosunda suyla temasını görebilseniz..
sizinde belirttiğiniz gibi cevabı ''Dikkat etmemiz gereken şey uygun periyodlarla değiştirmek''
önerdiğiniz yerine olacak diğer filtreler ise bu konuma zaten gelmezler. bu filtrenin zaman aşımında veya suyla aşırı teması sonucu bu reaksiyonu gösterir.
bu filtrelerin şeffaf olan eğitim amaçlı olanlarını yıllarca anadoluda sanayi sitelerinde programlı olarak esnafa,servislere,konu ile ilgili olabilecek her kesime duyuruları yapılarak gösterdik. yakıta su bilinçli olarak verildiğinde filtre neler yapıyor ,nasıl çalışıyor içerisinde bulunan fırınlanmış reçineli özel kağıt nasıl tepki gösteriyor bunlar bilgilendirme amaçlı hep anlatıldı gösterildi..

konu ile ilgili olarak , ithal edilen filtreler yasa gereği teste tabi tutulur.ben sayısını bile unuttum katıldığım testlerin. kimi yakıt filtreleri su testine tabi olur. burada %100 lük bir süzme beklenmez bu ürünlerde.. bazı yakıt filtreleride su ile değilde başka tortu vs testleri yapılır.

hava filtreleri ise durum daha sıkıdır..mevzuat gereği arizona çöllerinden alınmış olması gereken özel bir toz bu filtrelere uygulanır. ve geçirgenlik % oranları belirlenir. bu tozun ingilterede bulunan bir firması tedarikçisidir..
suyu yakıttan alacak veya ayıracak olan bazı filtrelerin altında muslukları vardır. arada bu musluk açılır ve su yakıt karışımı bir miktar boşaltılır.
üretici firmalar bu musluktan dizel araçlar için hava alma işinin yapılmasını onaylamasalarda türkiyede enjektörler yerine bu musluk hava almada kullanılır genelde.
netice itibari ile buradaki yazılmış olan bu filtre ile ilgili görüşlerin yıllarca servislerde karşılaşmış olduğum yanlış filtre kullanımı ile ilgili sonuçlarıdan farkı pek olmadı.ama oradaki durumlar hep maliyetlerle ilgili idi..kaliteli ürün yerine çok ucuz olup hiç işlevi olmayan filtreler tercih ediliyordu.tabii olanda araç sahibine oluyordu.
bu fotolar su süzme işlevseli olan filtreler.bu filtrelerin bazılarının içine bir çay bardağı suyu boşaltırsanız çalışmazlar.şişip kalmaları yakıtı daha ileriye geçirmemeleri gerekir.musluklu olanlar ise tutabildiği suyu boşaltırlar.


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us


Suyu süzmek keşke o kadar basit olsaydı ..diyorsunuz ama bu preline 420 kodlu filtre sadece su ayırma amaçlıdır.bunun daha ufaklarıda mevcuttur.ve aynı zamanda ısıtmalı bir düzeneği vardır.İstenirse motosiklette de uygulanabilir.


Uploaded with ImageShack.us

bunlarda suyla ilgisi olmayan filtreler


Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
_________________
UĞUR CEYLAN B RH (+)
KYMCO/XCTİNG 250 i

www.ugurceylan.blogspot.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder AIM Adresi MSN Messenger
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Ikiteker Motosiklet Grubu Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> Bakim,Onarim,Servis Tüm saatler GMT
Sayfa Önceki  1, 2, 3
3. sayfa (Toplam 3 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Forums ©

   
 

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt